• Головна
  • Відмінності між ножем сантоку та західними кухонними ножами
Новини компаній
14:38, 11 квітня 2023 р.

Відмінності між ножем сантоку та західними кухонними ножами

Новини компаній

Коли справа доходить до кухонних ножів, можна побачити, яка безліч стилів і дизайнів на вибір існує на сучасному ринку. Двома найбільш популярними варіантами є ніж сантоку та кухонні шеф-ножі західного зразка. Хоча обидва типи здобули свою популярність і завдяки тому, що їх можна використовувати для самих різноманітних завдань, вони мають чіткі відмінності у своїй конструкції, функціях і техніці використання. Щоби зупинити свій вибір на якомусь з типів цих універсальних поварських ножів, ці відмінності варто чітко усвідомлювати. Роздивимось ключові особливості, що відрізняють ножі сантоку і шеф-ножі західного типу.

O9AoXAzTu9kwBzPSxHRrlqrw-aUZUYeKY0N6j6pMEOypQt7vJuf6q6PzOws5MiPDZACqwLnmPnYzN_cYlvsWHPqnZYcyPkvghh1Fh7sb0h4LOgU4U7kCwV6OLUKQgPL2NDywzy__ZQWxwfIhpdbSmQ

Форма та дизайн леза

Найбільш очевидною відмінністю між ножем сантоку та західними кухонними ножами є їх форма та дизайн леза. Ножі сантоку мають пряме лезо з притупленим кінчиком, тоді як західні ножі, частіш за все, мають помітний вигин ріжучої кромки та чітко направлене вперед вістря. Клинки ножів сантоку зазвичай коротші й тонші, чим у західного шеф-ножа. Це значно полегшує керування саме японським варіантом ножа.

Ще одна суттєва відмінність у дизайні – повітряні кишені вздовж леза ножа сантоку. Повітряні кишені – це низка невеликих акуратних западин (виїмок), що створюють шар повітря між сталевою поверхнею клинка та матеріалом, що нарізається.  Таким чином значно  зменшується тертя ножа о матеріал, тому різання ножем сантоку потребує менше зусиль. Також повітряні кишені запобігають прилипанню продуктів (навіть м'яких та в'язких) до леза. Західні ножі зазвичай не мають подібних повітряних кишень.

Функціональність

Хоча обидва ножі можна використовувати для різноманітних завдань, кожен з них має свої переваги у різних сферах. Ножі сантоку ідеально підходять для нарізання акуратними шматочками, дайсингу (нарізання овочів кубиками) і подрібнення зелені. Відносно тонкий клинок та пряме гостре лезо роблять сантоку ідеальним для точних розрізів. А повітряні кишені запобігають розриву та прилипанню делікатних продуктів до леза. Зрозуміло, що для приготування того ж суші сантоку просто ідеальний.

З іншого боку, західні ножі краще підходять для більш важких завдань, таких як оброблення тушок птаха чи риби, нарізання великих шматків м’яса та товстошкірих овочів. Вигнуте лезо, масивна п’ята клинка та загострений кінчик західного шеф-ножа полегшують виконання складних завдань різання.

Вага та баланс

Ще одна суттєва відмінність ножа сантоку від поварських ножів Заходу полягає в їх вазі та балансі. Ножі Santoku, як правило, легші та збалансованіші, чим західні ножі, що полегшує їх використання протягом тривалого часу. Рукоять ножа сантоку також коротша та легша, що робить ніж більш зручним, швидким, маневреним та зменшує втому рук.

Західні ножі, навпаки, зазвичай важчі та мають довшу рукоять, чим ніж сантоку. Ця конструкція забезпечує міцніший захват, який знадобиться під час важкої роботи та робить ніж своєрідним важелем, що передає та концентрує ваші зусилля під час розрізання товстих або щільних продуктів.

Культурна спадщина

Нарешті, існує культурна різниця між використання ножа сантоку та західного шеф-ножа. Ніж Santoku сягає корінням в японську кухню і широко використовується в японських домогосподарствах і ресторанах. Навпаки, західні ножі походять з європейської кухні і зазвичай використовуються у закладах класичного європейського типу.

Місцем, де ці дві культури зустрілись та почали взаємне проникнення стала домашня кухня. Спочатку безліч ентузіастів по всьому світі почали використовувати обидва типи ножів під час своїх кулінарних експериментів, а за ними і деякі європейські професійні кухарі почали використовувати цей японський універсальний ніж.

Підсумовуючи, можна сказати, що хоча і ножі сантоку, як і західні кухонні шеф-ножі є корисними інструментами на кухні, вони мають чіткі відмінності у своєму дизайні, функціональності та культурній спадщині. Ніж сантоку найкраще підходить для того, щоби різати та рубати. І робить він це у вмілих руках швидко та акуратно, справляючись з самими делікатними продуктами. Тоді як західні шеф-ножі відмінно справляються з самими важкими завданнями. Європейський ніж і зелень подрібнить, і кабачок наріже, і великий шмат мяса розділить на маленькі порції однаково успішно. Але делікатності японського ножа від нього краще не чекати. 

Незалежно від того, обираєте ви ніж сантоку або шеф-ніж західного типу, найважливішим для вас є задача вибрати кухарський ніж, який зручно та природно лежатиме саме у вашій руці, дозволяючи саме вам досягти бажаних результатів на кухні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...