• Головна
  • Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО
ТОП від 057
16:00, 27 грудня 2023 р.

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО

ТОП від 057
Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО

Десять головних подій 2023 року у Харківській області.

Закінчується 2023 рік - вже другий рік повномасштабної війни України проти РФ. Для жителів Харкова та області він видався дуже непростим. За цей час регіон пережив кілька жахливих російських атак і терактів, в тому числі найкривавіший злочин окупантів у селі Гроза. Мали місце різноманітні скандали та конфлікти. Однак і позитивних подій, що вселяють надію на краще майбутнє, було більш ніж достатньо. А сам Харків нарешті отримав відзнаку, на яку заслуговував дуже давно.

Редакція сайту 057 розповідає про десять головних подій 2023 року на Харківщині.

Перший візит міжнародного впливового політика

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-1

10 січня міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок з робочим візитом приїхала у Харків. Вона зустрілася з мером Харкова Ігорем Тереховим, очільником Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і головою МЗС України Дмитром Кулебою. Бербок відвідала центр міста, райони, які зазнали найбільших російських обстрілів, об'єкти критичної й енергетичної інфраструктури та інші соціальні об'єкти. Також голова німецького МЗС побувала у Харківські міській дитячій клінічній лікарні №16, яка була пошкоджена внаслідок удару РФ.

В ході візиту Анналена Бербок і місцева влада провели переговори щодо притягнення Росії до відповідальності за її злочини, відновлення інфраструктури Харківської області і постачання Україні нових зразків сучасної зброї. Бербок запевнила, що Берлін виділить гроші на резервне обладнання для критичної інфраструктури регіону і допоможе відбудовувати лікарні Харкова, а також продовжить допомагати у розміновуванні та надавати військову допомогу області. Це був перший візит міжнародного впливового політика до Харкова після початку повномасштабного вторгнення.

Повернення вуличного освітлення

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-2

7 березня вперше з початку повномасштабної війни у Харкові почали працювати вуличні ліхтарі. Тоді міська влада досягла згоди щодо підсвічування центральних магістралей та інших найбільш завантажених автодоріг. Згодом географію вуличного освітлення розширили, а час роботи ліхтарів збільшили. Зараз освітлення у місті працює до 21:30.

Харків - "Місто-герой України"

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-3

22 березня президент України Володимир Зеленський з робочим візитом відвідав Харків. Під час поїздки очільник держави передав харківському міському голові Ігорю Терехову відзнаку "Місто-герой України" для Харкова. Указ про присвоєння місту почесної відзнаки Зеленський підписав 6 березня 2022 року.

Масштабні обшуки у керівництва Харківської ОВА

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-4

5 квітня Національне антикорупційне бюро України провело масштабні обшуки у керівництва Харківської обласної військової адміністрації. У самій ХОВА повідомили, що обшуки проходили у структурних підрозділах адміністрації, зокрема у заступниці Олега Синєгуова Віти Ковальської, керівництва Апарату та в Департаменті агропромислового розвитку. В свою чергу український журналіст Юрій Бутусов з посиланням на джерела заявив, що обшуки відбувалися у справі щодо розкрадання гуманітарної допомоги.

Наймасованіша атака "Шахідів"

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-5

Вночі 26 травня Росія здійснила наймасованішу з початку повномасштабного вторгнення атаку дронами-камікадзе "Шахід-136/131" на Харківську область. Загалом окупанти застосували проти регіону близько 18 БПЛА. Під удар потрапили міста Ізюм та Мерефа. Внаслідок атаки було пошкоджено промислові підприємства, приватні будинки та цивільну інфраструктуру, а також зруйновано школу. Сталося кілька пожеж.

Жахливий теракт у Первомайському

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-6

4 липня армія РФ ракетою "Іскандер" вдарила по житловому кварталу міста Первомайський. Ракета влучила поблизу багатоповерхового будинку. Було пошкоджено 8 багатоповерхівок, загорілись кілька машин. Внаслідок обстрілу 43 людини отримали поранення, в тому числі 12 дітей.

Найкривавіший злочин росіян

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-7

5 жовтня Російська Федерація ракетою "Іскандер" прицільно вдарила по кафе-магазину у селі Гроза. Ця будівля була вщент зруйнована. Там проходив поминальний обід за загиблим односельцем-військовим Андрієм Козирем. Однак на заході були присутні виключно цивільні. Внаслідок обстрілу загинули 59 людей, в тому числі 8-річний хлопчик. Всі жертви - місцеві мешканці, які загинули цілими родинами у декілька поколінь. Удар був настільки потужним, що 19 тіл довелося ідентифікувати за допомогою мобільних ДНК-лабораторій. А особу одного загиблого - 60-річного чоловіка - криміналісти встановили по 20 частинах тіла. Ще двох жертв вдалося ідентифікувати за допомогою особистих речей, вилучених з їхніх помешкань. Терористична атака на Грозу стала найкривавішим злочином росіян на Харківщині за весь час від початку повномасштабної війни.

Вже 11 жовтня СБУ повідомила, що ракету на кафе-магазин навели місцеві жителі - 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації села перейшли на бік Росії. Вони отримали "посади" у лавах окупаційного "Управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області". Там одного з них призначили "водієм конвойної групи", іншого - "інспектором дорожньо-патрульної служби". Але напередодні звільнення Грози зрадники разом із родинами втекли до РФ, де продовжили працювати на користь загарбників. За вказівками росіян вони дистанційно почали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території. Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері брати випитували у людей відомості про дислокацію ЗСУ та масові заходи на території регіону. Від початку жовтня 2023 року фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. Дізнавшись точну адресу та час проведення поминок, Володимир Мамон передав ці дані окупантам.

Жорстоке побиття сина екс-мера Харкова

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-8

13 жовтня двоє чоловіків на вулиці Бакуліна жорстоко побили і залишили без свідомості харківського підприємця Олексія Шумілкіна, який є сином колишнього мера Харкова Володимира Шумілкіна. Нападники збили бізнесмена з ніг і нанесли йому удари руками і ногами переважно у голову. Постраждалого з важкими травмами доставили в лікарню.

Вже 2 листопада у Національній поліції в Харківській області повідомили, що правоохоронці із залученням полку поліції особливого призначення та спецназу КОРД затримали нападників на Шумілкіна. Ними виявилися 41-річний безробітній житель Харківського району та 30-річний харків'янин. Суд обрав чоловікам запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без права внесення застави.

Ракетний удар по "Новій пошті"

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-9

Вночі 21 жовтня війська Росії із ЗРК С-300 нанесли ракетний удар по терміналу "Нової пошти" у селищі Коротич. Ця будівля була зруйнована, виникла пожежа. Внаслідок обстрілу 8 людей загинули, ще 15 - отримали поранення.

Підозра у хабарництві нардепа Одарченка

Другий рік повномасштабної війни. ТОП-10 головних подій 2023-го на Харківщині, - ФОТО, фото-10

21 листопада Національне антикорупційне бюро України викрило харківського народного депутата від фракції "Слуга Народу" і члена комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради на спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма. За даними НАБУ, Одарченко пропонував хабар у криптовалюті "Біткойн" в еквіваленті 50 тисяч доларів. В обмін на гроші нардеп нібито просив сприяння в отриманні коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури. Це перший в історії антикорупційних органів України хабар у криптовалюті, який вдалося задокументувати.

Вже 22 листопада суд обрав запобіжний захід Андрію Одарченку у вигляді тримання під вартою на 2 місяці з правом внесення застави у розмірі 15 мільйонів гривень. Через 2 дні народний депутат вийшов з-під варти під заставу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#головні #події #рік #харків #область
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...