• Головна
  • Сто років харківській «балці» - хто відродив традицію книжкових ярмарків в Харкові.
Новини компаній
12:16, 1 листопада 2019 р.

Сто років харківській «балці» - хто відродив традицію книжкових ярмарків в Харкові.

Новини компаній
Сто років харківській «балці» - хто відродив традицію книжкових ярмарків в Харкові., фото-1

Найвідоміше місце збору букіністів, легендарна харківська «балка». Цьогоріч їй виповнюється рівно сто років. І за цей час вона змінила не одну локацію. Найпершим місцем був Благовіщенський сквер біля собору.

Доля торгівців літературою не була простою – їх ганяла і міліція за радянських часів, і вже сучасні правоохоронці.  Адже у букіністів ніколи не було можливості облаштувати для себе спеціальне місце. А розповсюджували так звані книжники здебільшого рідкісні екземпляри, для справжніх поціновувачів. Наприкінці дев’яностих  вони виходили на автомобільну стоянку та продавали книги просто з землі. 

Та врешті букіністи втомилися перебігати кожного разу з місця на місце і пішли по допомогу до бізнесу. Меценати відгукнулися одразу.  Зовсім поруч тут  – так само відомий, як і «балка», заклад «Райський уголок». Його власники – доволі заможна родина Полозкових. У них навіть є власний герб. Саме ці люди спочатку прихистили торговців книгами на своїй території. А потім вирішили побудувати для них достойний майданчик. Донька Полозкових Вікторія Белявцева згадує, як загорілися цією ідеєю.

Вікторія Белявцева: меценат

«Ми дозволили їм перейти на нашу територію. Але все одно, це не був достойний рівень торгівлі. І ми вирішили створити в місті справжній книжковий ярмарок. Оформили всі дозвільні документи та почали. Спочатку це були просто столи у наметах,  торгові ряди,  потім їх замінили на капітальніші конструкції. А далі вже перетворилося на справжній сучасний книжковий ринок».

Будували та перебудовували, розширювали ринок протягом всіх цих двадцяти років, розповідає Вікторія Белявцева. Він увійшов до родинного концерну «Райський уголок» і врешті теж став прибутковим. А дружба її родини з книжниками подарувала місту ще й масштабний фестиваль «Світ книги».

Вікторія Белявцева: меценат

«Це були дуже цікаві часи – ми запрошували відомих акторів та співаків, багато хто з них теж презентував власні книги. Я тоді займалася всією організацією та комунікаціями. Нам дуже хотілося започаткувати щось не менш масштабне, ніж «Форум видавців» у Львові. І вважаю, що вдалося»

З початком тоді ще Антитерористичної операції на Сході фестиваль довелося «заморозити». А вже за пару років Вікторія Белявцева відійшла від прибуткового родинного бізнесу, в якому працювала все життя. І вирішила спробувати себе на державній службі. Нам вона розкрила «таємницю» - виявляється, ресторан та величезний офісний центр її батько Володимир Полозков побудував сам і назвав «Райським» на честь своєї дружини Раїси.

Вікторія Белявцева: меценат

«Батько – заслужений будівельник України, починав на початку шістдесятих, звичайним слюсарем на заводі. А згодом заснував власний концерн. Завдяки цьому ми й змогли побудувати в місті такий великий книжковий ярмарок».

На території комплексу між рестораном та ринком можна побачити герб Володимира Полозкова, під ним є напис «Миру нашому місту, в якому живуть люди, що несуть Добро та Справедливість в житті. М.Харків, 1995 р.».  Саме коли завершаться бойові дії на Сході, його донька мріє ще розширити ярмарок та знову проводити фестиваль «Світ книги»

Листопад 2019 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Вікторія Белявцева #харківська балка #книжковий ринок #Райський уголок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...