Харкiв`ян познайомлять з гончарним мистецтвом
Знана книгарня-клуб «Є» (вул. Сумська, 3) 16 червня запрошує на лекцію-презентацію українського традиційного та сучасного глиняного посуду. Презентацiю проведе Христя Голота.
Глиняний посуд звичайно виготовлений з чистої без домішок глини та призначений для приготування, вживання та зберігання їжі. Димлена, або чорна глиняна кераміка цілком безпечна, адже для її виготовлення потрібна лише глина й вогонь.
З гончарними виробами пов’язана велика кількість обрядів і звичаїв, насамперед магічних. Це і розбивання горщика під час хрестин, весілля, похорон, і виставлення на тинах горщиків для оберігання від посухи тощо. Приїзд в село гончара - майстра з виготовлення глиняного посуду - віщував дівчатам швидке одруження.
Технологія гончарного виробництва надзвичайно складна і тривала. Починалось все із пошуків глини, вона повинна мати особливі властивості до роботи: вона повинна вилежатись, перемерзнути, потім її подрібнювали, змішували, місили (закачували) і лише потім викладали на гончарне коло, яке в Україні мало назви станка, головатого чи вольського круга. Складалося воно з верхньої частини (верхняк, голова), нижньої (спідняк, гончак). Спирався круг на стоян, п’ятку і кріпився дерев’яною дощечкою (коник, жаба) до лави.
В мiсцях залягання великих покладiв глини звичайно було добре розвинуте гончарство. Як наприклад в Опiшньому на Полтавщинi.
Це і багато інших цікавих фактів і секретів ви почуєте під час лекції.
Початок о 18.00