• Головна
  • Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО
ТОП від 057
13:00, 6 грудня 2022 р.

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО

ТОП від 057
Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО

Десять цікавих фактів про Збройні сили України.

6 грудня в Україні відзначають День Збройних сил України. Протягом багатьох років українські війська недооцінювали навіть партнери і союзники, а вороги вважали їх "легкою здобиччю". Однак після повномасштабного російського вторгнення ЗСУ довели, що можуть перемагати "другу армію світу" та проводити військові операції, які вже увійшли в історію мистецтва війни.

Редакція сайту 057 розповідає про десять цікавих фактів про ЗСУ.

Одне з найпотужніших угруповань військ у Європі

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-1

Після проголошення незалежності у 1991 році Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі. Так, під юрисдикцію України перейшли: 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад, які мали 9293 танки і 11 346 бойових машин; бригада спецпризначення; 9 бригад ППО; 7 полків бойових гелікоптерів, 3 повітряні армії, що мали близько 1500 бойових літаків, і окрема армія ППО. В той же час стратегічні ядерні сили, дислоковані на території України, мали 1272 міжконтинентальні балістичні ракети, а також близько 2500 одиниць тактичної ядерної зброї. Чисельність армії в Україні нараховувала близько 980 тисяч військовослужбовців.

Наймолодший рід військ

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-2

Наймолодшим родом українських військ є Сили територіальної оборони. Вони з'явилися 1 січня 2022 року.

Звільнені населені пункти

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-3

За час повномасштабної війни проти Росії українська армія звільнила 1886 населених пунктів. Це більше половини територій, які окупанти захопили після 24 лютого.

Перші миротворці

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-4

3 липня 1992 року Верховна Рада прийняла постанову "Про участь батальйонів Збройних сил України в миротворчих силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії". Наступного дня міністр оборони України Костянтин Морозов підписав наказ про формування миротворчого підрозділу - 240-го окремого спеціального батальйону. У новий підрозділ увійшли 400 військовослужбовців. На першу миротворчу місію українські бійці відправились у липні 1992 року в столицю теперішньої Боснії і Герцеговини - Сараєво. Надалі ЗСУ брали участь у миротворчих місіях в Європі, Азії та Африці.

Кольори беретів

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-5

Українські десантники і морські піхотинці відмовилися від радянської традиції блакитних та чорних беретів. Вони носять берети кольорів марун та морської хвилі, приєднавшись до світового армійського братства.

Унікальний Харківський контрнаступ

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-6

6 вересня ЗСУ розпочали масштабний контрнаступ на Харківському напрямку. В ході операції українським військам вдалося стрімко проломити фронт і деокупувати майже всю область, а загальна площа звільненої території перевищила усі територіальні "здобутки" росіян з квітня. Захисники України знищили близько 600 одиниць ворожої техніки на загальну суму приблизно 700 мільйонів доларів.

Рівень довіри українців

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-7

Рівень довіри українців до Збройних сил є найвищим серед державних та суспільних інституцій. Згідно різних соціологічних опитувань, українським військовим довіряють більше 90% громадян.

Переслідування українського корабля

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-8

У 1992 році президент України Леонід Кравчук і президент Росії Борис Єльцин попередньо ухвалили рішення про поділ Чорноморського флоту. 21 липня сторожовий корабель СКР-112 під командування капітан-лейтенанта Сергія Настенка підняв український прапор і здійснив перехід із Кримської бази на озері Донузлав до Одеси, щоб точно увійти до Військово-морських сил України. Протягом восьми годин корабель переслідували судна Чорноморського флоту, якими керували російські військовослужбовці. Вони застосовували попереджувальний артилерійський вогонь та намагалися висадити на СКР-112 групу захоплення. На підтримку сторожовому кораблю спрямували українські прикордонні катери та винищувач. Обійшлося без бойового зіткнення, а СКР-112 став першим кораблем відроджених ВМС України. В свою чергу Сергій Настенко згодом став командиром флагмана українського флоту, фрегата "Гетьман Сагайдачний".

"Рекордна" оборона Донецького аеропорту

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-9

Збройні сили України 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту - з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. Наприклад, оборона ДАПу тривала більше, ніж оборона Брестської фортеці - 29 днів, Одеси - 72 дні, Києва - 81 день, Сталінграда - 200 днів.

Військове привітання

Герої сучасної України. ТОП-10 цікавих фактів про ЗСУ, - ФОТО, фото-10

У 2018 році українська армія відмовилась від радянських привітання і звертання. Так, привітання "Бажаю здоров’я" змінилося на "Слава Україні. Героям слава", а звертання "товариш" - на "пан".

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію харківського спецпідрозділу ГУР "Кракен". Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#зсу #цікаві #факти #день #армія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...