• Головна
  • Як утворюється полярне сяйво і чому ми його бачимо?
Новини компаній
15:55, 15 листопада 2023 р.

Як утворюється полярне сяйво і чому ми його бачимо?

Новини компаній

Нещодавно, а точніше на початку листопада, полярне сяйво з'явилося як в Україні, так і в інших країнах північної півкулі. Багато людей мали можливість побачити прекрасне небо на власні очі, але, звичайно, не всім так пощастило. Хоча питання різної видимості ми вже пояснили, варто торкнутися того, як утворюється полярне сяйво і чому ми його бачимо. У наступній статті ви дізнаєтеся відповіді на ці питання.

Як утворюється полярне сяйво і чому ми його бачимо?, фото-1

Що таке полярне сяйво?

Перш ніж заглибитися в аспект походження явища красивих вогнів у небі, варто зосередитися на тому, що таке полярне сяйво насправді. Хоча це результат складних фізичних процесів, для спостерігача, який стоїть на землі, це просто чарівне видовище. З його допомогою ми звертаємо увагу на те, як мало ми ще знаємо про потужні сили природи. Але звідки береться це чарівне освітлення? Відкрийте для себе таємниці неба, осяяного кольором, вже зараз.

Полярні сяйва є результатом взаємодії атмосферних частинок із зарядженими частинками сонячного вітру. Весь процес його створення починається на Сонці. Саме на найгарячішій зорі інтенсивні магнітні явища та поверхневі виверження вибивають заряджені частинки. Серед них - переважно електрони та протони, що вилітають у космос. Важко пояснити весь процес інакше, ніж науковою мовою, оскільки це хімічна реакція.

Звичайно, такі явища найчастіше спостерігаються вечорами. Чекаючи на їх появу, ви можете дивитися улюблені спортивні події та робити ставки на очікуваний результат. Звісно, ми рекомендуємо це робити лише в тому випадку, якщо ви знаєте правила дисципліни. Якщо ви новачок у використанні купонів, радимо скористатися kod promocyjny Betclic. З його допомогою ви можете отримувати бонуси, які збільшать ваш кінцевий виграш.

Як утворюється полярне сяйво?

Що відбувається, коли сонячний вітер зникає через взаємодію з магнітним полем Землі? Ці заряджені частинки, відомі як сонячний вітер, прямують до магнітних полюсів нашої планети. Тут вони взаємодіють з атмосферними частинками, зокрема з атомами кисню та азоту. Під час цієї взаємодії заряджені частинки передають свою енергію атомам атмосфери, що призводить до підвищення енергетичного рівня.

Коли вони опускаються на нижчий енергетичний рівень, вони починають випромінювати світло і створюють навдивовижу явище полярного сяйва. Але чому це виглядає так барвисто? Кольорові відмінності цього явища є результатом присутності різних газів в атмосфері. Найпоширеніші відтінки, які ми бачимо: зелений, червоний, синій і фіолетовий. Земля, рухаючись по своїй орбіті, дає можливість спостерігати ці вогні на різних широтах.

З цієї причини ми мали можливість побачити його нещодавно, хоча, звичайно, це трапляється не часто. Звичайно, є місця, де він з'являється набагато частіше. Йдеться, звісно, про такі країни, як Норвегія, Швеція, Фінляндія та Ісландія. Це, перш за все, завдяки своїм високим широтам, ідеальні місця для спостереження полярних сяйв. Однак це не єдині місця, де його можна побачити так часто.

Де найчастіше трапляється полярне сяйво?

За межами Скандинавії ми можемо виділити ще кілька місць, де можна знайти такий прекрасний вид на полярне сяйво. Мова йде про Аляску в США. Завдяки своєму північному розташуванню штат пропонує чудові умови для спостереження полярного сяйва, особливо взимку. У південній півкулі полярне сяйво можна спостерігати навколо Антарктиди. Це явище також можна спостерігати на норвезьких арктичних островах або в Канаді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...