• Головна
  • Історія харківського Палацу праці, зруйнованого російськими військами на початку війни, - ФОТО
Історія Харкова
13:30, 20 червня 2023 р.

Історія харківського Палацу праці, зруйнованого російськими військами на початку війни, - ФОТО

Історія Харкова

Історія Палацу праці у центрі Харкова.

2 березня 2022 року війська Росії завдали ракетного удару по центру Харкова. Окупанти поцілили в одну із знакових будівель міста - Палац праці. Внаслідок ворожого обстрілу були вибиті вікна і двері, значно пошкоджені та місцями повністю зруйновані стіни, перекриття і дах будівлі. Однак Палац певною мірою вистояв і став символом незламності харків'ян перед російською навалою.

Редакція сайту 057 розповідає історію харківського Палацу праці, зруйнованого російськими загарбниками на початку війни.

Історія харківського Палацу праці, зруйнованого російськими військами на початку війни, - ФОТО, фото-1

Палац Праці побудували у 1916 році за проектом архітектора Іполіта Претро, який спеціалізувався на архітектурі модерну. У проекті будівлі Претро поєднав модерн зі стилем неокласицизму. Також архітектор вирішив прикрасити центральний фасад шістьма високими поодинокими скульптурами, а зверху - скульптурною групою. Загалом було споруджено шестиповерховий будинок заокругленої форми з трьома внутрішніми дворами, які стали транзитом між Павлівською площею, вулицею Квітки-Основ’яненка та площею Конституції.

Спочатку це був прибутковий будинок Страхового товариства. На першому поверсі розташовувалися торгові приміщення, а інші поверхи були житловими. І всі вони виявилися рентабельними. Так, шестикімнатні та восьмикімнатні квартири в цьому будинку здавалися за великі для європейського ринку нерухомості гроші. Тому їх оренду могли собі дозволити лише заможні люди.

Історія харківського Палацу праці, зруйнованого російськими військами на початку війни, - ФОТО, фото-2

Після приходу до влади окупаційного комуністичного режиму більшовики оголосили прибутковий будинок державною власністю. Відтоді тут розташовувалися Всеукраїнська Рада профспілок і Народний комісаріат праці. У зв'язку з цим будівля отримала свою сучасну назву "Палац праці".

У 1930-х роках почалися сталінські репресії, коли радянська влада систематично знищувала інтелігенцію, яка через своє інакодумство становили загрозу для режиму. І під ці репресії потравив архітектор Палацу праці Іполіт Претро. У 1937 році його розстріляли.

Історія харківського Палацу праці, зруйнованого російськими військами на початку війни, - ФОТО, фото-3

У підсумку Палац праці став особливої будівлею в архітектурному ансамблі площі Конституції у центрі Харкова. Незвичайний урбаністичний проект початку 20-го століття отримав статус пам’ятки архітектури та містобудування.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію виникнення Конторської вулиці у Харкові. Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#палац #праці #історія #прибутковий #будинок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...