• Головна
  • У Харкові знову війнув вогонь з Холодного Яру
19:12, 15 травня 2011 р.

У Харкові знову війнув вогонь з Холодного Яру

У Харкові знову війнув вогонь з Холодного Яру. Знамениту книгу Юрія Горліс-Горського презентували в столиці Слобожанщини.

Нагадаємо, що цей твір, який дослідники називають то документальним романом, то документальною хронікою, розповідає про одну з героїчних і одночас трагічних (така вже наша історія) сторінок боротьби українського селянства за Волю (так це слово вони і писали - з великої літери) України. Про цю боротьбу весь час мовчали комуністичні агітатори, про неї воліють можновладці не згадувати навіть у незалежній Україні, саме за яку воювали повстанці.

До 1922 року в самому серці України розвивалися на вітру два прапори Холодного Яру - синьо-жовтий і чорний. Чотири роки українські повстанці під проводом близько десятка отаманів боронили власну державу або чинили шалений спротив намаганням ззовні накинути українцям власні порядки.

Боротьба була край жорстокою з обох боків і так само відчайдушна. Юрій Горліс-Горський розкрив у книзі цілу низку яскравих особистостей, які без роздумів склали голову за свою землю.

Про це розповіли присутнім гості з Києва відомий громадський діяч, публіцист і видавець Віктор Рог і Тарас Рондзістий — голова Центру Національного Відродження ім. Степана Бандери.

Біографія самого автора роману-сповіді «тягне» на кілька пригодницьких книжок (які, сподіваюсь, будуть колись написані). Уродженець Полтави Юрий Городянин-Лісовський (таке справжнє прізвище Юрія Горліс-Горського) воював за незалежність в Армії УНР, учасник І зимового походу під проводом Михайла Омеляновича-Павленка, під час походу захворів і залишився у Холодному Яру серед повстанців. Йому довелося бути і ординарцем у легендарного ватажка холодноярців Василя Чучупаки і розвідником. Після поразки боротьби він опинився у Варшаві, потім повернувся до СРСР, де йому кілька років довелося вдавати з себе божевільного, щоб врятуватись від чекістів. Потім — знову втеча за кордон, де у Львові виходить перше видання «Холодного Яру», яке відразу ж стало популярним. Під час зимової (фінської) війни Горліс-Горський визволяв українців з фінського полону. 1942 р. він повернувся до Холодного Яру і багато зробив для вшанування пам’яті бойових побратимів. Юрій Горліс-Горський загинув за нез’ясованих обставин вже після війни у Німеччині.

Така ж смілива і безшабашна, як і він сам, вийшла у нього книга про Холодний Яр, яка з 1934 р. видавалася у Нью-Йорку, Лондоні, Львові і Києві. Не зважаючи на численні перевидання, роман-спогади «Холодний Яр» не залежується у книгарнях.

Віктор Рог звернув увагу на те, що попередні видання були тоншими. У це ввійшло багато матеріалів про самого автора книги і про щорічне вшанування героїв Холодного Яру, започатковане відомим громадським діячем і письменником Романом Ковалем.

Також присутні на презентації харків’яни поділилися недавніми спогадами про цьогорічне вшанування холодноярців, яке традіційно відбулося 16-17 квітня цього року у місцях, описаних у книзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...