• Головна
  • Вшанувати загиблого героя: створено петицію про нагороду підполковника Чумаченка, який відзначився у боях за Україну
12:29, 7 листопада 2023 р.

Вшанувати загиблого героя: створено петицію про нагороду підполковника Чумаченка, який відзначився у боях за Україну

Життя керівника підрозділу українського спецназу, підполковника Михайло Чумаченко обірвалося 21 серпня 2023 року внаслідок автокатастрофи.

Так сталося, що до смерті цього офіцера, дуже небагато людей знали про його великий вклад в оборону України. Але його бойовий шлях спецназівця та розвідника, його героїчна біографія з початку війни, з 2014 року, де він пройшов етапи від оборони ДАПу до захисту Бахмуту — є справжнім прикладом служіння українському народові та державі.

Вшанувати загиблого героя: створено петицію про нагороду підполковника Чумаченка, який відзначився у боях за Україну, фото-1

Михайло Чумаченко був підполковником військової частини А4788, командиром загону підтримки спецоперацій.

Після завершення навчання в Одеському інституті Сухопутних військ у 2000 році, проходив військову службу на посадах командира взводу, командира розвідувального взводу, офіцера відділення розвідки штабу, заступника командира батальйону, старшого офіцера відділу планування та координації розвідки, начальника групи військової розвідки.

За час проходження військової служби брав участь в миротворчій місії ООН в складі українського контингенту на території Республіки Ірак в період з 2004 по 2005 роки, а також брав участь в антитерористичній операції на сході України в 2014-2015 роках.

Вшанувати загиблого героя: створено петицію про нагороду підполковника Чумаченка, який відзначився у боях за Україну, фото-2

Володів англійською та німецькими мовами на високому рівні. Є випускником Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, отримав повну вищу освіту за спеціальністю “Бойове застосування та управління діями військових частин Сухопутних військ” та кваліфікацію професіонала військового управління у сфері оборони, офіцера військового управління оперативно-тактичного рівня (2013 рік).

Виконував роботу глибинної розвідки в тилу ворога. Група Михайла Чумаченка однією з перших юридично правильно зафіксувала присутність регулярної російської армії на території України, що дозволило подавати у міжнародні суди і отримувати санкції проти росії.

З травня 2014 року Михайло Чумаченко безпосередньо брав участь в антитерористичній операції на сході України.

Очолювана ним розвідувальна група розвідувальної роти 93 окремої механізованої бригада успішно виконувала ряд розвідувальних завдань щодо виявлення підрозділів противника та недопущення раптових нападів на підрозділи бригади.

У ході звільнення частини Донецької області від "сепаратистських підрозділів" в період з травня по жовтень 2014 року неодноразово розвідувальною групою під керівництвом підполковника Чумаченко М.М. було проведено розвідку та наведення засобів ураження по блок-постам та взводних опорних пунктах противника.

Умілим командуванням, організацією всебічного забезпечення, своєчасним та оперативним прийняттям рішень і доведенням їх до підлеглих, особистою сміливістю, мужністю, забезпечував якісне та повне виконання органами розвідки поставлених бойових завдань.

У 2014 році після однієї з операцій в тилу ворога, повертаючись до місця дислокації, врятував життя пораненого танкіста, якого зустрів по ходу руху, якого взяв з собою в групу.

Побачивши ворожий блокпост, силами своєї групи зайняв його та передав основним силам ЗСУ. Утримував вказані позиції близько 10 діб, поки в групі не зʼявився перший поранений. Після цього віддав наказ повернутися на базу.

Також знаходячись у тилу ворога, захопив ворожий БТР, на якому і повернуся до своїх позицій з групою в повному складі.

На посаді командира групи, керував забезпеченням “дороги життя” Донецького аеропорту (2014 рік).

Протягом 2015 року у складі відділу розвідки ОКП сектору "Д" своїми високими професіональними діями сприяв успішній організації та координації заходів із добуванням розвідувальних даних в інтересах проведення оборонної операції, що забезпечило командування розвідувальними даними для своєчасного та ефективного вогневого ураження противника у відповідних зонах відповідальності.

Був відзначений Державною нагородою Орденом «Богдана Хмельницького ІІІ ступеню», відзнакою 74-ого окремого розвідувального батальйону І ступеню, медаллю «Захиснику Дніпропетровська від сепаратизму», почесним нагрудним знаком начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України «За досягнення у військовій службі» ІІ ступеня, пам’ятним нагрудним знаком “Воїн-миротворець”, медаллю “15 років Збройним Силам України”, медаллю “За сумлінну службу” ІІІ та ІІ ступеню.

Вшанувати загиблого героя: створено петицію про нагороду підполковника Чумаченка, який відзначився у боях за Україну, фото-3

У 2016 році був звільнений з військової служби в запас за станом здоров’я.

У 2020 році здобув ще один диплом магістра спеціальності “Публічне управління та адміністрування”, закінчивши Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії управління при Президентові України.

Після повномасштабного вторгнення в 2022 році не залишаючись осторонь та чинним вірним присязі та українському народу, завдяки створеній мережі оперативних джерел в тилу ворога, отримував дані щодо розташування та переміщення ворожої техніки. Продовжував розвиток цієї мережі навіть під час перебування в запасі.

Однак завдяки грамотно організованій агентурній роботі, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, вівся постійний моніторинг пресування ворожих військ на ТОТ України у Чернігівській, Запорізькій та Херсонській областях. Неодноразово за отриманими координатами наносилось вогневе ураження російських окупаційних військ.

Також проводилась робота щодо інформаційного забезпечення руху опору на ТОТ України. Фіксувались номера та марки авто, маршрути пересування, адреси проживання зрадників України тощо.

За його координатами було потрапляння на території Мелітопольського аеродрому в позиції ворога, а саме знищено ЗРК С-300 та КШМ (Командно-штабна машина), які уразили пологовий будинок у Вільнянську.

Є підтвердження ураження ЗРК ТОР (Зенітно-ракетний комплекс ТОР) на території Мелітопольського аеродрому та в Херсонській області поруч з селом Чорноморка, значне ураження офіцерського складу - 23 офіцери підрозділу Чеченської Республіки Ахмата Кадирова - в с. Михайлівка Запорізької області.

Ще близько 20 офіцерів було ліквідовано за інформацією Чумаченко М.М в с.Плодородне Запорізької області.

У місті Токмак знищено склад БК та ПММ.

У березні 2022 року мобілізувався та був призначений командиром загону спеціального призначення, який формувався з нуля.

Зважаючи на відсутність можливості залучення кадрових військових, формування загону відбувалось здебільшого з вперше мобілізованих військовослужбовців.

Однак, завдяки власним навичкам та досвіду, професіоналізму, зміг підготувати особовий склад на високому рівні, забезпечивши його готовність планувати і виконувати завдання будь-якого рівня складності.

Особовий склад підпорядкованому йому загону брав участь у бойових діях за захист Бахмута в період з листопада 2022 року по січень 2023 року. За вказаний період підрозділ показав високий рівень боєготовності, ефективності виконання завдань та комунікації.

У рамках навчання особового складу у 2023 році інструкторами військ НАТО, останніми було відмічено високий рівень підготовки особового складу загону, як бойових підрозділів, так і штабу.

Його побратими вважають, що підполковник Чумаченко М.М. гідний до відзначення державною нагородою України – орденом “Богдана Хмельницького” ІІ ступеню (посмертно), та створили відповідну петицію, яку можна тут підтримати. Вона вже набрала 17 684 голоси з 25 000 необхідних.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Чумаченко #нагорода #петиція
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...