• Головна
  • Які відсотки по депозитах вважаються самими оптимальними?
Новини компаній
14:19, 21 листопада 2023 р.

Які відсотки по депозитах вважаються самими оптимальними?

Новини компаній

Депозит — це сума грошей, яку клієнт розміщує в банку або іншій фінансовій установі з метою отримання відсотків. Він вважається надійним способом зберігання коштів з кількох причин. По-перше, банки зазвичай гарантують повернення коштів навіть у випадку своєї неплатоспроможності, завдяки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. По-друге, відсотки по депозитах допомагають збільшити суму доходу з часом.

Які відсотки по депозитах вважаються самими оптимальними?, фото-1

Щодо інфляції, депозити можуть допомогти зменшити її негативний вплив. Вона призводить до зменшення купівельної спроможності грошей, тобто з часом на одну і ту ж суму можна купити менше товарів і послуг. Але якщо ви розмістите гроші на депозитну програму, то отримаєте відсотки, які компенсують втрату купівельної спроможності через інфляцію.

Однак, варто зазначити, що для цього процентна ставка по депозиту має бути вищою за інфляцію. Якщо вона нижча, то реальна вартість вкладу може зменшуватись.

Як депозитні ставки змінюються в залежності від програми?

Існує декілька критеріїв, за якими можна класифікувати банківські вклади. Зокрема, їх можна розділити на підгрупи відповідно до таких характеристик:

  • Строк розміщення — на вимогу або строковий.
  • Спосіб виплати відсотків — в кінці строку, щомісяця, з капіталізацією відсотків.
  • Валюта — гривня, долар чи євро.

Давайте зупинимось на вкладах за строком розміщення. Його умови передбачають розміщення коштів в банку під депозитний процент на конкретний період часу без можливості поповнення або зняття коштів. Тривалість зберігання і дата повернення грошей визначаються угодою про банківський вклад, яка укладається між банком та вкладником. Основною перевагою цієї програми є те, що на такі депозити ставки вищі в порівнянні з вкладами на вимогу. Проценти по депозитах фіксуються при укладанні угоди і залишаються незмінними протягом терміну розміщення, що означає гарантоване отримання доходу, вказаного у договорі.

Вклад на вимогу, як зазначено в назві, дозволяє вносити та повністю або частково знімати кошти без втрати відсотків. Його основною перевагою є гнучкість та доступність коштів. Він є ідеальним варіантом для невеликих заощаджень або як запасний фонд на випадок непередбачених витрат. Однак відсоткові ставки по депозитах з такими умовами, як правило, нижчі, ніж для строкових.

Яким чином виплачується депозитний процент?

Простий вклад — це банківський продукт, при якому ставки по депозитах нараховуються на його початкову суму. Наприклад, при внесенні 1000 гривень під 10% річних, через рік сума зміниться на 1100 гривень. Протягом всього терміну розміщення проценти нараховуються тільки на початкове внесення, незалежно від того, чи знімалися гроші з депозиту, чи ні. Основна вигода — це його простота та зрозумілість.

Вклад з капіталізацією відрізняється тим, що проценти, нараховані на депозит, автоматично додаються до основної суми і надалі також приносять відсотки. Якщо взяти ту саму суму - 1000 грн з щомісячною капіталізацією, то через місяць вона зміниться на 1008,33 грн, а через рік буде складати близько 1105 грн. Основна вигода капіталізації — це можливість отримати більший дохід в порівнянні з простими відсотками.

Відмінності між програмами полягають у способі нарахування процентів. Також вклади з капіталізацією можуть мати різну періодичність: щоденну, щомісячну, щоквартальну тощо.

Вибір депозитної програми залежить від цілей та планів вкладника. Нарахування простих відсотків може бути кращим варіантом, якщо є потреба у регулярному знятті. З капіталізацією ж буде вигіднішим, якщо в планах залишити гроші на депозиті на тривалий час.

Від чого ще залежать процентні ставки по депозитах в банках?

На рівень відсоткових ставок впливають два ключові фактори, що роблять їх абсолютно унікальними. Перший із них — облікова ставка Національного банку України. Цей показник є фундаментальним монетарним інструментом, і він відображає вартість грошей в країні та слугує орієнтиром для всіх ринкових учасників. Ця ставка має прямий вплив на рівень відсотків, за якими банки видають кредити і приймають депозити від громадян та підприємств. Вона також використовується Національним банком для контролю інфляції та стабілізації фінансового ринку.

Другий фактор — потреба банку у ресурсах, який фактично є індикатором надійності фінансової установи. Зазвичай вищі проценти по депозитах пропонують банки, які потребують додаткової ліквідності. Великі банки, які дотримуються консервативної політики, утримують ставки на середньоринковому рівні.

Зважаючи на ці умови можна проаналізувати, які проценти на депозит можна отримати в кінці розміщення вкладу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...