• Головна
  • Відшкодування збитків від військової агресії росії. Репарації та контрибуції
Новини компаній
14:42, 22 квітня 2022 р.

Відшкодування збитків від військової агресії росії. Репарації та контрибуції

Новини компаній
Відшкодування збитків від військової агресії росії. Репарації та контрибуції, фото-1

Яким чином відшкодовуються збитки, завдані воєнними діями

Перед тим, як розібрати покроковий алгоритм дій відшкодування збитків, завданої воєнними діями, маємо визначитися з основними поняттями.

Процес може відбуватися двома способами:

  • Репарація. Це форма матеріальної відповідальності та процес відшкодування матеріальних збитків, що були спричинені суб’єктом міжнародного права (країною-агресором) внаслідок вчиненого ним правопорушення у відношенні іншого суб’єкта міжнародного права (військова агресія рф на території України). Характер та об’єм репарацій визначається відповідно до нанесених збитків, а також регулюється міжнародними актами чи мирним договором.
  • Контрибуція. Це примусове стягнення майна чи коштів, що здійснює країна-переможець у переможеної держави чи її населення.

Відшкодування збитків від воєнної агресії будь-яким із двох способів можливе лише після підписання мирної угоди або акту про капітуляцію, тобто по факту закінчення війни.

Як порахувати збитки і отримати відшкодування, якщо шкода завдана вашому бізнесу?

Можна позиватися до міжнародних судових інстанцій, коли йдеться про збитки, спричинені військовими діями, як окремих приватних компаній, так і певної галузі в цілому. В подальшому – висунути консолідовані вимоги від всіх потерпілих внаслідок війни на території нашої країни. Тобто репарація для України буде передбачати і відшкодування збитків окремим компаніям.

Найпростіший шлях отримати відшкодування – виграти суд та отримати кошти за рахунок майна рф, що вже заарештовано за кордоном. Але цей процес потребує часу та витримки. Крім того, як показує досвід, агресор майже ніколи добровільно не виконував рішення міжнародних судів. Тож більше сподіватися потрібно саме на контрибуції з росії.

Як підготуватися до суду про стягнення суми збитків?

Перш за все, керуємося діючим законодавством, що визначає поняття і розмір збитків. Мова йде про ч.6. ст.. 20, ч.2. ст.224, ст. 225 ГК України, а також Тимчасову методику визначення розміру збитків, що затверджена ще Державною комісією Ради Міністрів СРСР з економічної реформи. Особливо у поняття можна не заглиблюватися – це компетентність адвокатів, що спеціалізуються на подібних справах.

Наступний крок – збір документів, що будуть необхідні у ходу судового процесу. Наприклад, це:

  • Протоколи та рішення спеціальної комісії при обласній чи райдержадміністрації, що визначають події та їх наслідки, спричинені надзвичайною ситуацією;
  • Акти про пожежі;
  • Підтвердження МО, РНБО, інформцентру АТО та інших уповноважених органів, які ідентифікують ситуацію саме як ту, завдані збитки внаслідок якої мають бути відшкодовані.

Детальний перелік документів та інші нюанси також можна уточнити у відповідних спеціалістів. Телефонуйте нам!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...