• Головна
  • Населення Харкова: як воно мінялося за історію міста
12:04, 16 грудня 2022 р.
Надійне джерело

Населення Харкова: як воно мінялося за історію міста

Населення Харкова: як воно мінялося за історію міста

Територія на якій сьогодні розміщається Харків з давніх часів вважалася привабливою для різних народів. Так згідно з даними археологів тут були поселення ще за часів скіфів та сарматів, а потім доби Київської Русі.

Звісно про кількість населення в ті часи зараз дуже складно найти достовірні данні. Якісь реальні цифри про мешканців міста зʼявляються за часів переселення перших ватаг українських козаків.

Так відомо, що у 1655 році у Харкові мешкало близько двох тисяч людей, з яких майже третина була козаками чи служивими людьми.

Через 70 років, під кінець правління Петро I населення Харкова виросло в понад три рази і нараховувала вже близько 6500 мешканців.

Під час правління Олександра I у 1810 році у місті мешкало майже 13 тисяч мешканців. Для порівняння населення Москви тоді складало 270 тисяч, а Києва — 23 тисячі.

За наступні 50 років населення Харкова виросло майже в чотири рази й нарахувала у 1861 році понад 50 тисяч мешканців.

За часів розвитку капіталізму у Російській імперії населення Харкова продовжує стрімко зростати і перед початком Першої світової війни в 1913 році у столиці Слобожанщині вже мешкало 245 тисяч людей. За кількістю населення Харків займав десяте місце в імперії, а в Україні уступав тільки Києву де було 595 тисяч населення та Одесі з 630 тисячами мешканців.

Новий стрімкий ріст населення стався у Харкові, коли більшовики вирішили зробити місто столицею УРСР.

У 1940 році перед початком війни Харків вийшов на четверте місце у СРСР по населенню після Москви та Ленінграда та Києва — у місті мешкає 832 тисячі мешканців, у Києві тоді проживало 930 тисяч людей.

Війна та окупація негативно склалася на населенні Харкова — у 1943 році тут залишалося лише 170 тисяч мешканців.

У післявоєнні роки населення Харкова знову починає стрімко зростати, а 1 листопада 1962 року, у родині Марущак народився хлопчик, який став мільйонним мешканцем міста.

У березні 1982 року місто бʼє новий рекорд — в ньому проживає вже 1,5 мільйона людей. А у 1991 році у Харкові був зафіксовано історичний рекорд — у місті проживало 1 мільйон 623 тисячі мешканців.

З 1992 до 2012 року в Харкові спостерігалася депопуляція. За 20 років населення зменшилось на 168 тисяч осіб до 1 мільйона 441 тисячі мешканців.

А потім населення міста знову почало трохи зростати. Перед початок повномасштабного російського вторгнення у Харкові проживало 1 мільйон 444 тисячі мешканців. За кількістю населення в Україні Харків уступав тільки Києву де мешкало три мільйони людей.

У перші місяці війни місто покинуло майже половина населення. Під час війни  було зафіксовано декілька хвиль повернення харків’ян у місто. Перша - у травні, коли у Харкові було відносно тихо, друга – після звільнення від окупантів більшої частини Харківщини. 

Зараз у Харкові проживає близько 1,1 мільйона людей.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Харків #населення #населенняХаркова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...