• Головна
  • Арешт банківських рахунків під час воєнного стану
Новини компаній
21:39, 15 травня 2023 р.

Арешт банківських рахунків під час воєнного стану

Новини компаній

На початку травня, 5 травня 2023 року набув чинності Закон України 3048-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану», цей мораторій втратив чинності. Закон скасовує розпорядження Кабміну №198-р від 2 березня 2022 року «Про забезпечення здійснення відселення населення в умовах воєнного стану», яке дозволяло громадянам використовувати кошти на арештованих рахунках під час воєнного стану. Закон України 3048-IX відновлює автоматичне блокування банківських рахунків боржників. Обмеження щодо суми боргу для арешту скасовані.

Таким чином відновлюється практика автоматичного арешту банківських рахунків боржників за рішеннями державних і приватних виконавців, пишуть, що мова йде про тих боржників, які перебувають на обліку в Єдиному реєстрі боржників із заборгованістю по сплаті:

·житлово-комунальних послуг;

·аліментів;

·стягнення судового збору;

·адміністративні правопорушення;

·стягнення коштів на користь держави;

Арешт банківських рахунків накладається тільки по рішенню суду. Реалізація механізму блокування рахунків є необхідним заходом, який має на меті забезпечити виконання фінансових зобов'язань перед державою. Цей захід дозволяє: зупинити доступ до коштів на рахунках осіб, які накопичили значні борги, забезпечуючи таким чином виконання їхніх фінансових зобов'язань.

Проте, навіть в таких обставинах боржники мають можливість розпоряджатися частиною своїх коштів, які були знаходяться під арештом, у межах двох мінімальних зарплат на місяць - наразі це становить 13,4 тисячі гривень.

Головна мета блокування рахунків

Головною метою блокування рахунків є:

1.Створення можливості для виконання фінансових зобов'язань перед державою, що в свою чергу сприятиме підтримці стабільності економіки та фінансової системи;

2.Крім того, цей захід може слугувати стимулом для осіб, які знаходяться у борговому стані, для пошуку шляхів вирішення своїх фінансових проблем та відновлення фінансової стабільності.

Данну подію широко обговорює спільнота, тому що арешт рахунків стає додатковим випробуванням для українців.

Дія Законна передбачає:

1.Якщо у боржника є кілька рахунків, то можливо накладати арешт тільки на один.

Для цього боржник повинен звернутися до виконавчої служби або приватного виконавця, який наклав арешт на кошти с заявою у паперовій або електронній формі, вказавши, з якого саме рахунку будуть зняті кошти.

2.С заблокованого рахунка банк не має права стягувати кошти, що перевищують зазначену суму, для погашення боргу.

3.З заблокованих рахунків є можливість використовувати кошти для погашення податків та зборів.

4.Організації та фізичні особи, які є працедавцями з найманими працівниками, можуть використовувати свої блоковані кошти у розмірі п'яти мінімальних заробітних плат, що становить 33,5 тисячі гривень, проте лише для виплати заробітної плати та сплати податків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...