• Головна
  • Десять років тюрми отримала начальниця фейкового “пенсійного фонду” окупантів на Харківщині
16:53, 2 листопада 2023 р.

Десять років тюрми отримала начальниця фейкового “пенсійного фонду” окупантів на Харківщині

 Десять років тюрми отримала начальниця фейкового “пенсійного фонду” окупантів на Харківщині

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини колаборантки Зої Фінько, яка під час окупації частини Харківської області очолювала у м. Куп'янську фейкове «управління пенсійного фонду» так званої «тимчасової цивільної адміністрації Харківської області».

Заочну підозру колаборантці слідчі СБУ оголосили у липні минулого року, коли місто Куп'янськ ще було окуповане рашистами, повідомив речник Управління СБ України в Харківській області Владислав Абдула.

Під час судового розгляду встановлено, що зловмисниця добровільно пішла на співпрацю з окупантами та власноручно склала відповідну заяву гауляйтеру Харківської області Віталію Ганчеву. До цієї заяви вона додала власну автобіографію, згоду на обробку персональних даних та інші документи.

На цій посаді колаборантка організовувала збір та облік відомостей про осіб, яким видавалася матеріальна допомога від окупантів, організовувала видачу українським пенсіонерам довідок-замінників замість втрачених або відсутніх пенсійних посвідчень, здійснювала набір нових співробітників до цього незаконного органу, а також керувала незаконного створеними окупантами підрозділами фейкового «пенсійного фонду» у Вовчанському, Ізюмському, Харківському та Куп'янському районах.

Про усі зібрані дані та проведену роботу зловмисниця звітувала до "военно-гражданской администрации" рашистів.

За даними СБУ, незаконно зібрані персональні дані мешканців окупованих районів могли бути використані загарбниками для нав'язування їм у подальшому російського громадянства, а також для фальсифікації результатів псевдореферендуму про приєднання до країни-агресора.

Під час деокупації району колаборантка втекла на територію російської федерації, де продовжує співпрацювати з державою-агресором.

За матеріалами СБУ суд заочно визнав зловмисницю винною за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) та призначив їй 10 років тюремного ув’язнення. До того ж суд конфіскував у дохід держави все належне їй майно: три квартири у Харкові та Куп'янську загальною площею майже 140 кв.м, три земельні ділянки на понад 7 гектарів та легковий автомобіль марки «Рено».

Оскільки засуджена поки що переховується від українського правосуддя, строк відбуття нею покарання почне обчислюватиметься з моменту її фактичного затримання. Допоки вона ухиляється від відбування покарання, призначеного їй за вироком суду, строки давності зупиняються.

Викриття та розслідування злочинних дій колаборантки проводили співробітники СБУ Харківської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Харківщина #СБУ #колаборантка #вирок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...