• Головна
  • Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО
17:00, 23 грудня 2022 р.

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО

Десять важливих нововведень 2022 року у Харкові.

Життя харків'ян у 2022 році кардинально змінилося. Війна привнесла багато нововведень, які не завжди приємні, але необхідні для нормальної роботи міста і безпеки його жителів. Комендантська година, відключення світла, зупинки-укриття і навіть головна ялинка в метро - все це стало "нормою" в році, що минає.

Редакція сайту 057 розповідає про десять важливих нововведень 2022 року у Харкові.

Комендантська година

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-1

24 лютого у зв'язку з російським вторгненням у Харкові запровадили комендантську годину з 22:00 до 06:00. Жителям міста під час комендантської годи заборонили перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без виданих перепусток чи посвідчень особи. З того часу тривалість комендантської години кілька разів змінювали. Зараз вона триває з 23:00 до 05:00.

Зупинки-укриття

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-2

Наприкінці липня мер Харкова Ігор Терехов через постійні обстріли міста, в тому числі зупинок громадського транспорту, анонсував обладнання зупинок-укриттів у місцях з найбільшим скупченням людей. Першу таку зупинку відкрили вже у наступному місяці. Всього для встановлення безпечних зупинок визначили 25 локацій, зокрема на Північній Салтівці, вулицях 23 Серпня і Одеській. Вони всі обладнані інтернетом, камерами і розетками для зарядки гаджетів. Також на базі зупинок-укриттів облаштували пункти обігріву на випадок тривалого відключення електроенергії.

Мультипредметний тест і останні дзвоники онлайн

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-3

У зв'язку з війною в цьому році випускники харківських шкіл складали мультипредметний тест замість зовнішнього незалежного оцінювання. Його складання розділили на три сесії, які тривали у липні та серпні. У тесті було по 20 питань з трьох предметів - української мови, історії та математики. Знання оцінювались за 200-бальною шкалою. За результатами оцінювання випускники шкіл вступали у виші. Самі ж останні дзвоники пройшли в режимі онлайн на платформі "Zoom". Школи самостійно обирали формат: або це була загальношкільна "лінійка", або - "зустріч" у межах класу.

Безкоштовний громадський транспорт

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-4

16 травня у місті почав курсувати наземний громадський транспорт, а 24-го відновило роботу Харківське метро. Міська влада вирішила, що у перші тижні проїзд буде безкоштовним. Однак і на сьогоднішній день жителям не потрібно платити за пересування комунальним громадським транспортом. 2 грудня харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, що мерія продовжить фінансувати безкоштовний проїзд у громадському транспорті, доки дозволятимуть можливості бюджету міста.

Відключення світла

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-5

У вересні після успішного контрнаступу ЗСУ на Харківщині росіяни почали завдавати масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі міста, області і всієї України. Внаслідок значних пошкоджень енергомережі "Укренерго" запровадило стабілізаційні та аварійні відключення світла. Перші використовуються за завчасно підготовленим графіком, а другі при значному дефіциті електроенергії. За словами голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, наразі у Харкові світло відключається не більше ніж на 4-5 годин на добу для кожного домоволодіння.

Пункти Незламності

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-6

22 листопада у зв'язку з можливими затяжними перебоями електропостачання президент України Володимир Зеленський анонсував новий проект під назвою "Пункти Незламності". Вони активуються в разі масованих російських ударів, які призводять до тривалого відключення світла, а разом з ним - води і тепла. У пунктах харків'янам доступні наступні послуги: тепло, вода, світло, мобільний зв'язок, інтернет, живлення для мобільних пристроїв, місця для відпочинку, аптечки, забезпечення мам і дітей. Пункти Незламності розташовуються в закладах освіти, будівлях обласних та районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування і так далі. В Харкові наразі розгорнули близько 300 пунктів у різних районах міста, працюють вони цілодобово і безкоштовно.

Перейменування найбільшого району і найдовшої вулиці

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-7

Наприкінці квітня мер Харкова Ігор Терехов заявив, що з карти міста повинні зникнути назви вулиць, площ, скверів, зупинок громадського транспорту, які пов'язані з Російською Федерацією. Через кілька днів Терехов дав відповідні доручення топонімічній комісії. Згодом мерія на своєму офіційному сайті почала приймати пропозиції жителів щодо перейменування топонімів, в тому числі Московського району і Московського проспекту. А вже 11 травня депутати Харківської міської ради перейменували проспект Московський на проспект Героїв Харкова, узвіз Бєлгородський на вулицю Героїв рятувальників, Бєлгородське шосе на Харківське шосе, а Московський район на Салтівський.

Перевірки на Південному вокзалі

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-8

З 16 серпня на Південному вокзалі запрацювала встановлена комплексна система огляду багажу пасажирів. Система включає в себе 2 стаціонарні металошукачі - "рамки", 2 рентгено-телевізійні інтроскопи та ручні металодетектори. Перевірка займає не більше 15 хвилин. Тепер потрапити до головного залізничного вокзалу міста можливо тільки через центральний вхід, а поїзди відправляються виключно з першої платформи.

Дистанційне навчання у школах

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-9

Ще наприкінці липня мер Харкова Ігор Терехов заявив, що міська влада ніколи не піде на те, щоб ризикувати життями дітей та ввести офлайн-навчання у місті. Тому 1 вересня у харківських школах в режимі онлайн розпочали навчання 116 тисяч учнів, серед них - 7100 першокласників. Ще 700 школярів підключилися до онлайн-занять з тимчасово окупованих територій. Наразі в такому форматі працюють усі 210 шкіл міста.

Головна ялинка у метро

Як змінилося життя харків'ян у 2022 році. ТОП-10 важливих нововведень у місті, - ФОТО, фото-10

2 грудня мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що через війну головну ялинку міста не встановлюватимуть на площі Свободи. Однак Терехов пообіцяв, що сама ялинка все ж таки буде. І вже через п'ять днів новорічну ялинку встановили на станції метро "Університет". Її висота - 5,5 метрів. Урочисте відкриття головної ялинки міста відбулося 19 грудня на День Святого Миколая. Біля ялинки харків'яни зможуть зустріти 2023 рік. Це можна буде зробити до початку комендантської години. 31 грудня на станції метро "Університет" відбудеться невеликий святковий концерт.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала рецепти 10 незвичайних страв на Новий Рік. Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#важливі #нововведення #2022 #рік #харків
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...