Великдень у Харкові. ТОП-10 незвичайних способів фарбування яєць, - РЕЦЕПТИ, ФОТО
Десять небанальних способів фарбування яєць на Великдень.
Однією з головних традицій Великодня є фарбування яєць, які завдяки своїм яскравим кольорам і гарним візерункам стають прикрасою всього святкового столу. Більшість людей для цього звикла користуватися звичними способами на кшталт цибулевого лушпиння або наліпок. Однак процес фарбування яєць можна зробити більш різноманітним.
Редакція сайту 057 розповідає про десять незвичайних способів фарбування яєць на Великдень.
Харчові барвники
Що необхідно:
- яйця варені - 3 штуки;
- барвники харчові різнокольорові - 5 штук;
- олія рослинна - на свій розсуд;
- ємності одноразові - 5 штук;
- палички ватні - 5 штук;
- рукавички гумові - 1 пара;
- серветки паперові білі - 3 штуки.
Як пофарбувати:
- розводимо у воді харчові барвники у невеликих одноразових ємностях;
- відварюємо заздалегідь і круто яйця, остуджуємо їх у холодній воді та витираємо насухо;
- обертаємо яйце паперовою серветкою, ніби зминаючи її, утворюючи складки;
- одягаємо рукавички і за допомогою ватних паличок наносимо різнокольорові плями барвників на поверхню яйця, загорнутого в серветку - барвник наносимо густо і без прогалин, таким чином фарбуючи всю поверхню яйця у серветці.
- стискаємо акуратно яйце в руці, щоб волога забарвлена серветка щільно прилягала до шкарлупи;
- фарбуємо також інші яйця і залишаємо їх на деякий час для просушування;
- знімаємо серветки і змащуємо яйця невеликою кількістю олії, щоб надати їм блиск;
- подаємо яйця до святкового столу.
Зеленка і марганцівка
Що необхідно:
- яйця сирі - 10 штук;
- цибулеве лушпиння - на свій розсуд;
- зеленка, розчин алмазного зеленого - 20 мілілітрів;
- марганцівка, перманганат калію - 2,5 грами;
- масло рослинне - на свій розсуд;
- марля - кілька шматочків;
- нитки - моток.
Як пофарбувати:
- вимиваємо та обсушуємо яйця, вони мають бути кімнатної температури;
- розрізаємо марлю на маленькі квадрати;
- ріжемо ножицями цибулеве лушпиння;
- занурюємо яйце у воду і обвалюємо в лушпиння цибулі, а потім акуратно кладемо яйце в лушпинні на шматочок марлі;
- загортаємо дуже щільно яйце в марлю, збираємо краї марлі та зв'язуємо ниткою;
- зрізуємо зайву частину марлі та ниток;
- кладемо яйця - по 5 штук - в 2 каструлі, заливаємо водою, щоб вона їх повністю покривала, і проварюємо 5 хвилин після закипання;
- вливаємо зеленку в одну каструлю, а в іншу - додаємо марганцівку, після чого проварюємо яйця із барвниками ще 10 хвилин;
- остуджуємо зварені яйця у холодній воді;
- зрізуємо з яєць марлю, прибираємо лушпиння і промиваємо під холодною водою;
- змащуємо поверхню яєць олією;
- подаємо яйця до святкового столу.
Серветки та яєчний білок
Що необхідно:
- яйця білого кольору - 7 штук;
- яєчний білок - 1 штука;
- серветки тришарові з малюнками - 2-3 штуки;
- пензлик - 1 штука.
Як пофарбувати:
- відварюємо яйця круто, остуджуємо в холодній воді і обсушуємо;
- вирізаємо з серветок малюнок, розшаровуємо серветки і знімаємо перший шар з малюнком;
- прикладаємо малюнок до яйця;
- вимочуємо пензлик у білок і змащуємо зверху серветку, приклеюючи її до яйця;
- залишаємо яйця підсохнути;
- подаємо яйця до святкового столу.
Рис
Що необхідно:
- яйця білі - 10 штук;
- харчові барвники різних кольорів - 5 штук;
- рис, рисова січка - 2,5 склянки, по 0,5 склянки на 1 барвник;
- оцет 9% - 5 столових ложок, по 1 столовій ложці на 1 барвник;
- сіль - 1 чайна ложка;
- олія рослинна - на свій розсуд;
- поліетиленові пакети - 5 штук.
Як пофарбувати:
- вимиваємо яйця кімнатної температури і заливаємо їх водою кімнатної температури;
- додаємо у каструлю чайну ложку солі та варимо яйця після закипання 10 хвилин;
- розводимо у гарячій воді барвники у концентрації у 2 рази меншій, ніж зазначено на упаковці;
- додаємо 1 столову ложку оцту у кожен розведений барвник;
- фарбуємо рис отриманими барвниками: виливаємо в кожну частину рису половину або 2/3 кожного розведеного барвника і рівномірно розподіляємо, а решту барвника потім використаємо для оновлення забарвленого рису і фарбування 5 яєць, що залишилися;
- висипаємо рис у поліетиленові пакети;
- викладаємо на рис варене гаряче яйце і рівномірно розподіляємо рис по яйцю;
- зав'язуємо щільно пакет, притиснувши кольоровий рис до яйця, щільно, але обережно, щоб шкарлупа не лопнула;
- залишаємо яйця в рисі на 20 хвилин: чим довше яйця будуть у кольоровому рисі, тим яскравіше буде забарвлення, а якщо потрібно отримати різнобарвні яйця, змішуємо рис по кольоровій гамі - жовтий із зеленим, червоний із фіолетовим і так далі;
- змащуємо яйця олією для блиску;
- подаємо яйця до святкового столу.
Каркаде
Що необхідно:
- яйця - 5 штук;
- каркаде, сушені квітки гібіскусу - 2 столові ложки;
- оцет столовий 9% - 1 столова ложка;
- вода - 600 мілілітрів;
- олія - на свій розсуд.
Як пофарбувати:
- відварюємо яйця круто: попередньо вимиваємо, поміщаємо яйця в холодну воду, доводимо до активного кипіння, зменшуємо температуру і варимо 10 хвилин;
- кидаємо сушені квіти гібіскусу у вогнетривку простору ємність і заливаємо окропом: пропорції підбираємо самостійно, але пам'ятаємо, що настій має повністю покривати яйця;
- настоюємо каркаде 5-10 хвилин;
- додаємо оцет у концентрований чай каркаде;
- занурюємо яйця в настій каркаде - можна в теплий або гарячий;
- охолоджуємо яйця в каркаде при кімнатній температурі, потім поміщаємо в холодильник і залишаємо на ніч - витримуємо близько 8-12 годин;
- виловлюємо пофарбовані яйця і протираємо насухо серветкою;
- змащуємо яйця олією для глянцевого блиску;
- подаємо яйця до святкового столу.
Вино
Що необхідно:
- яйця - 6 штук;
- вино червоне - 750 мілілтрів;
- олія - на свій розсуд.
Як пофарбувати:
- кладемо яйця у ємність і заливаємо вином, воно повинно повністю покривати яйця;
- проварюємо яйця після закипання на протязі 10 хвилин;
- дістаємо яйця з винного розчину, витираємо паперовим рушником і остуджуємо;
- натираємо яйця олією для блиску;
- подаємо яйця до святкового столу.
Капуста, буряк і куркума
Що необхідно:
- яйця - 10 штук;
- капуста червонокачанна, синій барвник - 200 грам;
- буряк, червоний барвник - 200 грам;
- куркума, жовтий барвник - 1 столова ложка;
- вода - 500 мілілітрів на кожен барвник;
- оцет 9% - приблизно 15 чайних ложок, по 1 чайній ложці на 100 мілілтрів рідини.
Як пофарбувати:
- варимо яйця круто - 10-11 хвилин після закипання;
- подрібнюємо буряки та листя червонокачанної капусти;
- кип'ятимо воду;
- кидаємо буряк, капусту та куркуму в киплячу воду в окремій ємності для кожного барвника ;
- варимо 5-10 хвилини буряк та капусту і 1-2 хвилини куркуму;
- проціджуємо готові барвники, переливаємо у відповідний посуд і додаємо оцет по 1 чайній ложці на 100 мілілітрів рідини;
- кладемо варені яйця у барвники та залишаємо на 12 годин, а для яскравості кольору ставимо в холодильник;
- подаємо яйця до святкового столу.
Тканина
Що необхідно:
- яйця - 10 штук;
- оцет - 20 мілілітрів;
- вода - 1 літр;
- сіль - 2 столові ложки;
- тканина кольорова і біла - кілька шматків.
Як пофарбувати:
- розрізаємо кольорову і білу тканину на шматки квадратної форми, орієнтовний розмір - 19 на 19 сантиметрів;
- обмотуємо щільно яйця кольоровою тканиною і туго зав'язуємо, а потім наступним шаром обмотуємо яйця білою тканиною;
- кладемо отримані мішечки у каструлю, щоб їхні "хвости" були зверху, заливаємо окропом і додаємо оцет;
- ставимо на помірний вогонь і варимо 15-20 хвилин;
- дістаємо яйця і остуджуємо;
- розрізаємо тканину та викладаємо на серветки;
- подаємо яйця до святкового столу.
Чорниця
Що необхідно:
- яйця - 10 штук;
- чорниця - 200 грам;
- вода - 300 мілілітрів;
- сіль - 1 чайна ложка.
Як пофарбувати:
- перемелюємо чорницю за допомогою блендера, рідину не зливаємо;
- регулюємо відтінок кількістю води: чим її більше, тим прозоріше вийде колір;
- заливаємо чорницю окропом, поміщаємо у ємність яйця і залишаємо на ніч;
- промиваємо яйця від розчину;
- подаємо яйця до святкового столу.
Кава
Що необхідно:
- яйця - 10 штук;
- кава, гранули розчинні - 10 чайних ложок.
Як пофарбувати:
- насипаємо каву у каструлю і варимо до закипання;
- кладемо яйця у каструлю і готуємо ще 10 хвилин;
- дістаємо яйця і остуджуємо;
- подаємо яйця до святкового столу.