Які продукти містять вітамін А?
Вітамін А має велике значення для підтримки здоров'я, імунітету, стану шкіри. Його легко отримати не тільки з добавок, з якими можна ознайомитись у мережі, а й із продуктів. Вченими доведено, що регулярне споживання представленого елемента сприятливо позначається на здоров’ї. Вітамін А існує у кількох видах:
- Бета-каротин – потрапляє в організм із продуктами рослинного походження. Він вважається антиоксидантом, що дозволяє провести профілактику випадання волосся, розвитку захворювань серця і зменшує кількість холестерину;
- Оригінальний вітамін А, що міститься у продуктах тваринного походження. Його прийом позитивно впливає на зір і допомагає відновитися при застудних захворюваннях;
Дозування для дітей, чоловіків та жінок відрізнятиметься. Речовина накопичується в організмі, тому купувати комплексні добавки без рекомендації не потрібно, а ось у споживанні продуктів обмежень немає. Нестача елемента зустрічається у населення з обмеженим раціоном харчування.
Продукти з високим вмістом вітаміну А
Правильно підібравши раціон харчування, можна контролювати баланс:
- Печінка: бараняча, яловича, куряча – джерела корисної речовини. Так само, в цих продуктах міститься вітамін Е, що має антиоксидантний вплив, і запобігає ранньому старінню;
- Морква – регулярне споживання овочу чудово позначається на зорі. Не варто забувати про харчові волокна, які покращують травлення;
- Шпинат – у ньому міститься збільшена кількість вітаміну А, залізо, магній, йод. Така комбінація сприятливо позначається на стані серця та судин;
- Броколі. Цей різновид капусти не кожному припаде до смаку, але вона неймовірно корисна. Саме в ній міститься найбільша кількість вітамінів А, С та К, з мінімальним показником калорій;
- Батат – новий для регіону вид картоплі, який ще не встиг набрати популярності. Усього одна штука овочу містить 1403 мкг вітаміну А, що становить понад 500% денної норми. Продукт рекомендується вживати тим, хто відповідально вибирає харчування;
- Гарбуз – всім відомий овоч з великим вмістом мінералів та вітамінів. У порівнянні з морквою, в гарбузі міститься в 5 разів більше бета-каротину;
- Печінка тріски – джерело Омега-3 та ретинолу;
- Лосось – у ньому можна знайти вітамін А, D, Е та жирні кислоти. Але, для постійного прийому риба не підійде, так як через довкілля, може містити шкідливі сполуки;
Вітамін А жиророзчинний, тому для його всмоктування рекомендується комбінувати прийом із цинком. Вітамін С стане каталізатором, і зможе посилити дію основної речовини. Раціон харчування має бути комплексним, і включати продукти тваринного та рослинного походження.
Норма споживання
В організм корисні речовини повинні надходити дозовано, тому денна норма визначається:
- Чоловіки – 900 мкг;
- Жінки – 700 мкг;
- Під час вагітності – 770 мкг;
- Лактація – 1300 мкг;
Максимальна добова доза ретинолу не має перевищувати 3000 мкг для дорослих. Приймати комплекси або отримувати необхідні речовини з продуктів рішення кожного. Комусь зручніше випити пігулку і не турбуватися про баланс, а хтось робить вибір на користь правильного харчування.
Прийом ретинолу для профілактики
Речовина накопичується в печінці, і при правильному харчуванні запас буде постійно підтримуватися. Для профілактики гіповітамінозу, можна приймати курс до 3 тижнів, і контролювати кількість ретинолу. Нестача речовини може бути небезпечною для вагітних жінок. Рекомендована доза підбирається лікарем, залежно від наявності захворювань, способу життя та іншого. У продажу пропонується різноманітність добавок, тому проблем із вибором не виникне.