Десять незвичайних рецептів пасок для святкового столу на Великдень.
До Великодня залишилось зовсім небагато часу, тому харків'яни, як і більшість українців, вже почали готуватись до свята. І одним з елементів підготовки є приготування головної великодньої страви - паски. Найчастіше її готують за "стандартним" рецептом, але завжди можна урізноманітнити свій святковий стіл і спробувати щось нове.
Редакція сайту 057 розповідає десять небанальних рецептів приготування пасок для святкового столу на Великдень.
Що знадобиться:
- борошно - 500 грам;
- молоко тепле - 150 мілілітрів;
- яйце - 1 штука;
- жовтки - 2 штуки;
- масло вершкове розтоплене - 60 грам;
- цукор - 160 грам;
- дріжджі сухі швидкодіючі - 7 грам;
- ванільний цукор - 1 чайна ложка
- цедра - з 1 апельсину;
- сік апельсина - 50 мілілітрів;
- сіль - 0,5 чайної ложки;
- олія - 1 столова ложка.
Що знадобиться для начинки і прикраси:
- родзинки - 100 грам;
- журавлина сушена - 100 грам;
- масло вершкове розм'якшене - 60 грам;
- цукрова пудра - за смаком.
Як приготувати:
- змішуємо у чашці тепле молоко та сухі дріжджі, перемішуємо та залишаємо до повного розчинення дріжджів;
- розбиваємо яйце у глибоку миску, додаємо жовтки та цукор, збиваємо віночком чи міксером до пишної світлої маси;
- додаємо апельсиновий сік, цедру апельсина, ванільний цукор, розтоплене вершкове масло та дріжджі, а потім перемішуємо віночком;
- просіюємо борошно до рідких інгредієнтів і додаємо щіпку солі, а потім вимішуємо тісто 10-15 хвилин, щоб воно стало однорідним і трохи липнуло до рук;
- змащуємо тісто і миску невеликою кількістю олії, накриваємо плівкою і залишаємо тісто підніматися в теплому місці на 1-1,5 години, щоб воно збільшилося в об'ємі у 2-3 рази;
- розділяємо на 2 або 4 рівні частини тісто залежно від розміру форм, а потім перетворюємо в "кулю", накриваємо плівкою і залишаємо на 5 хвилин;
- розкатуємо тісто в тонкий пласт до 2 міліметрів, змащуємо м'яким вершковим маслом, посипаємо родзинками і журавлиною;
- згортаємо тісто у щільний рулет, а потім акуратно його розрізаємо подовжньо навпіл;
- згортаємо ці половинки в паску, щоб діаметр паски виходив меншим за діаметр форми і так, щоб розріз тіста "дивився" назовні і всі шари були видні;
- застилаємо дно форм пергаментним папером: розмір роз'ємних форм - висота 10 сантиметрів, діаметр 11 сантиметрів, тому збільшуємо висоту форм пергаментним папером до 15 сантиметрів;
- перекладаємо паски у підготовлені форми, накриваємо плівкою і залишаємо на вистоювання приблизно на 1 годину, щоб паски добре збільшилися в об'ємі;
- розігріваємо заздалегідь духовку до 180 градусів;
- випікаємо паски в духовці приблизно 40-50 хвилин;
- виймаємо паски та остуджуємо;
- прикрашаємо паски сахарної пудрою;
- подаємо паски "Краффін" до великоднього столу.
Що знадобиться:
- молоко - 150 мілілітрів;
- яйця - 2 штуки;
- масло вершкове - 80 грам;
- цукор - 100 грам;
- дріжджі свіжі - 20 грам;
- борошно - 350-400 грам;
- шоколад - 100 грам;
- апельсин - 1 штука;
- ванільний цукор - за смаком
- олія рослинна - за смаком;
- курага або апельсинові цукати - для прикраси.
Що знадобиться для глазурі:
- пудра цукрова - 100 грам;
- желатин - 1/2 чайної ложки;
- сік апельсиновий - 2 столові ложки;
- вода - 2 столові ложки.
Як приготувати:
- розкришуємо дріжджі, додаємо 1-2 чайних ложки цукру із загальної кількості, трохи теплого молока - приблизно 36-38 градусів - та 2 столові ложки з гіркою борошна, після чого добре розмішуємо;
- накриваємо та відправляємо у тепле місце приблизно на 25-30 хвилин;
- знімаємо на терці цедру з половини апельсина та вичавлюємо сік: 50 мілілітрів соку знадобиться для тіста, а близько 2 столових ложок - для глазурі;
- розмішуємо яйця, цукор, ванільний цукор, а потім додаємо масло кімнатної температури і розтираємо віночком;
- додаємо цедру, молоко, що залишилося, 50 мілілітрів апельсинового соку і розмішуємо, а потім додаємо дріжджі, що підійшли, і знову розмішуємо;
- замішуємо лопаткою тісто, підсипаючи борошно, щоб тісто стало липким і в'язким;
- накриваємо миску з тістом і залишаємо в теплому місці на 1 годину;
- нарізаємо шоколад, залишивши трохи для прикраси, а потім у тісто, що підійшло, вмішуємо шматочки шоколаду;
- формуємо паски руками, змащеними олією, викладаємо їх у форми, накриваємо та даємо постояти;
- випікаємо паски, що підійшли, в розігрітій духовці при 170 градусах близько 45 хвилин;
- виймаємо паски та остуджуємо;
- готуємо глазур для пасок: беремо пів чайної ложки желатину і заливаємо апельсиновим соком; додаємо воду у цукрову пудру і розмішуємо; нагріваємо на повільному вогні, помішуючи, поки цукор не розчиниться і суміш не почне закипати; відправляємо туди набряклий желатин і розмішуємо; збиваємо міксером гарячу суміш;
- покриваємо цукровою глазур'ю паски, викладаємо по колу шматочки кураги, а середину посипаємо подрібненим шоколадом;
- подаємо апельсинову паску з шоколадом до великоднього столу.
Що знадобиться:
- борошно пшеничне вищого ґатунку - 300 грам;
- молоко - 50 мілілітрів;
- дріжджі свіжі - 25 грам;
- згущене молоко варене - 2 столові ложки;
- сметана - 2 столові ложки;
- яйця - 2 штуки;
- цукор - 150 грам;
- масло вершкове - 50 грам;
- горіхи - 50 грам;
- родзинки - 50 грам;
- розпушувач - 1 чайна ложка;
- бренді або коньяк - 1 чайна ложка;
- ванілін - 1 маленький пакетик;
- сіль - 1/3 чайної ложки.
Що знадобиться для глазурі та прикраси:
- желатин - 3 грами;
- цукор - 100 грам;
- кислота лимонна - 1 щіпка;
- вода - 58 мілілтрів;
- кондитерська посипка різнокольорова - за смаком.
Як приготувати:
- підігріваємо до теплого стану молоко, сметану та згущене молоко, а вершкове масло та яйця повинні бути кімнатної температури;
- замочуємо родзинки в гарячій воді на 20 хвилин і обсушуємо;
- подрібнюємо горіхи до бажаного розміру;
- розбиваємо яйця та відокремлюємо жовтки від білків;
- просіюємо борошно;
- розводимо дріжджі у молоці, додаємо 2 чайні ложки цукру від загальної кількості, а потім залишаємо молоко з дріжджами на 15-20 хвилин, щоб маса збільшитися в обсязі і з'явилися бульбашки;
- змішуємо згущене молоко, сметану, жовтки, цукор, ванілін та сіль;
- всипаємо борошно у масу поступово і в кілька підходів, кожен раз добре перемішуючи лопаткою, а потім перемішуємо тісто протягом 10 хвилин;
- додаємо коньяк або бренді;
- всипаємо в тісто розпушувач і додаємо м'яке вершкове масло, після чого продовжуємо вимішувати тісто лопаткою ще 5 хвилин;
- збиваємо білки міксером до міцної піни та додаємо в тісто, а потім обережними рухами знизу нагору перемішуємо збиті білки з тістом;
- накриваємо тісто харчовою плівкою і ставимо у тепле місце приблизно на 1,5 години до збільшення в об'ємі в 2-3 рази;
- обминаємо тісто і ставимо підходити вдруге;
- додаємо в тісто родзинки та горіхи;
- перекладаємо тісто у форми, щоб воно займало не більше половини форми за висотою;
- ставимо знову у тепле місце десь на 50 хвилин, щоб тісто збільшилося приблизно в 2 рази;
- розігріваємо духовку до 175 градусів;
- випікаємо паску в духовці приблизно 40-50 хвилин;
- готуємо глазур: замочуємо желатин у 18 мілілітрах води; змішуємо воду для сиропу, що залишилася, з цукром і ставимо нагріватися до повного розчинення цукру; розчиняємо желатин в мікрохвильовій печі на низькій потужності короткими імпульсами по 10 секунд; з'єднуємо цукровий сироп, лимонну кислоту та розчинений желатин; збиваємо міксером спочатку на невеликій швидкості, поступово її збільшуючи;
- поливаємо паску глазур'ю і прикрашаємо різнокольоровою кондитерською посипкою;
- подаємо горіхову паску на вареному згущеному молоці до великоднього столу.
Що знадобиться:
- сир жирний та пластичний - 400 грам;
- вершки 33% - 100 грам;
- шоколад білий - 50 грам;
- шоколад молочний - 50 грам;
- шоколад чорний - 50 грам;
- масло вершкове - 45 грам по 15 грам для кожного виду шоколаду;
- цукрова пудра - 2 столові ложки;
- ванільний цукор - 1 чайна ложка.
Як приготувати:
- встановлюємо спеціальну форму для приготування сирних пасок в глибоку ємність, в яку стікатиме сироватка;
- підготовлюємо чисту марлю для зціджування сиру;
- з'єднуємо в мисці сир, вершки, цукрову пудру та ванільний цукор;
- збиваємо суміш блендером до одержання однорідного крему;
- розділяємо сирну масу на три частини;
- розтоплюємо для першого шару білий шоколад зі шматочком вершкового масла, але так, щоб не перегріти шоколад;
- додаємо розтоплений шоколад до порції сирної маси та перемішуємо;
- викладаємо сирну масу з білим шоколадом на дно підготовленої форми;
- розтоплюємо для другого шару молочний шоколад з маслом і також вмішуємо у частину сирного крему;
- викладаємо сирну масу з молочним шоколадом поверх першого шару;
- розтоплюємо для третього шару чорний шоколад з маслом і також з'єднуємо з сирною масою, що залишилася;
- викладаємо масу у форму;
- закриваємо заповнену форму вільними краями марлі, зверху ставимо тарілку з "вантажем" десь в пів кілограми;
- відправляємо у такому вигляді паску в холодильник на 6-8 годин;
- зливаємо іноді з тарілки сироватку, що виділилася;
- перевертаємо паску на тарілку та звільняємо від марлі;
- прикрашаємо паску за власним бажанням;
- подаємо сирну паску "Три шоколади" до великоднього столу.
Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію виникнення Павлівської площі у центрі Харкова. Детальніше про це читайте тут.