• Головна
  • Стали учасником ДТП?: Рекомендації від адвокатів
Партнерский материал
13:00, 24 березня 2020 р.

Стали учасником ДТП?: Рекомендації від адвокатів

Партнерский материал
Стали учасником ДТП?: Рекомендації від адвокатів

Будучи учасниками дорожнього руху, водії та пішоходи досить часто нехтують будь-якими мірами обережності. Квапливість, обумовлена запізненням, в кращому випадку заощадить Вам пару хвилин, в гіршому – зробить Вас учасником ДТП, за чим слідує тривала юридична тяганина, в більшості випадків не зрозуміла як для водія, так і для пішохода.

ПДР перенасичені різного роду правилами, які в загальному вигляді представляють собою інструкцію, якою й мають керуватися учасники дорожнього руху. Однак, досить часто всі деталі ПДР невідомі особам на яких вони поширюються. При цьому, якщо при ДТП постраждав пішохід, який отримав тілесні ушкодження, не оминути реєстрації кримінального провадження та встановлення того, дії кого саме, – водія чи пішохода, – стали причиною такої ДТП. І вже тут починається з’ясування того, хто саме порушив ПДР.

Водії, якщо Ви бачите, що зіткнення з пішоходом не уникнути, то не варто скеровувати автомобіль на іншу полосу дорожнього руху – Ви не встигнете оцінити дорожню ситуацію і з метою уникнення одного ДТП можете стати учасником іншого. Точно такі ж наслідки може мати прийняте Вами рішення звернути на тротуар – кількість постраждалих може бути ще більшою. Тому одразу намагайтеся зупинити транспортний засіб, повністю вижавши гальмівну педаль.

Якщо ж все-таки зіткнення з пішоходом не змогли уникнути, то, незалежно від того в якому психологічно-емоційному стані Ви не перебували, ні в якому разі не покидайте місце пригоди – це лише допоможе на деякий час уникнути проблему, однак не вирішити її. До того ж це може накликати на Вас додаткові підозри стосовно існування певних мотивів або провини з Вашої сторони в тому, що відбулося.

Дійте послідовно, сконцентруйте Вашу увагу на тому, щоб убезпечити потерпілого та місце події. Увімкніть аварійну сигналізацію в автомобілі та одразу подбайте про потерпілого: надайте першу медичну допомогу потерпілому та викличне бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги. Встановіть знак аварійної зупинки та не переміщайте Ваш автомобіль і всі предмети, що мають причетність до ДТП. Також, не забутьте повідомити про ДТП орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції. А також – вам вкрай бажано викликати адвоката, адже його участь вам допоможе в подальшому захисті від можливих обвинувачень.

Після прибуття на місце ДТП представників поліції, вони складають протокол місця події – це перший процесуальний документ, від правильності складання якого залежить розвиток справи.

В подальшому, обов’язковому порядку має бути проведено допит як водія, так і потерпілого, а також свідків пригоди. Перебуваючи в шоковому стані від того, що сталося, давати показання ми НЕ рекомендуємо, тим більше без адвоката. Одразу надати точне відтворення події як все відбулося не кожен зможе, адже для цього потрібен холодний розум, зберігати який досить складно в таких ситуаціях. В той же час, водіїв, як правило, допитують в день самої події.

Стали учасником ДТП?: Рекомендації від адвокатів, фото-1

Водії, якщо Ви розумієте, що Ви під час допиту не в стані дати адекватне відображення того, що відбулося, не нехтуйте допомогою адвоката. Все сказане Вами буде юридично оформлене та в подальшому може стати роковим для встановлення Вашої вини. При першій же можливості заявляйте вимогу залучити адвоката. Водночас, Ви маєте право відмовитися від допиту без попереднього побачення з адвокатом до першого допиту.

Водій має якомога достовірніше відобразити всю інформацію: звідки виїхали, в якому напрямку, з якою швидкістю, світло світлофора, чи бачили пішохода, якщо так, то на якій відстані його помітили і т. д. Всі питання передбачають надання чіткої відповіді, однак, якщо Ви в чомусь не впевнені, то говоріть про це слідчому і не піддавайтеся на тиск, якщо такий матиме місце.

Важливість надаваних Вами даних при допиті можна проілюструвати на наступному прикладі. Дозволеною максимальною! швидкістю для їзди по місту є 50 км/год. Менше – можна, більше – порушення ПДД. Так, якщо Ваш автомобіль проїжджає 50000 метрів за годину, то за секунду Вами буде подолано приблизно 14 метрів. Для того, щоб зчитати ситуацію на дорозі Вашому мозку знадобиться всього секунда. Ще секунда знадобиться для того, щоб Ваш організм відреагував і прийняв всі необхідні заходи для того, щоб уникнути зіткнення з пішоходом. Сумарно відстань, яка Вам потрібна для того, щоб дійсно необхідна, щоб побачити пішохода та вжити все можливе, щоб уникнути зіткнення, це приблизно 28 метрів. А тому, якщо Ви «на око» спробуєте сказати відповідну відстань – 5, 10, 15 метрів, – то це може зіграти з Вами злий жарт при проведенні відповідних експертиз. Механізм ДТП з точки зору експертиз (які обов’язково призначаються в подібних випадках) – це лише математика та фізика. Так само необхідно розуміти, що «зі сторони» – знаходячись на вулиці в якості пішохода, або в зустрічному транспорті – око людини не здатне встановити швидкість проїжджаючих автомобілів. Навіть приблизно. Тому такі свідчення визнаються не спроможними.

Показання надані водієм та іншими учасниками дорожньо-транспортної пригоди, що будуть зафіксовані у протоколі допиту, в подальшому будуть надані експертам. Враховуючи їх не відповідність вище вказаним розрахункам, вони не будуть братися до уваги експертами, а тому надані водієм показання, якими б вони не були реалістичними для самого водія, не будуть враховані.

Стали учасником ДТП?: Рекомендації від адвокатів, фото-2

Серед важливих слідчих розшукових дій, що проводяться при розслідуванні кримінальних проваджень пов’язаних з ДТП є ряд експертиз:

  • судова медична: метою є встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, нанесених пішоходу. В подальшому її результати будуть враховані при встановленні ступеня тяжкості злочину;
  • автотехнічна: метою є встановлення можливих несправностей транспортного засобу, які могли спричинити порушення безпеки руху; встановлення механізму ДТП (швидкості руху, гальмівний шлях, траєкторію руху та інших просторово-динамічних характеристик; встановлення відповідності дій водія технічним вимогам ПДР, можливості запобігти ДТП з моменту виникнення небезпеки;
  • транспортно-трасологічна: дослідження слідів, виявлених на місці ДТП та пошкоджень транспортного засобу;
  • експертиза стану доріг і дорожніх умов: з метою встановлення відповідності техніко- експлуатаційних, геометричних та технічних показників автомобільних доріг нормативно-технічним умовам, а також відповідності організації дорожнього руху вимогам безпеки руху.

В ході деяких експертиз може бути з’ясовано, що для вирішення поставлених питань або деяких з них потребує застосування спеціальних знань з різних галузей. В таких випадках проводяться комплексні експертизи. Серед останніх найчастіше призначається комплексна автотехнічна, судово-медична і транспортно-трасологічна експертизи.

Попередньо перелічені експертизи, хоча й мають не аби-яке значення для встановлення дійсних обставин ДТП, проте надані в них висновки, навіть якщо останні є категоричними, не слід сприймати як «істину останньої інстанції». По-перше, проведення експертизи має регламентований порядок, дотримання якого завжди слід перевіряти на наявність можливих порушень. А, по-друге, експертизи проводяться людьми, а отже завжди існує суб’єктивний фактор.

Не дарма цивільне законодавство визнає діяльність по використанню транспортних засобів джерелом підвищеної небезпеки. А тому варто бути обачним як при керуванні транспортом, так і при переході дороги пішоходом. Останнім слід пам’ятати, що на них теж покладаються обов’язки як на учасників дорожнього руху, а тому хаотичний рух для них є неприпустимим.

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. Якщо такі відсутні, то виможете рухатися по велосипедним доріжкам, тримаючись правого боку і не утруднюючи рух на велосипедах, або в один ряд узбіччям, тримаючись якомога правіше. І лише як виняток із попередньо згаданого – по краю проїзної частини назустріч руху транспортних засобів.

Особливо уважними пішоходам варто бути у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. Особливо, якщо Ви рухаєтеся проїзною частиною чи узбіччям. Правила в таких випадках зобов’язують Вас виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного виявлення Вас водіями. Не забувайте той факт, що увімкнуті фари автомобіля надають лише обмежену видимість – 50 метрів попереду транспорту, що дорівнюють 4 секундам водія на дорозі при швидкості до 50 км/год.., а при 100 км/год – цей час в двічі коротший. Чи встигне водій Вас помітити і вчасно зреагувати, щоб уникнути зіткнення? Краще не ставити себе в ситуацію в якій Вам доведеться задати собі це питання.

Крім того, пішоходи, в будь-якому випадку не переходьте проїзну частину деінде. Робіть це по пішохідним переходам. А у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

Водії та пішоходи, не забувайте також про те, що винний має компенсувати всю спричинену іншому учаснику ДТП шкоду. Для водія – це відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншими ушкодженнями здоров'я або смерті, покриття майнової шкоди (якщо така матиме місце), а моральної шкоди – не зважаючи на наявність вини (ст 1167 Цивільного кодексу України - Моральна шкода відшкодовується незалежно від вини ….. фізичної або юридичної особи, яка її завдала: 1) якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки (тобто автомобіля)

Отримання посвідчення водія та купівля автомобіля, хоча й забезпечує комфортність та мобільність в житті, однак вимагає не аби-якої обачливості та обережності. Нехтуючи своєю відповідальністю на дорозі, Ви в звичайний буденний день, самі того не усвідомлюючи та не бажаючи, можете стати учасником ДТП. Відсутність кваліфікованої правової допомоги у вирішенні даної категорії справ є чи не вирішальною.

Не розуміння ролі слідчих дій, що проводяться при ДТП, та дрібних, втім вагомих, деталей в кожній з них ускладнить відтворення дійсних обставин події.

Саме тому, якщо Ви стали учасником ДТП і не знаєте, що робити та як правильно вчинити, Ви завжди зможете звернутися за вказаними нижче контактними даними до адвокатів Адвокатського об’єднання «Неофеліс Ло Груп». Наш досвід Вам в допомогу.

Стали учасником ДТП?: Рекомендації від адвокатів, фото-3

Адвокат Катерина Тарасова

Телефон: 38 (050) 471-77-71

Neofelis.com.ua

Електронна адреса: [email protected]

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#что делать если попал в дтп харьков #что делать если сбил пешехода харьков #адвокат по дтп #юридическая помощь при дтп
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...