• Головна
  • "Я – Надія": про роботу медиків швидкої у Харкові під час війни зняли телесеріал, - ФОТО, ВІДЕО
13:26, 27 лютого 2023 р.
Надійне джерело

"Я – Надія": про роботу медиків швидкої у Харкові під час війни зняли телесеріал, - ФОТО, ВІДЕО

"Я – Надія": про роботу медиків швидкої у Харкові під час війни зняли телесеріал, - ФОТО, ВІДЕО

На роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого, відбуалсь прем’єра чотирисерійної воєнної драми "Я – Надія". Головні герої стрічки – працівники "швидкої" у Харкові, які у лютому-березні 2022 року, попри небезпеку й обстріли, залишилися в місті рятувати людей. Одну з головних ролей зіграла зірка "Спіймати Кайдаша" Антоніна Хижняк.

Про свою героїню й моторошні зйомки в ефірі Радіо Промінь вона розповіла ведучим Анні Заклецькій і Дмитру Захарченку.

""Я – Надія" – перший серіал в Україні, який зняли від початку повномасштабного вторгнення. А ще це історія, заснована на реальних подіях", – наголошує Антоніна Хижняк.

На ідею серіалу авторів Артема Кобзана й Андрія Віштака надихнула 22-річна фельдшерка Анна Андрющенко. Коли почалася повномасштабна війна, вона працювала в харківському Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Маючи змогу евакуюватися, дівчина не залишила рідне місто, а продовжила самовіддано працювати. Саме Анна стала прототипом головної героїні – Надії, яку зіграє акторка Вероніка Дюпіна.

Фельдшерка Анна Андрющенко, яка стала прототипом головної героїні "Я – Надія". Фото: Faceboook / Анна Андрющенко

Антоніна Хижняк у фільмі виконає роль Олени. Це збірний образ медиків, які під час війни рятують життя. За сценарієм, Олені близько 30 років, у неї є син і чоловік-військовий. У 2014 році родині довелось виїхати зі Сніжного, що на Донеччині, до Харкова, де їх знову наздоганяє війна. Тож не маючи жодних сумнівів, хто ворог, з початку повномасштабного вторгнення Олена йде волонтером на швидку, де стає напарницею Надії.

Те, що в кадрі довелося стати медиком, Антоніну не злякало, бо медицина – це її давня пристрасть. Ще в дитинстві родичка навчила її робити уколи, тому на знімальному майданчику з цим проблем не було. "Я от прямо відірвалася, знаєте! Я люблю взагалі і форму – і медичну, і поліцейську. І мені дуже близькі ці люди за духом, вони такі зібрані. Це, можливо, ще з мого дитинства тягнеться, коли я мріяла бути лікарем чи акторкою. І от ці дві пристрасті досі живуть", – каже Антоніна Хижняк.

Зате умови, в яких знімали серіал, стали справжнім випробуванням для всієї команди. По-перше, фільм зняли в рекордно стислі терміни: "Екстремальні умови. Ми знімали це за 17 знімальних днів. Ми починали о 6-й ранку, закінчували дуже пізно, але зараз по-іншому цей процес не організуєш. Зараз і комендантська година, і тривоги. Не уявляю, як продакшену, продюсерам відповідати за всю знімальну групу. Так ми ще не працювали".

Фото: 2+2

Хоча серіал розповідає про роботу медиків у Харкові, в цьому місті знімали тільки заявочні плани, зокрема Салтівку. Основні зйомки з акторами проходили в Києві та області. І хоча на всіх локаціях знімальній групі допомагали працівники МВС та рятувальники, всі актори усвідомлювали ризик. "Перед виходом на зйомку ми підписували договір, де першим буквально рядком було вказано, що актор виходить на зміну на свій страх і ризик. І ви знаєте, от такого пункту я не пам'ятаю за все своє життя. І я дуже чекаю перемоги, щоб ці договори ми нарешті залишили в минулому", – каже Антоніна Хижняк.

Найтяжче, за її словами, було працювати в Ірпені, в будинку з автографом Бенксі. Саме на Київщині знімали наймасштабнішу сцену з порятунку людей після прильоту. "Зйомки були насичені. Особливо, коли знімали в Ірпені в справжніх будинках, які горіли, які в аварійному стані. Нас попередили, щоби ми сильно не бігали, бо сходи можуть обвалитися. Зрештою, ми все одно продовжували знімати. Це було складно, бо знімали в грудні, коли були відключення світла. Добре, що в нас була машина-генератор", – згадує акторка.

Утім, найскладніше, за її словами, було правильно передати події тих часів: "За такий матеріал завжди дуже важко братися. Ти ніколи не знаєш, чи десь не перегнуть палку і сценарно, і монтажно, і як це все по-акторськи зіграно. І участь в цьому серіалі – це можливість виказати свою шану всім тим людям, про яких не пишуть кожного дня в газетах, не висвітлюють їхніх імен, а зараз я вважаю, що саме вони — справжні герої".

Режисер воєнної драми "Я – Надія" – Денис Тарасов. Крім Антоніни Хижняк і Вероніки Дюпіної, в серіалі зіграли Данило Мірешкін, Ірина Мак, Павло Сироткін, Валерій Астахов, Алекс Степаненко, Олена Курта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Харків #швидка #війна #серіал
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...