• Головна
  • У Харкові вшанували видатного лікаря
17:23, 20 жовтня 2011 р.

У Харкові вшанували видатного лікаря

Пам’ятну дошку відкрили на будинку Харківського обласного центру урології та нефрології ім. Володимира Шаповала Харківської міської клінічної багатопрофільної лікарні №17, що на Московському проспекті.

Присвячена вона видатному лікарю Володимиру Шаповалу, чиє ім’я носить лікувальний центр. Він народився 20 жовтня 1924 року на сусідній Полтавщині. 1951 року зпісля закінчення Чернівецького медінституту за розпорядженням Міністерства охорони здоров'я УРСР Володимира Шаповала направлено до клінічної ординатури з урології на профільну кафедру Українського інституту удосконалення лікарів у Харкові.

У Харкові він прожив півстоліття і став найбільш шанованим лікарем-урологом СРСР, Ще до закінчення клінічної ординатури його обрано асистентом кафедри факультетської хірургії Харківського медінституту. Атмосфера та багаті традиції найстарішої хірургічної клініки ХМІ не могли не вплинути на професійне зростання Володимира Івановича, який поряд з курацією урологічного відділення факультетської хірургічної клініки проводив лекційний і практичний курси з урології та деяких розділів хірургії, виконував повне навантаження щодо чергувань з ургентної урології. За пропозицією колег він почав вивчати стадійність органних форм туберкульозу нирок. Результатом цього дослідження стала виконана Шаповалом кандидатська дисертація "Разграничение показаний к консервативному и хирургическому лечению туберкулеза почек". Виконання цього дослідження дозволило розробити нову клініко-патогенетичну класифікацію туберкульозу нирок, яка зберегла своє значення й дотепер і дозволила на підставі клінічно-рентгенологічних даних установити стадію патологічного процесу, дати обґрунтовані критерії щодо вибору адекватно лікувальної тактики. В.І. Шаповал вперше запропонував конкретну анатомо-патофізіологічну концепцію терапії туберкульозу нирок, яка є основою сучасних програм з терапії.

Енергія Володимира Шаповала дала результати: 1967 року в Харкові було створено найбільший в Україні і тодішньому СРСР урологічний центр із 6 спеціалізованими відділеннями. Вперше у Лівобережній Україні були створені дитячі урологічне й фтизіоурологічне відділення.

Важливою віхою і новим етапом у розвитку харківської урологічної школи стало відродження у Харківському медінституті за ініціативи В.І. Шаповала і під його керівництвом кафедри урології (1968). У Центрі урології кафедра отримала сучасну клінічну базу.

Згодом для Центру під керівництвом В.І. Шаповала було побудовано 2 корпуси, а з 1984 року тут відкрито вузькоспеціалізовані відділення онкології, андрології (вперше в СРСР), нефрології, гемодіалізу, відділення уротуберкульозу та дитячої урології.

Володимир Шаповал є автором 19 винаходів, що стосуються техніки хірургічного лікування аденоми передміхурової залози та різноманітних клінічно-діагностичних удосконалень. Тисячі харків'ян і мешканців інших міст живуть завдяки операціям Володимира Івановича.

Помер Володимир Шаповал 24 вересня 2001 року. До останнього дня він очолював створений ним Харківський обласний клінічний центр урології та нефрології,  2003 року розпорядженням Кабінету Міністрів України Харківському обласному клінічному центру урології та нефрології присвоєно ім'я його засновника і першого директора.

Автором меморіальної дошки Володимиру Шаповалу став заслужений художник України, завідувач кафедри скульптури Харківської державної академії дизайну і мистецтв Сейфаддін Гурбанов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...