Що можна приготувати зі свіжих фруктів та ягід на зиму
Перероблені особливим чином ягоди та фрукти – це відмінне джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин у холодну пору року. У статті розповідаємо, що саме можна приготувати із свіжої полуниці, смородини, малини, вишні, яблук та груш на зиму.
Варення та желе
Для приготування більшості видів варення з ягід потрібні самі ягоди - полуниця, малина, вишня - цукор та лимонний сік. Сировину слід вимити, перебрати та очистити від хвостиків. Потім треба змішати ягоди з цукром і лимонним соком, поставити на вогонь і варити, поки суміш не набуде потрібної консистенції. Гаряче варення розливається по стерилізованих банках та закривається кришками. Полуничне, малинове та вишневе варення відмінно поєднується з грінками, тостами, оладками, млинцями та сирниками. Також можна приготувати желе, наприклад, з винограду. Для цього слід вимити ягоди та подрібнити їх для отримання соку, а потім варити сировину з невеликою кількістю води. Потім процідити суміш, щоб отримати прозорий сік. У нього треба додати цукор і пектин, а потім варити до застигання желе, розлити по стерилізованих банках і обробити ємності на киплячій водяній бані.
Компоти та соки
Щоб зварити яблучний або грушевий компот, слід очистити фрукти від шкірки та серцевини, нарізати скибочками та варити з невеликою кількістю води та цукром, доки скибочки не стануть м'якими. Далі рідина зі шматочками фруктів розливається стерилізованими банками і може вирушати на зберігання в комору. Якщо в будинку є соковитискач, можна приготувати сік. Для цього слід також очистити фрукти, пропустити їх через соковижималку, а потім сік, що вийшов, нагріти до температури +90-95 градусів за Цельсієм, постійно помішуючи. Якщо хочеться отримати такий сік , як у магазині, можна додати цукор із розрахунку одна столова ложка на літр рідини. Потім розлити пастеризований сік по банкам і закатати металевими кришками.
Сиропи
З малини, чорниці та інших ягід можна зробити смачний сироп, який чудово поєднується з вафлями, млинцями, морозивом. Для його приготування треба змішати в каструлі свіжі вимиті ягоди, цукор, воду та лимонний сік, а потім варити, поки майбутній сироп не загусне. Далі слід процідити суміш через дрібне сито для видалення твердих частинок і розлити для зберігання стерилізованих пляшок.
Сухофрукти
Тонкі сушені скибочки яблук або груш - це корисний і смачний продукт, який можна використовувати для перекушування або приготування компоту. Для приготування сухофруктів слід очистити свіжі фрукти від шкірки та серцевини, нарізати тонкими кільцями та розкласти на деку. А потім кілька годин сушити в духовці або спеціальної сушарці, яку можна придбати в маркеті важливих штук Маудау . Процес триває до того моменту, поки скибочки не стануть трохи хрусткими. Зберігати сухофрукти краще у герметичних контейнерах. Таким же чином можна сушити різноманітні ягоди, але не очищаючи їх від шкірки та кісточок.