• Головна
  • Подорожчали покрівельні матеріали
Новини компаній
09:55, 16 серпня 2022 р.

Подорожчали покрівельні матеріали

Новини компаній

У цій статті йтиме мова про подорожчання покрівельних матеріалів у 2022 році через збройну агресію росії проти України, наслідком чого стала ускладнена логістика і зміна курсу валют. На сьогодні ціни продовжують рости, і ми прокоментуємо, які чинники впливають на конкретну категорію — мансардні вікна для покрівлі.

Як росла ціна на мансардні вікна для покрівлі в Україні?

На початку лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. Хто мусив тікати з окупованих територій, хто спостерігав за ситуацією на фронті і допомагав армії. Підприємницька діяльність припинилася у 75% випадків, бо попит на будівельні, в тому числі й покрівельні, матеріали різко впав. Ніхто не зводив нові будинки, тому й мансардні вікна для покрівлі залишалися незатребуваними.

До російського вторгнення пік доставки мансардних вікон з європейських країн, у тому числі Польщі, припадав на літо-осінь, коли попит на покрівельні матеріали — металочерепицю, профнастил, фальцеву покрівлю — був найвищим. В інші місяці на складах покрівельних матеріалів в Україні кількість мансардних вікон була мінімальною.

З 24 лютого 2022 року, у березні, квітні торгівля металочерепицею, профнастилом чи фальцевою покрівлею зупинилася. З травня будівельний ринок пожвавився. Попит на покрівельні матеріали стрімко зріс, і, відповідно, почали цікавитися й мансардними вікнами. Але з середини травня ця продукція подорожчала. І ось чому:

  • на складах в Україні не було достатньої кількості мансардних вікон, яка задовольнила б потреби всіх покупців;
  • транспортувати продукцію стало важко (перебої з паливом, надмірна завантаженість на кордонах);
  • підвищення курсу долара і євро стосовно гривні.

В кінці травня вирішилась проблема з постачанням рулонної сталі для виготовлення металочерепиці, профнастилу та фальцевої покрівлі. Але мансардні вікна, як і перераховані покрівельні матеріали, виросли в ціні. Чому? По-перше, в травні в Україні був дефіцит пального. Через це його вартість суттєво збільшилася. Це позначилося на логістиці: доставка мансардних вікон з Польщі подорожчала. По-друге, кордони були перевантажені транспортом, тому терміни доставки вікон розтягнулися. По-третє, на валютному ринку знецінювалася гривня. Долар і євро росли в ціні по відношенню до вітчизняної валюти.

Що маємо в результаті? Подорожчання доставки плюс курс валют призвели до того, що ціна на мансардні вікна для покрівлі зросла на 24%.

Подорожчали покрівельні матеріали, фото-1

Як зростала ціна на металочерепицю в травні 2022 року?

У березні 2022 року через напад росії на територію України підприємницька діяльність призупинилася. Тому продажу будівельних матеріалів не було. У квітні ситуація не змінилася: люди тікали від загарбників, волонтерили, допомагали армії, спостерігали за подіями на фронті. Тільки у травні ринок покрівельних матеріалів пожвавився. Попит на металочерепицю призвів до її виробництва та продажу, як і профнастил для покрівлі. Однак із середини травня ціна на металочерепицю піднялася. Причинами стали:

  • дефіцит матеріалу на складах заводів-виробників в Україні;
  • труднощі у пошуках рулонної сталі в Європі;
  • порушення логістичної структури через закриття портів і подорожчання пального.
Подорожчали покрівельні матеріали, фото-2

Проблема дефіциту вирішилася у кінці травня. Бухти рулонної сталі, які мали ще в кінці лютого 2022 року прибути в українські порти, тимчасово вивантажувалися в Туреччині. Звідти матеріал, хоч і зі значним запізненням, автомобільними дорогами перевозили в Україну.

Однак ціна металочерепиці піднялася більш як на 40%. По-перше, на ускладнену логістику пішли значні кошти. По-друге, вартість гривні на валютному ринку падає. Подорожчання особливо торкнулося рулонної сталі з Китаю, на яку припадає половина виготовленої металочерепиці в Україні. Додатково до перерахованих причин логістика з Китаю ускладнюється ще й через нестабільну економіку та непросту політичну ситуацію в цій країні.

Отже, ціна рулонної сталі виросла, а разом із нею — вартість металочерепиці й профнастилу. Є варіант змінити постачальника на європейського, навіть за умов дефіциту рулонної сталі, однак і ця сировина буде дорожче на 20-25%.

Ціна на профнастил підвищилась на 37% в 2022 році.

До повномасштабної збройної агресії росії щодо України на початку кожного року заводи-виробники профнастилу мали мінімальну кількість матеріалу на своїх складах. Вся справа — в сезонності. Профнастил найбільш ходовий влітку-восени. Під кінець року він закінчується, і Україна укладає договори з країнами-постачальниками рулонної сталі, з якої виготовляється профнастил.

Подорожчали покрівельні матеріали, фото-3

На початку 2022 року нові партії рулонної сталі мали прийти в порти України. Але стрілянина з боку росії зламала логістичну структуру. Кораблі вимушено зупинялися на перевалочних пунктах в Туреччині, замість того щоб прямувати до Одеси. Звідти автодорогами рулонна сталь доставлялася в Україну. Через затримки на вітчизняному ринку утворився дефіцит профнастилу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...