Новини компаній
18:13, 31 липня 2023 р.

Як виготовляють шампанське

Новини компаній

Ігристі вина винайшли випадково в 16 столітті. Спочатку їх вважали браком і тільки через деякий час властивості напою з бульбашками оцінили по заслугах. 

Відтоді технологія виробництва шампанських вин удосконалювалася, на сьогодні залишилося кілька робочих методик, які застосовують в усьому світі. Є складні способи, є прості. У статті ми познайомимо вас із двома найпоширенішими методами виробництва ігристих вин.

Які методики застосовують

У світі практикують шість способів виробництва ігристих вин:

  • танковий (метод Шарма-Мартінотті);

  • класичний пляшковий (технологія Шампенуаза);

  • безперервний;

  • спосіб трансферу;

  • ансестраль;

  • карбонізація.

Здебільшого для виготовлення ігристих вин, які виробляють у Європі та Америці, застосовують перші дві методики: класику й танковий метод Шарма-Мартінотті.

Танковий метод

Методика відрізняється простотою. Для ферментації вино не розливають у пляшки, а доводять до потрібної кондиції в сталевому резервуарі (танку). Після фільтрації в шампанське додають цукор і розливають у пляшки без витримки. Із допомогою цієї технології виготовляють італійські Prosecco і шампанське Ламбруско.

Класичний метод

Технологія популярна у Франції. Із її допомогою виготовляють усі відомі преміальні марки: шампанське (справжнє, французьке), Cremate, Cava, деякі сорти італійських і німецьких ігристих вин.

Для цього способу характерна вторинна ферментація в пляшці. Технологія вимагає певних витрат: фінансових і часових. Але результат того вартий.

Етапи виготовлення ігристих вин за методом Шампенуаза:

  1. Збір винограду.

  2. Виготовлення сухого вина. Первинну ферментацію майбутнє шампанське проходить у сталевих чанах, рідше в дубових бочках. На цьому етапі дуже важливий контроль температури. Базове вино має вийти дуже сухим і кислим.

  3. Купажування або підготовка кюве. Якщо говорити простими словами, то на цьому етапі закладається смак майбутнього напою: комбінують різні сорти виноматеріалів, щоби на виході домогтися певного смаку.

  4. Тираж. На цьому етапі в кюве додають цукор, дріжджі, базове вино. Потім продукт розливають у пляшки для вторинної ферментації. Пляшки укладають горизонтально. Вино зберігають за постійної температури. Саме на цьому етапі після розчинення СО2 утворюються бульбашки.

  5. Ремюаж. Пляшки ставлять під кутом 45 градусів корком донизу. Це потрібно, щоб мертві дріжджі, які випали в осад, осіли на пробці. Ремюаж триває 8 тижнів.

  6. Дегоржаж – видалення осаду.

  7. Дозаж. На цьому етапі в рідину додають розчин вина й цукру та запечатують пляшки. Це необхідно, щоби заповнити втрати, що відбулися в процесі дегоржажу.

  8. Останній етап виробництва преміальних ігристих вин – дозрівання. Мінімальний термін становить 15 місяців, є сорти вин, які потрібно витримувати 36 місяців.

Ось такий багатоетапний процес виготовлення справді якісного шампанського. Не дивно, що ці вина дорого коштують. Преміальні шампанські вина, виготовлені класичним способом, можна купити в магазині Маудау. У цьому ж маркеті представлені й інші різновиди елітного та бюджетного алкоголю, а також товари для бару та проведення вечірок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#MauDau
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...