• Головна
  • На Харківщині необхідно щорічно навчати мінімум 2 тисячі саперів для пришвидшення розмінування області
17:31, 13 липня 2023 р.

На Харківщині необхідно щорічно навчати мінімум 2 тисячі саперів для пришвидшення розмінування області

У Харківській області розглядають можливості пришвидшення темпів розмінування регіону.

Харківська область залишається одним із найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами регіоном в Україні. Про це в інтерв'ю виданню "Укрінформ" повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За словами Олега Синєгубова, 90% робіт з розмінування виконують підрозділи ДСНС, військові сапери, Державна служба транспорту та Національна поліція.

"У розчищенні регіону від вибухонебезпечних предметів беруть участь міжнародні організації. Зараз їх в області понад 10. Такого досвіду розмінування, як на території України, за останні десятиріччя в жодній країні світу немає. Навіть провідні компанії, що володіють навичками, оновлюють своє оснащення та створюють експериментальні дрони. Ми прагнемо залучити міжнародних фахівців до розмінування сільськогосподарських земель. Вони вже працюють на деяких полях", - сказав він.

Очільник ХОВА зазначив, що під час нещодавнього візиту до області першого віце-прем'єр-міністра - міністра економіки України Юлії Свириденко, яка в уряді відповідає за напрямок розмінування, були розглянуті можливості пришвидшення темпів очищення території регіону від вибухонебезпечних предметів.

"Спільно з Юлією Свириденко напрацювали деякі кроки розв'язання проблеми розмінування. Перше - збільшувати кількість підготовлених працівників ДСНС. Для цього в нас є відповідні центри. Треба випускати як мінімум 2 тисячі саперів на рік. Хочемо досягти цифри в 10 тисяч - вона дозволить рухатися досить швидко. Друге - це спеціалізовані машини для розмінування. В області їх працює лише чотири. І, на жаль, при наїзді, наприклад, на протитанкову міну машина виходить із ладу майже повністю. Така техніка коштує близько мільйона євро, її відновлення дороге і довготривале. З пані Свириденко ми розглядали можливість виробництва вітчизняного аналога, який буде в рази дешевшим, скажімо, це 4-5 мільйонів гривень. Маємо сподівання, що саме на Харківщині випускатимуться такі спеціалізовані машини. Зараз фахівці допрацьовують експериментальну модель такої машини. У найближчий час буде вирішуватися питання сертифікації. Першу таку техніку для регіону планують придбати за кошти обласного бюджету. В подальшому це може відбуватися на рівні державної програми і централізованої закупівлі", - розповів Олег Синєгубов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#розмінування #сапери #харківська #техніка #очищення
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...