• Головна
  • Машовець: На Бердянському напрямі ЗСУ за добу просунулись майже на 9 км
10:43, 7 липня 2023 р.
Надійне джерело

Машовець: На Бердянському напрямі ЗСУ за добу просунулись майже на 9 км

Машовець: На Бердянському напрямі ЗСУ за добу просунулись майже на 9 км

Незважаючи на тяжкі бої захисникам України все ж вдається просуватися вперед на сході та півдні країни.

Про це пише військовий експерт Констянтин Машовець.

"Огляд деяких змін щодо окремих напрямків

На Токмацькому напрямку противнику не вдається зупинити просування передових підрозділів ЗСУ у загальному південному напрямку.Зокрема, у районі с.Роботине станом на вечір 6.07 ЗСУ просунулися більш ніж на 1,5 квадратних км.

Підрозділи 291-го мотострілецького полку (мсп) противника намагаються утримати свої позиції в північній частині села і на захід від нього.У свою чергу, незважаючи на всі "спростування" пана Рогозіна "вигадок української пропаганди", батальйон його "пісків" таки відійшов у с.Копані з позицій на північ від села і там закріпився... разом із батальйоном БАРС-11 (або скоріше, зтим, що з нього залишилося).

Відповідно, ситуація з 503-м мсп противника, який обороняється в районі с.Нестерянка, продовжує об'єктивно погіршуватись для противника.Але головною подією стало просування передових підрозділів ЗСУ у напрямку с.Вербове.70-му мсп противнику поки що не вдається повністю зупинити цей рух.

Так само, як і підрозділам 38-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр), які кілька днів тому контратакували українські підрозділи в районі с.Новопокровка.ЗСУ наблизилися до головної лінії оборони супротивника в районі с.Вербове на відстань близько 2 км.Підрозділи 38-ї омсбр також змушені були зупинитися на південь від с.Новопокровка і зараз ведуть напружені бої за кордоном Новокарлівка - Багате, прагнучи перешкодити просуванню ЗСУ вздовж північного берега м. Конка у напрямку м. Пологи.Очевидно, 35-та загальновійськова армія противника (ОВА) поступово втягується у бої на Пологівському напрямі.

На Бердянському напрямі темпи просування передових підрозділів ЗСУ почали поступово зростати.Між с. Приютним та с. Старомайорським вони просунулися за добу майже на 9 км, а загальна площа території, взята під контроль у цьому районі з моменту звільнення с.Рівнопіль, вже склала понад 20 квадратних км.

Очевидно, що необхідність утримувати цей рубіж в умовах, коли ЗСУ впритул підійшли до с.Приютне, а також уже ведуть бої у самому с.Старомайорське, завдає противнику, скажімо так, трохи обережно... певні незручності.Дуже пошарпані підрозділи 394-го мсп просто не в змозі самостійно все утримувати.

Тому, для нарощування щільності його бойових порядків до якихось більш менш прийнятних показників, 60-а омсбр противника, яка зараз намагається утримати с.Старомайорське, змушена була розтягувати свій лівий фланг у західному напрямку.Причому, що характерно... 336 обр МП, яка могла б "розрядити" цю ситуацію, російське командування притримує і не кидає в бій північніше умовної лінії с.Приютне - с.Володине... і це явно - не випадково.

У районі с. Керменчик... справді з'явилися підрозділи 5-ї окремої танкової бригади (отбр) супротивника.Що говорить про те, що ситуація довкола цього населеного пункту продовжує турбувати командування противника.Хто забув, нагадаю, в районі цього села знаходяться висоти, що дозволяють переглядати (і відповідно прострілювати) значні навколишні території, від Старомлинівки до Новомайорська...

Тому ця "занепокоєність" супротивника має цілком зрозумілі підстави.Останні події у цьому напрямі аж ніяк не тішать російське командування.Після того, як кілька днів тому передові підрозділи ЗСУ замість того, щоб у лоб ломитися через Новодонецьке прямо на Керменчик (як очікував противник), обійшли Новодонецьке із заходу і все одно просунулися на Керменчик... вони знову повернулися до питання с.Новодонецьке… протягом 5-6.07.ЗСУ просунулися тут на 1.2-1.5 км, обходячи с.Новодонецьке з півдня... і зуміли перерізати дорогу між цими двома селами.

Тим часом, командування противника, намагаючись забезпечити утримання с.Керменчик, продовжує зосереджувати тут додаткові сили, зокрема, тут ВЖЕ діють:- 37-а омсбр- 5-я відбр- 131-й стрілецький полк (сп) 1-го армійського корпусу (АК)- 1 батальйон 125-й омсбр- зведений тактичний загін (в батальйон) МВС так званої ді-ні-ри "Каскад"- і до батальйону 40-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП), в районі Новомайорського

Тому загальний висновок тут зрозумілий.Гіпотетичне звільнення ЗСУ с. Керманчик, по суті, відкриє перед ними цілий перелік можливостей, починаючи з виходу на головну лінію оборони противника в районі с.Георгіївка, закінчуючи фланговою допомогою підрозділам, що ведуть наступ за напрямком Урожайне – Старомлинівка.Це розумію, очевидно, не тільки я, а й командування противника, саме в цьому місці вирішило задіяти особливе з'єднання зі складу своїх оперативних резервів – повнокомплектну, поповнену танкову бригаду.", - повідомив Машовець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЗСУ #наступ #Машовець
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...