• Головна
  • Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО
Історія Харкова
09:09, 19 березня 2023 р.

Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО

Історія Харкова
Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО

Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба.

Пілоти ЗСУ за час повномасштабної війни проти РФ стали справжнім відкриттям для всього світу. Вони разом із силами ППО не дозволили російській авіації, яка має значну перевагу в кількості і якості літаків, запанувати в небі. Вже не раз українські повітряні аси демонстрували свою майстерність у нерівних боях із ворогом. І багатьох з цих сучасних героїв навчали і готували саме у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Редакція сайту 057 розповідає історію легендарного Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО, фото-1

Історія університету починається 12 листопада 1930 року, коли було засновано найстаріший з військових навчальних закладів - 9-ту військову школу льотчиків та льотчиків спостерігачів. Однак у сучасному вигляді Харківський національний університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба створили 10 вересня 2003 року на базі Харківського військового університету та Харківського інституту Військово-повітряних сил.

ХНУПС став продовжувачем славетних військових традицій 2 військових академій та 9 вищих військових училищ: Військової інженерної радіотехнічної академії ППО імені Говорова; Військової академії ППО Сухопутних військ імені Василевського; Харківського вищого військового авіаційного училища льотчиків імені Грицевця; Харківського вищого військового авіаційного училища радіоелектроніки; Харківського вищого військового командно-інженерного училища ракетних військ імені Крилова; Харківського вищого військового авіаційного інженерного училища; Полтавського вищого військового зенітного ракетного командного училища імені Ватутіна; Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків; Київського вищого військового зенітного ракетного інженерного училища Кірова; Луганського вищого військового авіаційного училища штурманів; Київського інституту Військово-повітряних сил.

На всіх етапах розвитку всі ці навчальні заклади відігравали важливу роль у захисті країни та підвищенні її обороноздатності. Під час Другої світової війни на рахунку випускників цих навчальних закладів не одна тисяча збитих ворожих літаків, значна кількість знищеної бойової техніки і живої сили нацистів.

Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО, фото-2

Серед випускників університету 578 Героїв Радянського Союзу, 28 двічі Героїв Радянського Союзу і 1 тричі Герой Радянського Союзу - Іван Кожедуб, на честь якого названо ХНУПС. У 1941 році після закінчення Чугуївського військового авіаційного училища льотчиків Кожедуба призначили льотчиком-інструктором. З березня 1943-го він вже був у діючій армії. За роки Другої світової війни Іван Кожедуб здійснив 330 вильотів, провів 120 повітряних боїв і збив 62 ворожих літаки. За співвідношенням повітряних боїв і збитих у них літаків Кожедуба визнали найефективнішим пілотом війни.

Друга світова війна надала потужний поштовх для подальшого розвитку авіації, протиповітряної оборони, ракетних військ та артилерії. Перед військовими навчальними закладами постали завдання з підготовки висококваліфікованих фахівців, які спроможні керувати новими видами озброєння. Для цього створили нові факультети і кафедри, суттєво збільшили кількість спеціальностей підготовки командирів, льотчиків та військових інженерів. На базі фундаментальних наукових досліджень у галузі авіаційної техніки, теорії радіолокації, участі в розробці і удосконаленні ракетного, авіаційного, зенітно-ракетного і радіоелектронного озброєння військ на факультетах і кафедрах сформували науково-педагогічні колективи, спроможні самостійно здійснювати підготовку з перспективних спеціальностей. Також значно зміцнилась матеріально-технічна база наукової роботи і навчання.

Вагомим є внесок університету в освоєння космосу. Тут оволоділи азами льотної справи 27 льотчиків-космонавтів. До першого загіну космонавтів входив всесвітньо відомий випускник університету Олексій Леонов, який є двічі Героєм Радянського Союзу і першою людиною, що вийшла у відкритий космос. Випускник університету Петро Климук - двічі Герой Радянського Союзу - тривалий час очолював центр підготовки космонавтів. Крім того випускником університету є Герой України і перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО, фото-3

Новий етап розвитку вищої військової освіти розпочався саме з набуття незалежності Україною. Серед випускників ХНУПС - Герої України, міністри оборони, головнокомандувачі та заступники головнокомандувачів видами ЗСУ, командувачі арміями та корпусами, командири дивізій, генерали, члени академій наук, лауреати державних премій, доктори та кандидати наук, заслужені діячі науки, освіти і вищої школи.

Загалом випускники університету брали участь у миротворчих операціях у різних куточках Землі, ліквідовували наслідки Чорнобильської трагедії, приймали участь в Антитерористичній операції та Операції Об'єднаних сил на Донбасі.

З початком повномасштабного російського вторгнення випускники ХНУПС стали на захист України. У боях з переважаючими силами ворога вони продемонстрували справжній героїзм і не дозволили РФ запанувати у небі. Багато з них були удостоєні звання Герой України, в тому числі посмертно.

Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО, фото-4

Так, в перший день війни загинув пілот винищувача МіГ-29, Герой України, підполковник В'ячеслав Єрко, який був одним з перших, хто вступив в повітряний бій з військами РФ, і прийняв участь у збитті одразу п'яти літаків окупантів. 24 лютого віддав життя і пілот винищувача Су-27, Герой України, полковник Олександр Оксанченко, який відволікав на себе російську авіацію у повітряному бою над Києвом. Наступного дня загинув пілот штурмовика Су-25, Герой України, підполковник Геннадій Матуляк, який в районі міста Гостомель героїчно знищив колону техніки росіян. Після цього Матуляк полетів знову працювати на Київщині, але у повітряному бою його літак підбили. Він ціною свого життя відвів падаючий літак від жилої забудови села Глибівка.

В ніч на 2 березня віддав своє життя пілот винищувача Міг-29, Герой України, майор Олександр Бринжала, який разом з напарником вилетів на перехоплення 12 російських винищувачів біля Києва. Їм вдалося знищити одразу 3 ворожих літаки, але винищувач Бринжали був підбитий. Того ж дня загинув пілот штурмовика Су-25, Герой України, капітан Олександр Корпан, який ціною власного життя врятував побратимів і велику кількість цивільних, відвівши свій підбитий літак від аеродрому та житлових будинків у місті Старокостянтинів на Хмельниччині.

13 березня загинув пілот винищувача МіГ-29, Герой України, майор Степан Тарабалка, який вступив у нерівний повітряний бій з переважаючими силами ворога. Тарабалка не дав загарбникам завдати удару по українському місту, чим врятував цілі житлові квартали від авіаційної атаки. Певний час його вважали навіть легендарним "Привидом Києва", який нібито збив 40 російських літаків. Однак у Повітряних силах ЗСУ пізніше пояснили, що "Привид Києва" - це не конкретна людина, а збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації ЗСУ.

Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО, фото-5

22 березня віддав своє життя пілот бомбардувальника Су-24, Герой України, майор Олексій Коваленко, який захищав небо Київщини, Сумщини, Чернігівщини та Харківщини. Літак Коваленко підбили під час виконання бойового завдання з нанесення авіаційного удару по колоні живої сили і техніки армії РФ в районі міста Ізюм. 15 квітня загинув пілот штурмовика, Герой України, капітан Єгор Середюк, який здійснив 25 ризикованих і результативних бойових вильотів. Літак Середюка підбили, коли він повертався з бойового завдання поблизу міста Ізюм.

14 травня загинув пілот штурмовика Су-24, Герой України, капітан Сергій Пархоменко, який виконав 38 бойових вильотів, знищив понад 20 танків, понад 50 бойових броньованих машин, 55 транспортних засобів, 20 цистерн з пальним і кілька сотень російських солдатів та офіцерів. Пархоменко неодноразово уміло виводив авіаційну техніку з-під ракетних ударів ворога. Його літак підбили під час виконання бойового завдання в районі міста Гуляйполе Запорізької області.

26 липня віддав своє життя пілот бомбардувальника Су-24, Герой України, майор Олександр Кукурба, який виконав 100 бойових вильотів, знищив десятки одиниць російської техніки та сотні загарбників. Літак Кукурби підбили під час бойового вильоту у Дніпропетровській області.

Від найефективнішого пілота Другої світової до "Привида Києва". Історія легендарного ХНУПС імені Івана Кожедуба, - ФОТО, фото-6

І подібних героїчних історій ще десятки. Зараз випускники Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба продовжують захищати українське небо і відбивати повітряні атаки російських окупантів, рятуючи життя тисяч мирних українців.

Матеріал опубліковано за підтримки IREX/Ukraine.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію славетної 93-ї бригади ЗСУ "Холодний Яр". Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кожедуба #історія #університет #хнупс #війна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...