
Стоп грип, або чому високоолеїнова соняшникова олія — суперфуд від застуд?

Осінь — це традиційно сезон застуд. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ щорічно в Україні 25-30% населення (10-14 млн) хворіє на застуду та грип.У 2020 році до звичних ГРВІ та грипу додався Covid-19, стрімке поширення якого набуло характеру пандемії. І доки науковці винаходять вакцину від коронавірусу, медики радять займатися профілактикою та зміцнювати імунітет, пересічні українці змітають з поличок аптек ретровірусні препарати й імуномодулятори. Хоча потужний засіб для зміцнення імунітету слід шукати на поличках супермаркетів. І це не тільки часник, цибуля чи, а високоолеїнова соняшникова олія. Адже складові цього суперфуду позитивно впливають на імунну систему людей. Отже, про все по порядку.
Як Омега-9 стоїть на варті імунітету
Вхідними воротами для вірусних чи бактеріальних збудників застуди і грипу є слизові оболонки носоглотки (ніс, гортань, cлизові очей). Коли на слизові потрапляє збудник хвороби, на клітинному рівні вмикається захисна система місцевого імунітету: мукоциліарний захист і місцева імунна реакція. Слиз, що продукується клітинами, містить антимікробні речовини, які здатні нейтралізувати загрозу. Тому лікарі у період застуд рекомендують багато пити води, щоб слизові оболонки не пересихали.І слизові елементарно було з чого утворюватися.А от ненасичені жирні кислоти, зокрема Омега -9 підтримують оптимальний рівень зволоженості слизових оболонок та шкіри, провокують синтез слизу муцину (Баранская Е.К. Патогенез язвенной болезни //«РМЖ» № 2). Тобто безпосередньо беруть участь у посилені опірності слизових оболонок. Тут слід згадати і протизапальний ефект Омега-9 (Воловик В.Т., Леонидова Т.В. СРАВНЕНИЕ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СОСТАВА РАЗЛИЧНЫХ ПИЩЕВЫХ МАСЕЛ // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. – 2019. – № 5. – С. 147-152)). Тобто, систематично вживаючи Омега-9, можна дійсно зміцнити імунітет, посиливши опірність слизових оболонок. Додатково Омега-9 входить до складу клітинної оболонки, бере активну участь у синтезі гормонів.
Оливкова vs високоолеїнова соняшникова олія
Головні представники Омега-9 — це олеїнова та ерукова кислота. А харчовими джерелами Омега - 9 є рослинні олії. Із них найбільш нас слуху — оливкова. Хоча високоолеїнова соняшникова олія містить не менше 75% мононенасиченої олеїнової кислоти Омега -9. Для порівняння, розрекламована оливкова олія холодного віджиму — лише 70%.
Для довідки: Високоолеїновий соняшник (HOSO sunflower) — тип соняшнику, виведеного традиційними методами селекції. Генетичний потенціал вмісту олеїнової кислоти у нього є найвищим серед усіх олійних культур — до 95 %! Країни-лідери з вирощування високоолеїнового соняшнику: Аргентина, Франція, Україна, Іспанія, Португалія, Угорщина, Румунія, Болгарія, РФ, Італія. Ці 10 країн формують 99% світового ринку високоолеїнового соняшнику.
Унікальний хімічний склад рафінованої високоолеїнової соняшникової олії дозволяє смажити і запікати продукти без утворення трансжирів та “поганого“ холестерину. Олеїнова кислота при нагріванні утворює переважно цис-ізомери, які, потрапляючи до організму, зменшують вміст холестерину як у готовій страві, так і в кровоносній системі
Додайте ще й високий вміст вітаміну Е (45 мг/100г) у високоолеїновій соняшниковій олії, і отримаєте справжній суперфуд. Вітамін Е (токофероли та токотрієноли) — антиоксиданти, жиророзчинні біологічно активні сполуки.
Таким дієвим джерелом ненасичених жирних кислот для українських родин може стати місцева органічна високоолеїнова соняшникова олія “Garna Organica High Oleic”. Сировина для корисного продукту вирощена українськими органічними фермерами з відповідною сертифікацією. Серед партнерів компанії “Укролія” такі флагмани органічного ринку, як група виробничих компаній “Арніка”, ТОВ “Жива нива”, ПП “Агроекологія”. Тому високоолеїнова олія, отримана із соняшника, вирощеного без застосування пестицидів та десикантів (речовини, які використовуються для зниження вмісту вологи у соняшниковому насінні під час дозрівання), — екологічний вітчизняний суперфуд
Для задоволення базових потреб організму в Омега-9 дієтологи радять щоденно вживати 1 столову ложку олії, насиченої олеїновою кислотою. І найбільше її саме у високоолеїновій соняшниковій олії, яку можна придбати в інтернет-магазині компанії «Укролія» .Отож, смакуйте на здоров’я, зміцнюйте імунітет і не хворійте.
Коментарі