• Головна
  • Деколонізація Харкова: у місті перейменували 367 топонімів та дві станції метро
17:45, 29 квітня
Надійне джерело

Деколонізація Харкова: у місті перейменували 367 топонімів та дві станції метро

Деколонізація Харкова: у місті перейменували 367 топонімів та дві станції метро

У місті Харкові перейменували 367 топонімів, назви яких пов’язані з країною-агресором.

Відповідне розпорядження підписав Харківський міський голова Ігор Терехов.

Крім того, у Харкові перейменували станцію метро "Пушкінська" на "Ярослава Мудрого", а "Південний вокзал" - на "Вокзальна".

Перейменуванню передувало нетривале громадське обговорення та робота Харківської топонімічної групи.

"Важливо, що тепер у Харківській топоніміці знайшлося гідне місце для полеглих героїв цієї війни, учасників Визвольних змагань, митців, науковців, підприємців-благодійників. Тепер на мапі Харкова присутні всі обласні центри України. Вважаю, що іншим обласним центрам треба брати приклад з Харкова – демонструвати таким чином єдність України", - прокоментував цей пакет перейменування депутат Харківської обласної ради Сергій Жуков.
Він зауважив. що загалом в рамках цього етапу деколонізації було перейменовано майже 500 об'єктів. Це близько 15% від загальної кількості вулиць.
"Це ще не кінець. 28 квітня повноваження з втілення закону про деколонізацію переходять до голови ОВА. У нього буде три місяці, щоб перейменувати "залишки", - додав Жуков.

Наприклад, вулиця Менделєєва тепер називається вулицею Навчальною, вулиця Осетинська - вулицею Варсавинською, а вулиця Крилова - вулицею Археологів. Провулок Вологодський перейменували на провулок Англійський, а вулицю Вологодську - на вулицю Британську, провулок Дагестанський - на провулок Бориславський, а провулок Желябова - на провулок Милосердя.

Також вулиця Новгородська стала вулицею Європейською, вулиця Нижегородська - вулицею Письменницькою, провулок Новоросійський - провулком Лановим, вулицю Петрозаводську перейменували на вулицю Естонську, а однойменний провулок тепер носить назву Талліннський.

Повний перелік дивіться тут

Нагадаємо, Бєлінського в Биллинну і Бестужева на Безтужий: у Харкові планують перейменувати понад 200 топонимів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#перейменування #деколонізація #вулиці #метро
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...