5 цікавих фактів про шампанське
Шампанське… Цей ігристий напій знайомий багатьом. Його пили при королівських дворах і називали диявольським. Які ж таємниці зберігає у собі шампанське? Що забезпечило йому таку цікаву славу? Розбираємось у цій статті.
Факт 1. Тиск у пляшці – 6 атмосфер
Закрита пляшка шампанського знаходиться під тиском, який у 2-3 рази перевищує тиск у шинах автомобіля. Такі показники досягаються завдяки вуглекислоті, яка робить напій ігристим. Саме через підвищений тиск шампанське розливають у пляшки з товстого та міцного скла, ретельно закупорюють пробками та страхують мюзле (дротом, який утримує пробку). Поки не було винайдено такої надійної системи закупорювання пляшок, шампанське, що забродило, могло вибухати. Забобонні люди вважали це підступами диявола.
Факт 2. Бульбашки – це брак
Так було прийнято вважати за часів зародження напою. Пухирці в ньому свідчили про надмірне і небажане бродіння. Їх позбавлялися різними методами. Думка кардинально змінилася лише у XVII столітті, коли поява бульбашок газу стало одним із головних завдань при виробництві напою. Трохи пізніше з'явилося поняття «перляж», тобто гарна гра бульбашок у келиху із шампанським. Для сомельє при оцінці напою цей параметр стоїть нарівні зі смаковими та ароматичними якостями.
Факт 3. "Хто не ризикує, той не п'є шампанське"
Коріння приказки тягнеться із Франції часів Наполеона Бонапарта. На той час було заборонено імпортувати до Російськоі імперії французькі вина. Однак мадам Жозефіна Кліко – та сама перша безнесумен, яка вдосконалила технологію виробництва ігристих вин, на свій страх і ризик порушувала заборону імператора і відправляла в Росію великі партії шампанського контрабандою. Приймаюча сторона ризик підтримувала, що дозволяло їй повною мірою насолоджуватися ігристим напоєм.
Факт 4. Шампанське – напій королів
В наш час насолоджуватися напоєм може будь-хто. А у XVIII столітті воно було доступне лише особам королівської крові. Це пояснювалося величезними митами при імпорті з Франції, які впливали на вартість шампанського. Купити його прості люди були не в змозі. Проте невдовзі князь Лев Голіцин змінив стан речей. Він влаштувався в особистому маєтку, що носив назву «Нове Світло», і до 1890 запустив масове виробництво шампанського. Згодом французи навіть визнали його кращим, ніж їхнє власне.
Факт 5. Вистрілювати пробкою шкідливо для шампанського
Часто можна побачити ефектне відкривання пляшки, коли пробка вилітає високо вгору, а ігристий напій розбризкується пінним струменем. Це вражаюче виглядає, але шкодить шампанському. При такому відкорковуванні пляшки вуглекислота швидко випаровується, що не найкращим чином позначається на ароматі та смаку напою.
Щоб повністю зберегти всі якості шампанського, перед подачею його рекомендують охолоджувати до 7–10 °С, акуратно відкривати та неквапливо наливати, використовуючи для цього спеціальні келихи. А купити справжнє шампанське, яке може бути тільки родом із Франції, ви можете в інтернет-магазині Vintage по вигідним цінам та з доставкою в будь який куточок України. До речі, доставка при замовленні більш, ніж на 500 грн, безкоштовна. А обрати найкращу пляшечку допомагають професійні консультанти-сомельє.