• Головна
  • Що потрібно для того, щоб орендувати квартиру?
Новини компаній
10:59, 22 березня 2023 р.

Що потрібно для того, щоб орендувати квартиру?

Новини компаній

Що потрібно для того, щоб орендувати квартиру?

Здавалося б, просте питання. Очевидно, що потрібні гроші. Однак, якщо не підійти до цього питання серйозно і не скласти докладного договору з орендодавцем, можна залишитись і без грошей, і без житла. Як правильно орендувати житло на тривалий час, які потрібні документи, хто має підписувати договір оренди та інші питання висвітлені у цій статті.

Чи потрібно звертатися до послуг рієлтора?

Жоден закон України не зобов'язує вас звертатися до рієлтора під час пошуку та оренди житла. Тим більше, що зараз неважко на спеціалізованих сайтах з пошуку нерухомості знайти відповідну за критеріями квартиру або будинок. Наприклад, на сайті https://domin.ua/ можна знайти багато оголошень «від господаря», які розміщують власники квартир. Але дуже часто послуги пропонують рієлтор, які все ж таки можуть взяти на себе частину роботи з перевірки квартири. Яка це робота, напишемо далі. Більшість оголошень на сайтах нерухомості дають все ж таки рієлтор. Річ у тому, що вони власникам квартир пропонують свої послуги безплатно з пошуку клієнтів. Тому в базі у них багато варіантів, деякі з них можуть вам підійти, і ви не зможете відмовитися від квартири, що сподобалася. Власникам квартир не завжди є час показувати квартиру, а у рієлтора це робота, тому він практично у будь-який час має піти на перегляд. Запитайте у посередника, чи входить до його послуги перевірка квартири та всіх необхідних документів, новобудови Одеси.


Правила оренди житла

Для того, щоб орендувати квартиру, необхідно залучити наступний алгоритм:

  1. Знайти приміщення, яке задовольняє ваші вимоги.

  2. Зателефонувати власнику чи посереднику та домовитись за огляд житла.

  3. Здійснити огляд квартири та з'ясувати, чи підходить воно вам.

  4. Скласти з орендодавцем договір оренди, підписати його та отримати ключі.

Які документи потрібно перевірити у власника квартири

Якщо вас повністю влаштувала квартира і ви домовилися про суму оренди, не поспішайте відразу підписувати договір. Ви повинні розуміти, чи є орендодавець її власником. Попросіть його надати вам такі документи (звісно, краще про це сказати заздалегідь):

  • паспорт орендодавця;

  • договір купівлі-продажу або інший документ, що підтверджує право на володіння квартирою;

  • витяг з державного реєстру прав на нерухомість. Дані з неї дозволять вам не тільки звірити ПІБ власника, але й дізнатися, чи не належить квартира ще комусь. Тоді доведеться брати згоду на оренду і в інших власників.

  • якщо вам дає квартиру не сам господар, а його представник, то у нього має бути нотаріально завірена довіреність.

Непогано перевірити наявність заборгованості з комунальних послуг в орендодавця, чи квартира не є предметом застави, а він сам боржником, на якого відкрити виконавче провадження.

Як скласти договір оренди

Договір оренди має бути укладений письмово, але необов'язково його завіряти у нотаріуса. Зробити це можна, якщо договір складається терміном понад 3-х років. Скласти договір рекомендується навіть у тому випадку, якщо ви здаєте квартиру родичам чи знайомим. Договір, складений письмово та підписаний обома сторонами правочину, дає можливість звернутися до суду, якщо виникнуть розбіжності. У договорі зазначаються:

  • ПІБ, номери документів, що підтверджують особи орендодавця та квартиранта;

  • адресу житлового приміщення, що здається;

  • вартість оренди на місяць;

  • хто оплачує комунальні послуги;

  • чиїм коштом ремонтуватиметься сантехніка, електрика у разі ламання;

  • показання лічильників.

До договору можна включити будь-який пункт, який влаштовуватиме обидві сторони. Додатковим документом може бути акт прийняття-передання квартири, який включатиме опис майна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...