• Головна
  • У Харкові СБУ викрила кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС
15:42, 18 березня
Надійне джерело

У Харкові СБУ викрила кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Зловмисники виводили гроші іноземних громадян на власні рахунки.
СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який ошукував громадян Євросоюзу. Про ліквідацію міжнародної схеми виманювання коштів з інвесторів електронних бірж повідомили в пресслужбі СБУ.
Кіберфахівці СБУ діяли спільно з Нацполіцією, прокуратурою та колегами з Латвії. У результаті спецоперації у Запоріжжі, Харкові та Дніпропетровській області затримали трьох організаторів оборудки.
Зловмисники створили підпільний кол-центр, який діяв під виглядом одного із незалежних фінансових регуляторів ЄС.
"У цьому «статусі» шахраї телефонували європейським вкладникам у фондові проєкти онлайн-бірж та пропонували їм «захист інвестицій». Під час розмов фігуранти обіцяли здійснити «безпековий моніторинг» електронних транзакцій, а у разі їх сумнівності – повернути власникам вкладені кошти", — розповіли в СБУ про схему шахраїв.
Вартість таких «послуг» становила 30% від суми однієї інвестиції.
До того ж зловмисники радили потерпілим встановити на власних гаджетах спеціально розроблений мобільний додаток. Він дозволяв шахраям повністю контролювати фінансові операції жертв злочину. Коли фігуранти отримували доступ до приватних грошей, виводили їх на власні банківські рахунки та переводили у готівку. Таким чином шахраї сподівались видурювати у потерпілих мільйонні суми у гривневому еквіваленті.
СБУ викрила зловмисників на початку їх діяльності. Співробітники спецслужби задокументували декілька фактів шахрайських маніпуляцій і затримали головних фігурантів.
За даними розслідування, організатори залучили ще сімох мешканців Запоріжжя та Харкова. Ще один спільник переховується за кордоном.
У помешканнях шахраїв водночас провели 14 обшуків, вилучили комп’ютерне та серверне обладнання, документацію, чорнові записи та банківські картки із доказами оборудки.
Наразі трьом затриманим повідомлено про підозру у шахрайстві. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми. Їх спільнику-іноземцю повідомлено про заочну підозру.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#шахрайство #СБУ #кол-центр
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...