• Головна
  • Громадянська війна чи заколот "Вагнера" на Росії – що відомо на зараз та реакція соцмереж, - ФОТО
11:44, 24 червня 2023 р.
Надійне джерело

Громадянська війна чи заколот "Вагнера" на Росії – що відомо на зараз та реакція соцмереж, - ФОТО

Громадянська війна чи заколот "Вагнера" на Росії – що відомо на зараз та реакція соцмереж, - ФОТО

Вчора ватажок терористичного приватного угрупування "Вагнер" Євген Пригожин виступив з різкою заявою, мовляв, збройні сили Росії за наказом військового керівництва, а саме Сергія Шойгу атакували тилові бази "вагнерівців". Повар Путіна пообіцяв відповісти на це військовим опором та попередив, що піде розбиратися на Москву.

Сьогодні нарешті на ситуацію відреагував російський диктатор Путін. Він виступив із заявою щодо "військового заколоту" Пригожина, назвавши його "зрадою Росії". Його звернення опублікувала служба пропаганди Кремля.

За його словами, "заколот" Пригожина є "ударом у спину країні". "Те, з чим ми зіткнулися, - це особиста зрада", - підкреслив Путін. Він порівняв дії Пригожина з лютневою революцією 1917 року, яка призвела до громадянської війни.

Диктатор наказав "нейтралізувати організаторів заколоту".

Якщо розбиратися хронологічно, події відбувалися наступним чином.

Вчора увечері 23 червня 2023 року ватажок "Вагнера" Пригожин заявив, що по базі вагнерівців нібито завдано удару регулярними військами РФ за наказом міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника його Генштабу Валерія Герасімова. Повар підкріпив заяву незрозумілим відео, на якому помітно руйнування якогось табору у лісі, на якому немає "величезних втрат", про які казав Пригожин.

Міноборони РФ назвало це провокацією. У той же час Пригожин звернувся до армії РФ, закликав "не чинити опір", а у разі опору пригрозив "знищувати негайно" усіх, хто стане на дорозі. Він не заявив прямо, що має намір взяти або спалити Москву, але на вулицях деяких міст РФ, близьких до кордону України та міст розташувань сил Вагнера, виїхала військова техніка.

Цікаво, що конфлікт Пригожин проти Міноборони РФ та Шойгу особисто триває кілька місяців повномасштабного вторгнення. Особливо він загострився під час "м'ясних штурмів" Бахмуту. У травні 2023-го Пригожин "випалив" із емоційним спічем на камеру на тлі десятків тіл окупантів, брудно облаяв військове командування РФ та з тих пір став героєм багатьох мемів у соцмережах.

Потім почалася епопея з відходом "вагнерівців" з Бахмуту, яка стартувала на початку травня та тривала майже місяць.

В Україні спецслужби заявили, що всі ці події мають ознаки розборок між Пригожиним, Шойгу та начальник ГШ РФ Герасімовим – хто залишиться винним у неминучій поразці у війні РФ проти України та безглуздих м'ясних штурмах у стилі маршала Жукова.

Опозиція у РФ промимрила, що у Путіна нібито не виключають сценарій початку громадянської війни на Росії.

Тим часом у США заявили, що президент Джо Байден поінформований про ситуацію із "заколотом" Пригожина, про це повідомив представник Білого дому Адам Ходж.

За його словами, США стежать за розвитком подій на Росії та заявами Пригожина із погрозами на адресу голови Міноборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова. "Ми слідкуємо за ситуацією і консультуватимемося з союзниками та партнерами щодо цих подій", - сказав Ходж.

В Україні ці події викликали досить значний ажіотаж у суспільстві, але реакція політичного та військового керівництва була спокійною та обмеженою, на кшталт: спостерігаємо за ситуацією, як дослівно повідомили у Міноборони України.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив у Twitter, що процес саморуйнування Росії розпочався. За його словами, українська формула сталого миру передбачає вихід на кордони 1991 року та запуск процесів саморуйнування Росії.

"Як війна почалася, так вона і закінчиться — усередині РФ. Процес стартував", - написав Данілов.

Реакція багатьох популярних аналітиків та лідерів думок у ЗМІ та соцмережах була різноманітною, від констатації громадянської війни до навпаки спокійної – нічого надважливого.

"На зараз... в актив вагінерам можливо занести знищення 1 вертольоту вогневої підтримки, це по одній версії, по іншій - вертольот РЕБ (доведено) й ще 2-х (ймовірно)...

Ще є інформація про знищення (пошкодження) 4-х одиниць військової техники та ліквідацію 6-и в\сл зс ри-фи... На цьому, поки що... все...", - написав воєнний оглядач Костянтин Машовець.

Наразі поступає багато різної інформації щодо "наступу" вагнерівців. Вони точно зайняли Ростов-на-Дону, також є інформація про просування у глибину РФ.

Тим часом українці видали неймовірну кількість нових мемів у соцмережах та "вболівають за обидві команди". Головний меседж аудиторії: "Я не можу з'їсти стільки попкорну".

Читайте також: Втрати рашистів за добу від Генштабу ЗСУ: 680 окупантів знищено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини #новини_війни_з_росією #Пригожин_наступає #заколот_Пригожина #Вагнер_наступає #громадянська_війна_у_РФ #меми_про_Пригожина #Путін_Пригожин
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...