• Головна
  • Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО
Хронологія
13:00, 24 лютого 2023 р.

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО

Хронологія
Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО

Хронологія повномасштабної війни у Харківській області.

24 лютого - річниця повномасштабного російського вторгнення в Україну. Харківщина однією з перших прийняла на себе удар окупантів, але зуміла вистояти під їх натиском. За рік область пережила цілу низку важливих для ходу війни подій: від боїв на околицях Харкова до масштабного контрнаступу і звільнення майже всього регіону .

Редакція сайту 057 розповідає хронологію бойових дій на Харківщині за рік повномасштабної війни.

24 лютого

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-1

24 лютого близько 04:00 РФ за наказом російського диктатора Володимира Путіна почала повномасштабне вторгнення і масоване нанесення ракетних ударів по всій території України. Однією з перших прийняла на себе удар Харківщина, яка має спільний кордон з Росією. Бронетехніка окупантів прорвала український кордон в області, в тому числі у пункті пропуску "Гоптівка", по якому ворог попередньо завдав удару. Також загарбники вдарили по кількох об'єктах у Харкові та області. Близько 11:00 почалися важкі бої з на Окружній дорозі Харкова, а росіяни вже зайшли у прикордонне місто Вовчанськ і деякі селища та села регіону.

25 лютого

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-2

25 лютого армія РФ спробувала прорвати українську оборону у Харкові. Кілька російських танків зайшли на околиці, але ЗСУ їх знищили і відновили повний контроль у місті.

Того ж дня окупаційні війська захопили місто Чугуїв.

27 лютого

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-3

27 лютого російські спецпризначенці на бронеавтомобілях "Тигр" через Лісопарк прорвалися до Харкова і мали взяти під свій контроль основні транспортні розв'язки й закріпитися до підходу основних сил. Сили оборони України ліквідовували кілька груп росіян по всьому місту. Одна з груп ГРУ РФ захопила 134-у школу і зайняла там оборону. В результаті кількагодинного бою техніка окупантів була захоплена або знищена. Сама група ворожого спецназу була ліквідована: ворог втратив 15 осіб вбитими, 4 окупанти потрапили в полон. Українським бійцям вдалося звільнити одну з головних доріг на Північну Салтівку - вулицю Шевченко. Це був перший і останній раз, коли загарбники порвалися у Харків.

В той же день тепер вже колишній мер Куп'янська Геннадій Мацегора повідомив, що добровільно здав місто російсько-окупаційним військам. У підсумку Куп'янськ захопили ЗС Росії.

1-2 березня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-4

1 березня війська Росії двома ракетами "Калібр" вдарили по будівлі Харківської обласної державної адміністрації. Наступного дня російська авіація нанесла удари по казармах Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба, корпусу економічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна, Харківській міській раді, Палацу праці, будівлям обласних управлінь поліції та СБУ.

3 березня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-5

3 березня російська армія захопили місто Балаклія. Пізніше стало відомо, що мер Балаклії Іван Столбовий пішов на співпрацю з російськими окупантами.

7 березня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-6

7 березня українська армія звільнила місто Чугуїв. У боях за місто війська Росії зазнали значних втрат. ЗСУ ліквідували командира 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ, підполковника Дмитра Сафронова та заступника командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ ЗС РФ, підполковника Дениса Глєбова.

15 березня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-7

15 березня окупанти намагалися піти штурмом на Харків із П’ятихаток. Однак Збройні сили України відбили наступ росіян і завдали їм значних втрат. Ворога відкинули за межі його попередніх позицій. В цей же день тривали бої з армією РФ і в селі Руські Тишки під Харковом. Захисники України змусили противника відступити на попередні позиції.

25-27 березня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-8

25-27 березня українські війська звільнили села Вільхівка, Мала Рогань і Гусарівка. У Вільхівці ЗСУ знищили близько 70 російських військових і 3 одиниці техніки, а також взяли в полон 27 окупантів. У Малій Рогані сили оборони України розгромили батальйонно-тактичні групи 138-ї бригади та 59-го полку військ Росії, знищили або захопили усю російську техніку і взяли в полон понад 60 загарбників, в тому числі начальника артилерії 59-го полку, підполковника Олександра Анікіна. У Гусарівці українці знищили приблизно 100 росіян та 60 одиниць їхньої техніки.

1 квітня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-9

1 квітня армія РФ після більш ніж місяця жорстоких боїв захопила місто Ізюм. Це стало можливим, зокрема, через те, що депутат Ізюмської міської ради від партії "ОПЗЖ" Анатолій Фомичевський показав окупантам незахищені шляхи та напрямки, за допомогою яких вони потрапили до міста.

5 квітня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-10

5 квітня Збройні сили України знищили російські танки, які прорвалися до міста Барвінкове.

Квітень-травень

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-11

В кінці квітня українські війська перейшли у перший масштабний контрнаступ на Харківщині, який тривав до середини травня. Загалом ЗСУ вдалося звільнити більше 20 населених пунктів, серед них селища Старий Салтів, Слатине, Прудянка, Кутузівка та Питомник, села Циркуни, Руська Лозова, Черкаські Тишки, Руські Тишки, Дементіївка, Безруки, Базаліївка, Леб'яже, Момотове, Молодова, Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога, Рубіжне, Байрак, Верхня Роганка, Слобідське і Прилесне. Деокупація цих населених пунктів дозволила відтіснити російську армію від Окружної дороги Харкова, а також - унеможливити нанесення ударів по місту ствольною артилерією.

Червень-серпень

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-12

У червні-серпні сили оборони України деокупували села Придонецьке, Співаківка, Заводи, Дмитрівка і Дібрівне. Звільнення цих населених пунктів дало можливість українській армії наблизитися до окупованого міста Ізюм. Також протягом літа тривала успішна оборона ЗСУ на Ізюмському напрямку. Це не дозволило військам Росії прорватися у Донецьку область з Харківщини і рушити в напрямку ключових міст Краматорськ та Слов'янськ.

6-11 вересня

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-13

6 вересня почався масштабний контрнаступ українських військ у Харківській області. Всього за п'ять днів ЗСУ вдалося проломити фронт на цьому напрямку, звільнити майже весь регіон і вийти на державний кордон з РФ. Зокрема були деокуповані міста Балаклія, Ізюм, Вовчанськ та Куп'янськ, селища Шевченкове, Великий Бурлук, Козача Лопань, Чкаловське і Савинці, села Липці, Гоптіка, Дворічна, Волохів Яр, Велика Комишуваха, Байрак, Нова Гусарівка, Мартове, Вільхуватка та інші.

Загалом за цей час захисники України звільнили більше 400 населених пунктів, знищили 590 одиниць російської техніки на загальну суму 673 мільйони доларів, захопили потужні російські укріпрайони під назвами "Москва", "Омськ" й "Пітер".

Вересень-жовтень

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-14

У вересні-жовтні ЗСУ форсували річку Оскіл і продовжили контрнаступ на Харківщині. Українським бійцям вдалося звільнити селища Борова, Ківшарівка і Куп'янськ-Вузловий, села Піски-Радьківські, Глушківка, Подоли, Петропавлівка, Ольгівка, Борівська Андріївка, Шийківка та інші. Загалом кількість звільнених населених пунктів в області зросла до більш ніж 550. Також успішний контрнаступ на Харківщині дозволив силам оборони України розпочати деокупацію Луганської області.

Жовтень-січень

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-15

Ще 11 вересня Росія завдала масованого ракетного удару по енергетичній інфраструктурі Харківської області. Однак систематичними подібні атаки стали протягом жовтня-січня. Ціллю окупантів було залишити жителів області без електропостачання, теплопостачання і водопостачання перед зимою в період найбільших холодів. Для ударів росіяни застосували різноманітні крилаті ракети, комплекси С-300 та іранські дрони-камікадзе. У зв'язку зі значними пошкодженнями критичної інфраструктури у регіоні ввели аварійні та стабілізаційні відключення за графіком, а також розгорнули Пункти незламності на випадок довготривалого блекауту.

Січень-лютий

Хронологія війни. Як пройшов рік повномасштабних бойових дій на Харківщині, - ФОТО, фото-16

У січні-лютому на фоні повідомлень про так званий "великий наступ" РФ загарбники активізували наступальні дії на Куп'янському напрямку. За цей час росіяни атакували села Гряниківка, Масютівка та Синьківка. Усі ворожі наступи відбили сили оборони України. Також значно зросла інтенсивність обстрілів прикордонних населених пунктів, що призвело до збільшення жертв і постраждалих серед цивільних.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала десять цікавих фактів про Революцію Гідності. Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#хрологія #війна #харківська #бойові #дії
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...