• Головна
  • Що таке фінансовий моніторинг фізичних осіб
Новини компаній
19:35, 29 червня 2023 р.

Що таке фінансовий моніторинг фізичних осіб

Новини компаній

Коли Ви хочете стати клієнтом банку, то під час Вашого першого візиту Ви не лише надаєте банку свої документи, але й заповнюєте досить довгий опитувальник клієнта, в якому вказуєте багато різної інформації – від місця роботи до наявності депозитів та кредитів. Для чого банк збирає дану інформацію і що з нею далі робить? Заповнення опитувальника належить до заходів, які передбачає фінансовий моніторинг фізичних осіб 2023 року.

З якою метою та яким чином фінансові установи проводять дану перевірку, хто підпадає під фінансовий моніторинг, з якої суми починається фінансовий моніторинг та як успішно пройти дану перевірку розповідаємо в цій статті.

Що таке фінансовий моніторинг фізичних осіб, фото-1

Чому банки здійснюють фінансовий моніторинг?

Фінустанови відносяться до суб’єктів первинного фінансового моніторингу та зобов’язані проводити перевірку своїх клієнтів відповідно до вимог Закону про фінансовий моніторинг. Дані заходи спрямовані на те, щоб запобігти незаконним операціям або легалізації коштів, що були отримані в незаконний спосіб. Тобто, фінансовий моніторинг діє на користь країни, знижуючи шанси ухилення від податків, хабарництва та фінансування тероризму. Погодьтеся, усі ми прагнемо жити в економічно процвітаючій країні, а це не можливо, коли чиновники беруть хабарі, а бізнеси не сплачують податки з доходів. Саме тому, Нацбанк зобов’язав банки прискіпливо перевіряти усі операції клієнтів, які викликають сумніви у своїй законності.

Хто підпадає під фінансовий моніторинг?

При першому зверненні до фінансової установи Вас обов’язково мають перевірити на приналежність до підсанкційних осіб, осіб, що пов’язані з терористичною діяльністю, або політично значущих осіб. У перших двох випадках банк безумовно зобов’язаний відмовити клієнту в обслуговуванні.

Цей першочерговий етап перевірки застосовується в будь-якій фінансовій установі до будь-якої особи. Наступний етап – це більш ретельний фінансовий моніторинг, який передбачає вивчення інформації про джерела походження коштів. Така поглиблена перевірка відбувається у трьох випадках:

  • Ви планує розмістити в банк кошти на загальну суму, що дорівнює або перевищує 400 тисяч гривень або відповідну суму у валюті
  • Ви – політично значуща особа, пов’язані з нею або є членом її родини
  • Ваші фінансові операції не відповідають Вашому фінансовому стану, непритаманні вашій діяльності та викликають сумніви.

Тепер, коли Ви знаєте, хто підпадає під фінансовий моніторинг та які суми підпадають під фінансовий моніторинг 2023 року, Ви знаєте, в яких випадках банк вимагає джерела походження коштів та зобов’язаний проводити глибшу перевірку вас, як клієнта. Далі розглянемо, як успішно пройти цю перевірку.

Підтвердження джерел походження коштів

Як пояснити банку походження коштів та довести, що вони отримані законним шляхом? По-перше, будете максимально відкритими до співпраці з банком. Чесність та готовність до співпраці допоможе Вам пройти дану перевірку легко та швидко.

Є перелік можливих документів для підтвердження походження коштів і достатньо пред’явити один із них. Банки підходять до цих документів з розумінням, тому не переживайте, якщо Ви пів року не працюєте і при цьому кладете на рахунок 400 тис. грн. Якщо у Вас є довідка про зарплату за попередній період або договір купівлі-продажу нерухомості, які можуть пояснити Ваші поточні фінансові операції, то банку цього буде цілком достатньо.

Докладна інформація про документи, які підтверджують джерела походження коштів, доступна у статті Фінансовий моніторинг фізичних осіб 2023 року

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...