• Головна
  • Ленд-ліз для України. Чому ЗСУ досі по ньому не отримують американську зброю, - ФОТО
Аналітика від 057
07:00, 8 серпня 2023 р.

Ленд-ліз для України. Чому ЗСУ досі по ньому не отримують американську зброю, - ФОТО

Аналітика від 057
Ленд-ліз для України. Чому ЗСУ досі по ньому не отримують американську зброю, - ФОТО

Сайт 057 розбирався, чому Україна досі не отримує зброю по ленд-лізу США.

9 травня 2022 року президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. 1 жовтня того ж року закон набув чинності у США. Його основна мета - надання ЗСУ військової допомоги за спрощеною процедурою. Однак з того часу Київ так і не отримав жодної одиниці зброї по ленд-лізу.

Редакція сайту 057 розбиралася, що передбачає закон про ленд-ліз для України, чим він вигідний ЗСУ і чому Київ досі не отримує по ньому американську зброю.

Другий раз в історії

Ленд-ліз для України. Чому ЗСУ досі по ньому не отримують американську зброю, - ФОТО, фото-1

Закон про ленд-ліз надає президенту США Джо Байдену широкі повноваження з постачання військової допомоги Україні. Він дозволяє швидше і без зайвої бюрократії надавати цю допомогу. Загалом Вашингтон може передати Києву будь-яку зброю, озброєння, боєприпаси, літаки, кораблі, катери та іншу військову техніку, а також будь-яке майно, устаткування, товари, матеріали, обладнання, компоненти, які постачаються у вигляді готової військової продукції або необхідні для її виготовлення Україною. Зміст цієї допомоги та її обсяги може визначати саме Київ, спираючись на реальні потреби на полі бою.

Згідно із цим документом, Україна не повинна заздалегідь платити за надання озброєння, військової техніки та інших поставок. Водночас будь-яка позика чи оренда оборонних виробів українським урядом підпадає під умови повернення, відшкодування та погашення позики чи оренди. І для України передбачено спеціальні умови - в законодавстві США виключили пряму норму щодо оплати кредитного озброєння у термін до п’яти років.

За словами політолога Руслана Зерницького, на такий крок, як прийняття закону про ленд-ліз, адміністрація президента США пішла вже після фактичної перемоги України у битві за Північ.

"Коли окупаційні війська були вибиті з передмістя Києва та відступили з Київської, Чернігівської та Сумської областей, для західних союзників стало зрозуміло, що бліцкриг Москви провалився і про швидке падіння столиці України годі й думати. А українці дійсно можуть давати росіянам бій та перемагати в ньому. У владній верхівці США було розуміння, що власні ресурси України обмежені й вести повноформатну війну тривалий час та не зможе. Тому там і вирішили прийняти закон про ленд-ліз, піти на крок, який політично продемонстрував, що Вашингтон готовий до системної підтримки Києва у війні проти загарбників. Це стало потужним сигналом Вашингтона усьому світу: "Україні потрібна допомога, ми її будемо надавати і закликаємо всіх це робити". Саме після підписання закону про ленд-ліз різні країни Заходу почали говорити та передавати Києву серйозні озброєння у тих масштабах, які мають неабиякий вплив на поле бою, у тому числі РСЗВ HIMARS, артилерію, протикорабельні ракети, засоби ППО, бронемашини і так далі", - наголосив Руслан Зерницький.

Підполковник ЗСУ Борис Рябуха каже, що закон про ленд-ліз приймали швидко, щоб прискорити поставки зброї Україні.

"По-друге, його приймали, щоб показати свою готовність допомогти Україні. І як ми знаємо, закон про ленд-ліз був підписаний всього два рази за всю історію. Це було у 1941 році, коли США через ленд-ліз постачали зброю і сировину для країн антигітлерівської коаліції. Другий раз закон був підписаний у травні 2022 року. Зрозуміло, що ми можемо отримувати зброю по ленд-лізу, але ця допомога буде йти виключно від США. Специфіка ленд-лізу полягає в тому, що зброю та матеріали дають в оренду або, як у нас це зараз називається, в лізинг з правом викупу. Згідно закону, якщо ця зброя не використовувалась, США мають право вимагати повернути її назад чи під довгострокові кредитні обов'язки України отримувати за неї гроші. Це і є основним мінусом ленд-лізу - нам доведеться платити за поставлену зброю, яка не була використана або знищена. Тобто за цілу зброю - або платити, або повертати назад. Головний плюс - завдяки ленд-лізу ми можемо отримати те, що нам необхідно "тут і зараз". Однак США нададуть лише ту кількість, яка не вплине на їх обороноздатність", - зазначив Борис Рябуха.

Закон є, а постачання немає

Ленд-ліз для України. Чому ЗСУ досі по ньому не отримують американську зброю, - ФОТО, фото-2

З моменту набрання чинності у США закону про ленд-ліз пройшло більше 10 місяців і Україна досі по ньому не отримала зброю. За цей час Вашингтон схвалив передачу Києву таких передових видів озброєнь як ЗРК "Patriot", танки "Abrams", БМП "Bradley" і так далі. Однак вся американська зброя продовжує находити в рамках трьох програм: Ініціатива сприяння безпеці України, Зовнішнє військове фінансування та Поповнення запасів зброї США. Перша дозволяє Білому дому купувати зброю у американської промисловості, друга - давати гранти та позики, щоб допомогти Україні придбати зброю та оборонне обладнання, вироблене в Сполучених Штатах, а третя - передавати зброю із запасів Пентагону.

Відсутність постачання зброї по ленд-лізу породила масу запитань і вимог до влади - як до української, так і до американської. Так, на сайті президента України з'явилася петиція з вимогою до Володимира Зеленського звернутись до представників нинішньої адміністрації Сполучених Штатів Америки стосовно надання Україні зброї згідно закону про ленд-ліз. За словами автора петиції, оскільки строк дії закону про ленд-ліз закінчується наприкінці вересня, необхідно вимагати у США виконання цього закону негайно, щоб забезпечити українським воїнам всю необхідну базу озброєння для контраступальних дій. Ця петиція обумовлена тим, що, враховуючи останні оборонні пакети, в адміністрації Байдена дійсно поки що не поспішають використовувати закон про ленд-ліз для надання зброї Україні, покладаючись на вже відпрацьовані програми допомоги.

За словами підполковника ЗСУ Бориса Рябухи, зараз Україна не отримує зброю по ленд-лізу, тому що Києву допомагають за іншими програмами, які є більш вигідними.

"Ми, в принципі, отримуємо ту ж саму зброю, яка нам необхідна, але на безоплатній основі за програмами допомоги від США та всіх союзників у НАТО. Тобто не тільки США нам дають зброю. І за цю зброю нам не доведеться платити, а також повертати її назад після війни. Думаю, було прийнято рішення, що для України зараз вигідніше отримувати допомогу оборонними пакетами, які спонсоруються державами, що їх дають, ніж отримувати по ленд-лізу і потім за це платити. Після війни буде важкий момент для економіки України, коли багато чого зруйновано, тому нам вигідніше отримувати зброю, за яку в подальшому нам не доведеться платити", - сказав Борис Рябуха.

Політолог Руслан Зерницький вважає, що є певний позитив в тому, що США досі не передали Україні нічого по ленд-лізу.

"Недоліком ленд-лізу є те, що постачання по ньому Києву не будуть безкоштовними: озброєння будуть передаватися як позика-оренда і після завершення війни за них необхідно буде заплатити. Вся допомога Україні від США наразі надходить через інші механізми і за такі постачання Києву не доведеться платити. Це вкрай вигідно для нашої країни як з точки зору обороноздатності, так і з економічної. Київ все ще може систематично отримувати безкоштовну допомогу від США без ленд-лізу. І станом на зараз змін у цьому не передбачається. Утім, від адміністрації Байдена ми зараз чуємо заяви, що там не виключають можливості використання ленд-лізу у майбутньому, якщо у цьому з'явиться необхідність. Варто зазначити, що Україна перебуває в дуже складній стадії війни, ведучи активні наступальні операції на широкій лінії фронту. І саме зараз силам оборони необхідна максимальна і всебічна підтримка всіма засобами та ресурсами, які спростили б знищення логістики, техніки та особового складу загарбників. У тому числі військовим потрібна бойова авіація, засоби ураження більшої дальності та техніка для розмінування територій у промислових масштабах. І якщо завдяки ленд-лізу вдасться "розблокувати" ці речі та врятувати більшу кількість життів українців, то, на мою думку, потрібно починати його використовувати", - підкреслив Руслан Зерницький.

Очевидно, що закон про ленд-ліз залишається певним "запасним планом" для Києва та Вашингтона. Зараз ЗСУ отримують необхідну зброю за низкою безоплатних програм, що знімає "тягар" для економіки України в особливо важкий поствоєнний період. Однак непроста ситуація на фронті може змусити адміністрацію Байдена активувати ленд-ліз і почати по ньому надавати зброю Україні. Чи стане ленд-ліз потужним поштовхом до української перемоги у війні - покаже лише його практичне застосування. А поки в цьому питанні "затишшя".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ленд-ліз #закон #сша #зброя #україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...