• Головна
  • Мобілізація-24. Які зміни очікують на українців
11:30, 27 листопада 2023 р.
Надійне джерело

Мобілізація-24. Які зміни очікують на українців

Мобілізація-24. Які зміни очікують на українців

На минулому тижні президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, яке було присвячене питанням мобілізація та ротації.

Глава держави доручив міністру оборону Рустему Умерову та головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному підготувати детальний комплексний план подальших заходів з мобілізації.

Провал плану мобілізації

Війна на виснаження, яку вже майже два роки веде країна проти росії, потребує не тільки снарядів, танків та літаків, а в першу чергу людей. Особливо коли демографічний потенціал країни-агресора, як мінімум в чотири рази вищий за Україну.

Нагадаємо, що 24 лютого 2022 року російська армія вторгнення налічувала приблизно 200 тисяч вояків. На щастя, для нас, росіяни шли не на війну, а як їм здавалося на тріумфальний парад по «визволенню» України. Але сили кадрової армії рф зазнали послідовної поразки від захисників України з початку на Київщині, Чернігівщині та Сумщині, потім на Харківщині та Херсонщині. Щоб компенсувати великі втрати, у рф була оголошена мобілізація, і сьогодні на лінії фронту знаходиться вже приблизно 440 тисяч окупантів.

В перші дні війни в українські військкомати стояли черги добровольців, але зараз ситуація змінилась. Наші втрати під час війни засекречені, але ми розуміємо, що серед загиблих та поранених вже тисячі українців. Президент, заявив що втрати ЗСУ приблизно впʼятеро менше, ніж в окупантів. Нагадаємо, що згідно з підрахунками Генштабу вже знищено понад 320 тисяч росіян. Так що приблизні цифри українських втрат теж можна уявити. Щоб тримати лінію фронту, а тим більше мати шанси на продовження контрнаступу, нашим підрозділам потрібно поповнення та необхідно формування нових бригад ЗСУ.

Як заявив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, проблема мобілізації в Україні зараз стала більшою за проблему наявності снарядів у війська. Провал стався після гучної зміни голів Територіальних центрів комплектування, яких досі називають військкомами.

За словами Костенка, негайно потрібні непопулярні рішення політичного керівництва. Наприклад, зменшення віку мобілізації.

Які зміни пропонуються

Мобілізаційний ресурс України оцінюється військовими  приблизно у п'ять мільйонів. За словами нардепа Олексія Гончаренка, з початку повномасштабної війни було призвано вже 850 тисяч українців.

Зараз українці у віці від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані тільки як добровольці. Ще у травні 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про його зменшення віку до 25 років. Але президент досі не підписав його.

Зараз у Раді робоча група нардепів і силовиків готує до реєстрації великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Згідно з цими напрацюваннями також вік призову у ЗСУ буде зменшено до 25 років.

Також за словами нардепа Романа Костенко, пропонується розширення прав працівників ТЦК. Вони зможуть зупиняти людей на вулиці для вручення повісток, перевіряти документи, вести аудіо і відеозаписи. Де-факто така практика вже давно існує, але тепер вона буде юридично закріплена.

Також у законопроєкті планують убрати таку лазівку законного ухиляння від мобілізації, як здобуття другої чи третьої вищої освіти. Сьогодні в Україні майже 50 тисяч студентів старше 30 років, які почали навчатися в вишах під час війни.

Водночас депутати пропонують зменшити коло громадян, які мають право на відстрочку через догляд особи з інвалідністю 1 та 2 груп або того, хто потребує постійної опіки. 

Також пропонується розширити перелік осіб, які беруться на військовий облік.

Так, зможуть мобілізувати засуджених до позбавлення волі на умовний термін. Служити в ЗСУ також зможуть ті, хто до набуття громадянства України пройшов військову службу в інших державах.

Демобілізація та ротація - чи будуть якісь терміни

Одне з важливих наразі питань є можливість демобілізації військових після відповідного терміну служби.

Деякі депутати пропонують встановити термін у 36 місяців, після якого мобілізовані зможуть за бажанням отримати право на демобілізацію. Але є розуміння того, що війна може не закінчитися і в 2024 році — і кому тоді заміняти досвідчених вояків, які пройшли три роки війни?

Також на Ставці  було прийнято рішення про демобілізацію тих строковиків, які були призвані ще до початку війни. Нагадаємо, що їх не мали права направляти у зону бойових дій.

Залишається дискусійним питання встановлення термінів ротації військових підрозділів на фронті. З одного боку є розуміння, що після знаходження на «нулі» воїни мають право на якийсь відпочинок в тилу, з другого боку є розуміння, що у ЗСУ немає достатніх резервів, що проводити ротацію, хоча б раз на місяць.

Так народний депутат Давид Арахамія в інтерв'ю Наталії Мосейчук у межах авторського проєкту "Мосейчук+" визнав, що врегулювати питання ротації зараз неможливо.

"Питання, яке в комітеті (комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки - ред.) дуже гаряче: скільки ще людей мобілізують. Є мобресурс, він відомий. Якщо робити ротацію, то треба мобілізувати ще половину людей в країні", - сказав Арахамія.

Замість післямови

Більшість військових експертів вважає, що російська-українська війна буде тривати, як мінімум увесь 2024 рік. Але другої альтернативи, ніж продовження боротьби в українців просто не має.

Поки країна не отримає надійні гарантії безпеки у вигляді членства в НАТО, будь-які розмови про можливе перемир'я з Московією навряд чи можливі, коли ми не хочемо масштабування трагедії в Бучі та Маріуполі на всю територію України. Єдиний наш шанс перемогти — це розуміння того, що війна сьогодні справа кожного українця, як на фронті, так і тилу. І кожен громадянин повинен бути морально готовий до захисту Батьківщини зі зброєю в руках.

І тільки тоді, коли у Кремлі остаточно побачать, що українці готові воювати стільки - скільки потрібно до перемоги, у нас може з'явитися надія на справедливий та сталий мир. Мир з позиції країни-переможця.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Україна #мобілізація #війна #ротація #Костенко #Арахамія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...