Новини компаній
10:19, 15 березня

Як заварювати каву в зернах?

Новини компаній

Як самостійно приготувати ароматний напій? Чи можливо це? Кожен кавоман, та й просто поціновувач свіжозвареної кави в зернах, не раз ставив перед собою подібні запитання. Смакова палітра зернової кави багатогранна і по-своєму унікальна: з кислинкою, гіркуватістю, щільна, легка, солодкувата тощо. Крім цього, напій приносить користь усьому організму, насичуючи корисними мікроелементами і даруючи не тільки бадьорість, а й позитивні емоції.

Вирішуючи питання про те, яку каву в зернах купити, варто враховувати, що величезний вплив на смак має метод приготування напою. Тому в кав'ярнях, ресторанах або магазинах використовують спеціальні автоматичні кавомашини, здатні приготувати ідеальний міцний еспресо, ніжний лате з пишною пінкою і багато інших видів напоїв на основі зернової кави.

Як заварювати каву в зернах?, фото-1

Також існують різноманітні методи заварювання відмінної кави і в домашніх умовах:

  • Гейзерна кавоварка.
  • Турка.
  • Френч-прес.
  • Кемекс.
  • Чашка.

Тому не варто впадати у відчай, якщо у вас немає професійного обладнання або електричної кавомашини. Скористайтеся наведеними нижче порадами і дізнайтеся, як заварити каву в зернах практично в будь-яких умовах, і побалуйте себе і рідних шикарною свіжозвареним напоєм.

Основні поради щодо заварювання найкращої кави в зернах

Як заварювати каву в зернах?, фото-2

Перша порада від досвідчених експертів – це вибір сировини. У виробництві використовується два основних види зерен, це арабіка і робуста. Кожен сорт по-своєму унікальний, а метод його приготування по-своєму впливає на смак готового напою. Ось кілька простих рекомендацій щодо вибору кавового зерна:

  • Регіон походження. Чимале значення має клімат і місце зростання кавових рослин. Наприклад, бразильська кава вирощується на північному узбережжі. Вона має більш терпкий смак, з невеликою часткою гіркоти і мінімальною кислотністю. Або індонезійська зернова кава, яку вирощено завдяки особливій методиці: плантації оточені фруктовими деревами. Завдяки чому плоди буквально вбирають фруктовий аромат.
  • Обсмажування. Існує три основні види обсмажування: легке оброблення зерна за температури від 170 до 190°C, смак м'який, з виразною кислинкою і легким хлібним ароматом. Середнє (температура близько 200°C), що надає зерновій каві насиченості та приємного присмаку карамелі, а також темне обсмажування (225-230°C), під час якого активно виділяються ефірні олії, і напій має міцний, насичений смак із відтінком гіркого шоколаду. Однак, виробники пропонують поласувати ширшим спектром обробки сировини, пропонуючи проміжні варіанти залежно від температури обробки. Наприклад, середньо-темна з виразними нотками гіркоти. Для любителів дуже насиченого напою рекомендуємо спробувати дуже темний вид обсмажування (Spanish 250°C), у смаку абсолютно відсутня кислинка.
  • Особисті смакові переваги. Ви поціновувач щільного або легкого напою, міцного з гіркуватістю або солодкого з нотками шоколаду і горіха? Розібратися в особистих смакових уподобаннях дуже важливо і зробити це можна лише спробувавши різні варіанти.

Друга порада – це використовувати тільки свіжомелені зерна. Це найважливіший пункт, оскільки саме зерно, змелене безпосередньо перед приготуванням, здатне повністю розкрити свої смакові якості та надати напою насиченого аромату. Тому, щоб молоти кавові зерна самостійно, радимо придбати кавомолку. Третя порада – використання лише якісної, очищеної води. Звичайна водопровідна вода містить у собі велику кількість додаткових домішок, які можуть негативно вплинути на смак і якість приготованої зернової кави. А ось бутильована або фільтрована вода, навпаки, покращує характеристики приготованої кави.

Отже, розібравшись з основними рекомендаціями, пропонуємо перейти до практики і безпосередньо приготування цього дивовижного напою.

Приклади популярних рецептів із приготування зернової кави

Як заварювати каву в зернах?, фото-3

Якщо говорити про конкретні рецепти приготування, то ось кілька популярних і затребуваних прикладів з використанням техніки та інших методів.

Зернова кава в автоматичній кавомашині

Цей вид приготування практично не має людського фактора, оскільки обладнання здатне самостійно виконати весь цикл приготування, від помелу зерна до вибору рецепта готового напою. Усі процеси, які зазвичай виконує бариста в кав'ярні, зібрані в одному компактному девайсі: достатньо встановити потрібні налаштування, підставити улюблену чашечку в піддон і протягом хвилини гаряча кава вже готова.

Також існують такі види кавоварок, як ріжкова або крапельна. У першому випадку потрібні певні навички, щоб правильно встановити ріжок і визначити дозу меленої кави. У другому все максимально просто, проте зазвичай запропоновано тільки один варіант напою, хоча можна сміливо доповнити каву молоком, морозивом або вершками.

Зернова кава в гейзерній кавоварці (мокка)

Підготовлену гарячу воду слід налити в основу кавоварки не доходячи до клапана безпеки. Важливо: використовуйте саме гарячу воду, оскільки в холодній воді процес приготування сильно сповільниться, через це є ризик появи присмаку гіркоти і неприємного металевого присмаку.

Далі на основу кріпиться чистий фільтр-кошик, а всі деталі конструкції щільно з'єднуватися між собою для правильної та коректної роботи. Кавоварка встановлюється на плиту на маленький або середній вогонь. Звичайно ж, можна приготувати і на сильному вогні, заварювання відбудеться швидше, проте на цьому етапі поспішати не варто. Щойно ви почуєте булькаючий або шиплячий звук, то кавоварку можна прибирати з вогню. Характерний звук вказує на те, що вода пішла, а в каву надходить пара.

Зернова кава в турці

Найпопулярніший метод приготування, саме він вважається традиційним і навіть сміливо конкурує з дорогими кавоварками. Приготування відбувається в кілька етапів:

  • Здійснюється дрібний помел, буквально в пил.
  • У джезву засипається порція меленої кави, а також трохи солі та цукру.
  • Вміст заливається чистою водою до найвужчої частини основи горлечка.
  • Джезва встановлюється на середній вогонь. Зовсім скоро пінка почне підніматися, тому турку потрібно прибрати з вогню і повторити цей процес 3-4 рази, для більш щільної екстракції. Але не допускати кипіння!

Також існує велика кількість інших цікавих методів заварювання зернової кави, проте прості поради наведені в цій статті неодмінно допоможуть приготувати відмінний, ароматний напій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...