• Головна
  • Сергій Жадан отримав премію Шведського PEN-клубу
17:32, 12 жовтня 2023 р.

Сергій Жадан отримав премію Шведського PEN-клубу

Сергій Жадан отримав премію Шведського PEN-клубу

У четвер, 12 жовтня, український письменник, поет, музикант і волонтер Сергій Жадан був удостоєний престижної нагороди Шведського PEN-клубу — премії імені Курта Тухольського.

Члени Шведського PEN назвали Сергія Жадана — одним з «найважливіших і найвиразніших голосів української літератури» і «голосом вільної України», повідомляючи на сайті організації, інформує «НВ».

«Один із найважливіших та найвиразніших голосів української літератури, він беззастережно зображує загарбницьку війну, якої зазнала його країна, водночас невтомно несучи літературу людям — тим самим даючи змогу мистецтву працювати задля кращого світу», — йдеться у повідомленні.

«Після повномасштабного вторгнення Росії Сергія Жадан став голосом вільної України. Його неустанна робота демонструє, яку важливу роль може зіграти література навіть в найжахливіших обставинах», — додала голова Шведського PEN-клубу Керстін Альмегорд.

Церемонія нагородження премією відбудеться у Стокгольмі 15 листопада в День ув’язненого письменника, або День порожніх стільців.

Премія Тухольського вручається шведським PEN-клубом з 1985 року. Її лауреати — письменники, які доклали особливих зусиль задля забезпечення свободи слова. Вона заснована в пам’ять про німецького журналіста і письменника Курта Тухольського. Його книжки в Німеччині спалили в багатті, у 1930 році він знайшов прихисток у Швеції. В різні роки лауреатами премії ставали швецький драматург Давіт Ісаак, британський письменник Салман Рушді, сомалійський письменник Нуруддін Фарах та інші. Розмір премії становить 150 тис. шведських крон або 13,5 тис. доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Жадан #Швеція #преміяТухольского
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...