• Головна
  • Як перетворити слабкий імунітет на міцний захист?
Новини компаній
18:00, 4 вересня 2023 р.

Як перетворити слабкий імунітет на міцний захист?

Новини компаній
Як перетворити слабкий імунітет на міцний захист?, фото-1

Міцний імунітет – це сукупність захисних механізмів, фундаментальний аспект загального здоров'я та благополуччя. Серед його основних завдань – оберігати людський організм від різних вірусів, інфекцій та хвороб. Також такі системи відповідальні за знищення застарілих клітин і продуктів розпаду, що вийшли з ладу.

Ослаблення імунної системи часто відбувається за зміни сезонів. Своєрідним індикатором таких проблем можуть стати локони. Тому, якщо восени стало випадати волосся, потьмяніло і послабшало, варто проконсультуватися з лікарем і пройти обстеження. Для багатьох жінок справжнім порятунком став лікарський засіб Біотебал, в основі якого міститься біотин, здатний покращити якість шевелюри та зменшити випадання волосся.

Ознаки ослабленого імунітету, які не варто ігнорувати

При зниженні імунітету організм стає ослабленим і схильним до розвитку інфекційних, запальних процесів, онкологічних захворювань.

Обов'язково повинні насторожити постійна сонливість або, навпаки, безсоння, слабкість, швидка втомлюваність. Не менш небезпечні часті застудні, вірусні захворювання з тяжким перебігом та ускладненнями, ГРВІ.

При ослабленні захисних сил організму антибіотикотерапія органів сечовивідної системи, дихальних шляхів та носових пазух зазвичай є малоефективною. Рани погано гояться, збільшені лімфатичні вузли, може часто турбувати ломота, озноб, біль у м'язах. Такі люди можуть відчувати як постійну дратівливість, і апатію, їм властиві часті перепади настрою.

Судити про явні проблеми зі здоров'ям також можна по вигляду людини. Це бліді шкірні покриви, з висипаннями, лущенням, гнійниками, набряки та темні кола під очима, проблеми з нігтями. При зміні клімату наш організм недоотримує необхідну кількість вітамінів, з цієї ж причини у багатьох жінок восени стало випадати волосся дуже сильно, що може говорити про те, що в організмі не вистачає біотину. Препарат з біотином Biotebal допоможе від випадіння волосся і повернути локонам колишню красу.

Серед інших ознак: підвищене потовиділення, алергічні процеси, грибкові інфекції на нігтях, шкірі чи слизових оболонках.

За наявності одного або кількох з перерахованих вище симптомів рекомендується в терміновому порядку звернутися за медичною допомогою. Такі прояви поганого самопочуття можуть бути ознаками розвитку серйозних недуг: хвороби Луї-Бар, Крона, Віскотта-Олдрича, ВІЛ, туберкульозу, синдромів Брутона або Гітліна, червоного вовчака, нейтропенії, поломки імунних клітин, ревматоїдного артриту, атопічного дерматиту, виразкового коліту, гломерулонефриту.

Секрети імунітету у всіх його проявах

Коли імунітет функціонує на досить високому рівні, організм потенційно захищений від будь-яких загроз, зберігає свою унікальну біологічну індивідуальність. При виявленні будь-яких змін у внутрішньому середовищі відбувається активація низки реакцій підтримки гомеостазу. За швидкість та силу імунної відповіді відповідальні імунокомпетентні клітини.

А ось слабкий імунітет не здатний забезпечити такі умови життєдіяльності, призводить до підвищення сприйнятливості організму до інфекцій, частих рецидивів хвороб, інших негативних наслідків.

У медицині прийнято розрізняти два основні види імунітетів. Серед них:

  • вроджений;
  • набутий.

Вроджений імунітет людина отримує від народження. Основні завдання такої захисної системи – запобігання проникненню та поширенню патогенів в організм.

Адаптивний імунітет набувається протягом життя, вимагає попереднього контакту зі збудником інфекції або вакцинації.

Структури, що беруть участь у освіті клітин, відповідальних за захисні реакції, відносяться до центральних та периферичних органів імунної системи. Серед них:

  • лімфатичні вузли;
  • тимус;
  • селезінка;
  • червоний кістковий мозок;
  • лімфоїдні тканини, розташовані в стінках порожнистих органів сечостатевої, дихальної та травної систем.

Які загрози для імунітету?

Імунна система має складну структуру, тому на її ефективність може впливати безліч різноманітних чинників. Зменшенню захисних сил організму може сприяти як неправильний спосіб життя, так і проблеми зі здоров'ям. Серед них:

  • уремія;
  • тяжкі операції;
  • злоякісні пухлини;
  • патології кровоносної системи;
  • глистна інвазія;
  • травми, із тривалим періодом відновлення;
  • імунодефіцит;
  • хвороби нирок, печінки та жовчовивідних шляхів;
  • хіміотерапія;
  • уремія;
  • синдром мальабсорбції;
  • інфекції;
  • антибіотикотерапія.

Також у групі ризику люди, які мешкають у місцях з підвищеною радіацією, із надмірною вагою, якимось чином обмежені у руховій активності. Не менш згубно впливають на організм надмірні фізичні навантаження. Для збереження імунітету рекомендується відмовитись від наркотичної, алкогольної залежності, тютюнопаління. Небезпечні для організму токсини та хімічні сполуки.

Прості кроки до зміцнення імунітету

Існує ряд способів зміцнення імунітету, які можна застосовувати у повсякденному житті. Найголовніше - необхідно привести в норму спосіб життя: почати збалансовано харчуватися, висипатися, зробити звичними регулярні заняття спортом, позбавитися шкідливих звичок.

Категорично не рекомендується здійснювати будь-які втручання у роботу імунної системи без попередньої консультації з медичним фахівцем. Для вирішення таких проблем зазвичай потрібен тривалий час та комплексний підхід. Самолікування може завдати організму непоправної шкоди.

Кваліфікований лікар проведе ретельний огляд, призначить необхідні аналізи та обстеження для правильної встановлення діагнозу та подальшого лікування. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...