08:54, 14 листопада 2011 р.

Чия курка смачніша?

У дохристиянські часи в уявленні наших предків поняття про щастя, успіх втілювався в образі Долі, яку Бог давав при народженні кожній людині. Доля могла бути доброю і злою, милостивою або жорстокою. І все ж, природний оптимізм українців знаходив шляхи вимолювати у Бога щасливу долю за будь-яких обставин. Зокрема, за допомогою різноманітних жертв та дотримання певних обрядів, якими намагалися відвернути Недолю. Первісно Доля вважалася богинею врожаю, материнства і жінок, пізніше стала богинею щасливого випадку.

У християнські часи 14 листопада, за стародавнім звичаєм, відбувалася перша складка дівчат курами – «чия курка смачніша».

Дівчата готували страви з курей і ввечері відбувався почастунок. Вважалося, що курами опікуються святі Косма та Дем’ян. Адже ці птахи віддавна були символом щастя і плодючості, і саме тому стали обов’язковим атрибутом всіх весільних церемоній та обов’язковою весільною їжею. Крім цього, якраз на курах ворожили дівчата про майбутніх чоловіків. Також вважалося, що святі допомагають зимовим жіночим роботам: прядінню, плетінню, тощо. А ще наші предки молилися Космі та Даміану аби вони допомагали у навчанні. Іcнувало повір’я, що святі охороняють від зміїв. Цього дня казали: «Якщо вітер на Кузьму та Дем’яна, то буде дорога санна».

За церковним календарем 14 листопада вшановують Безсрібників і чудотворців Косму та Даміана Асійських і матір їхню преподобну Феодотію. Священномучеників Сергія, архієпископа Єлецького та Сергія, архієпископа Мелітопольського. Мучениць Кириєну і Іуліану.

Іменинниками 14 листопада є Кузьма, Дем’ян, Іван, Юлія, Яків, Сергій і Кіра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...