• Головна
  • Як відремонтувати безкамерну шину на місці: аварійний набір
Новини компаній
18:22, 28 квітня 2023 р.

Як відремонтувати безкамерну шину на місці: аварійний набір

Новини компаній

Від наїзду на цвях, гострий камінь чи інший подібний предмет не застрахований ніхто. Прокол може статися як із преміальною шиною, так і з бюджетною гумою. При цьому автомобіліст може відреагувати по-різному: виконати ремонт на місці самостійно, викликати спеціалістів та евакуювати свій транспорт або ж обережно дістатися до СТО і замінити колесо.

Як відремонтувати безкамерну шину на місці: аварійний набір, фото-1

Якщо прокол невеликий, самостійний ремонт буде нескладним. Все, що потрібно, це небагато часу та знань, а також підготовлені заздалегідь інструменти.

Як відремонтувати безкамерну шину

Сьогодні безкамерні шини практично витіснили з ринку моделі з камерами. Це не дивно, адже вони набагато практичніші в експлуатації та служать на порядок довше.

Коли у водія з'являється підозра про те, що шина отримала прокол, він має знайти це місце. Іноді вдається знайти місце ушкодження при звичайному візуальному огляді. Якщо покришка продовжує втрачати повітря, а причина не знайдена, можна застосувати інші методи:

  • виготовити мильний розчин і нанести його на всю поверхню шини, у тому числі на ніпель та золотник. У місці проколу утворюватимуться бульбашки повітря або піна. За розміром бульбашок навіть можна орієнтовно визначити масштаб проблеми - чим більше та активніше вони виступають, тим більше отвір. Щоб виявити дрібний прокол, іноді потрібно почекати;
  • накачати шину і знайти отвір, орієнтуючись на звук або струмінь повітря, що виходить з нього. Прокол можна виявити, якщо провести рукою по гумі (але потрібно бути обережним, щоб не порізатися об предмети, що застрягли в протекторі);
  • третій спосіб вимагає більшого часу та сил – потрібно зняти колесо та помістити його у велику ємність із водою. Якщо є прокол, біля нього з'являться бульбашки повітря.

Самостійно усунути можна лише незначне пошкодження, наприклад прокол до 6 мм. В інших випадках колеса потрібно передати майстру. До речі, якщо виявлено предмет, що пробив шину і застряг у ній, не варто прибирати його відразу. Якщо ремонт буде проводитися не на місці, до СТО можна доїхати і так.

Як самостійно виконати аварійний ремонт колеса

Як відремонтувати безкамерну шину на місці: аварійний набір, фото-2

Одним із найпростіших способів є використання джгута. Він простий, зручний та відносно недорогий. Єдиний недолік – тимчасовий характер ремонту. Джгут може втратити свою ефективність через 6-7 місяців.

Що має включати набір для ремонту:

  • спеціальний розширювач для проколу;
  • інструмент для розміщення джгута;
  • самі джгути та гострий ніж для їх обробки;
  • робочі рукавички;
  • мильний розчин (він допоможе знайти прокол і потім проконтролювати герметичність джгута).

Насамперед, потрібно знайти і дістати предмет, що проколов гуму (краще відразу після виявлення відзначити прокол маркером). Потім розширювачем збільшити отвір, змастити джгут клеєм та помістити в інструмент. Вводити інструмент зі джгутом потрібно акуратно і не до кінця (приблизно, до половини, інакше джгут провалиться всередину). Після вилучення інструменту в отворі залишиться тільки джгут, потрібно акуратно обрізати його кінці.

На останньому етапі слід нанести на цю ділянку мильний розчин, щоб переконатися у відновленні герметичності.

Існує кілька видів джгутів, всі вони мають різний склад та структуру. Найпопулярніші нейлонові, кордові та шнурові джгути. Нейлонові дуже міцні, їх легко використовувати, мають тривалий термін служби.

Кордові можна назвати універсальними, вони надзвичайно еластичні та довговічні. Завдяки липкому просоченню з бутилкаучуку надійно герметизують отвір.

Шнурові також мають клейове просочення, а в їх основі є синтетичний корд. Якщо потрібно усунути досить великий прокол (більше 6 мм), знадобиться кілька джгутів.

Щоб завжди мати під рукою все необхідне для ремонту, краще заздалегідь зібрати набір в окрему коробку та зберігати в автомобілі.

Джерело: Інтернет-магазин шин і дисків GUMA.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...