• Головна
  • Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО
ТОП від 057
13:00, 21 листопада 2022 р.

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО

ТОП від 057
Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО

Сім найжахливіших "знахідок" на звільненій Харківщині.

Восени Збройні сили України звільнили маже всю Харківську область від загарбників. Після деокупації правоохоронці виявили велику кількість доказів різноманітних звірств військових РФ. Масові поховання, розстріляні колони і катівні - жахливі "знахідки", які побачив весь світ у звільнених населених пунктах регіону.

Редакція сайту 057 розповідає про сім найжахливіших "знахідок" у деокупваних містах, селищах і селах Харківщини.

Масове поховання в Копанках

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО, фото-1

Про масове поховання людей в Копанках Борівського району повідомили самі мешканці села. Вони розповіли, що окупанти збирали тіла загиблих по всьому району. 13 квітня військові РФ привезли трупи на двох вантажівках, вирили яму глибиною до трьох метрів і їх всі скинули туди. Потім росіяни зрівняли танками місце поховання.

В могилі було поховано 17 людей: як цивільні, так і військові. Загарбники не поставили жодної позначки на могилі і не давали цього зробити місцевим жителям. Тільки на Великдень рашисти дозволили людям прийти на кладовище і попрацювати на місці масового поховання. Селяни знайшли три хрести, позначили у такий спосіб периметр могили і прибрали бур’яни. Правоохоронці наприкінці жовтня виявили масове поховання в Копанках та ексгумували тіла загиблих людей.

Розстріляна колона в Співаківці

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО, фото-2

16 квітня мешканці села Співаківка Ізюмського району на трьох машинах намагалися виїхати із зони бойових дій. Одному авто вдалося виїхати, два інші - російські військові із автоматів та кулеметів впритул розстріляли при виїзді з села.

6 листопада правоохоронці ексгумували тіло 37-річного чоловіка, що був водієм одного з автомобілів. При його поверхневому огляді виявили 4 кульових поранення: 3 в спину і 1 - в область тазу. Чотирьох інших людей врятували жителі Співаківки, надавши їм медичну допомогу. Наразі встановлюються всі жертви цього злочину.

Катівня у Вовчанську

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО, фото-3

На території одного з підприємств міста Вовчанськ загарбники влаштували в'язницю і катівню для місцевих жителів, які не підтримували росіян і відмовлялися з ними співпрацювати. В одній камері приблизно на 12 квадратних метрів військові РФ утримували від 20 до 40 людей.

Наприкінці вересня правоохоронці виявили інструменти для тортур, зашморги, хомути і так далі. Окупанти нещадно били людей, катували електричним струмом, виривали нігті та ламали пальці. На стінах катівні із нелюдськими умовами утримання зафіксували дати перебування "в'язнів". До того ж хтось із них викарбував в одній із камер молитву.

Яма у Новоплатонцвці

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО, фото-4

У жовтні під час огляду бази відпочинку "Світло шахтаря" в селі Новоплатонівка Борівського району правоохоронці виявили два тіла цивільних віком приблизно 30-35 років. Їх тіла знаходилися у ямі глибиною чотири метри. Ліва рука одного чоловіка була з'єднана кайданками з правою рукою другого загиблого. Також на черепі одного з трупів виявили перелом лівої скроневої ділянки, у другого - вогнепальне поранення голови. На місці злочину вилучили вісім хомутів і дві мотузки.

За попередніми даними, людей вбив російський спецназ, який під час окупації Новоплатонівки розміщувався на цій базі відпочинку у складі 250-350 військовослужбовців з періодичною ротацією особового складу. 

Розстріляна колона у Курилівці

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО, фото-5

30 вересня правоохоронці поблизу села Курилівка Куп'янського району виявили розстріляну колону з шести машин. Ці авто військові РФ розстріляли 25 вересня, коли люди намагалися евакуюватись. Два автомобілі знищені повністю, в них були діти з батьками, які згоріли живцем.

Всього загинули 26 людей, серед них - вагітна жінка та 13 дітей. Так, одна з жертв, 75-річна жінка, проповзла близько 200 метрів у напрямку селища Куп‘янськ-Вузловий та померла у посадці, а 19-річний юнак пройшов близько 1,5 кілометри і також помер у посадці. Однак під час розстрілу вдалось вижити двом дітям - хлопчику віком 1 рік та дівчинці, якій 5 років. Їх батьки загинули. Дітей врятували небайдужі люди.

Катівня у Пісках-Радьківських

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО, фото-6

У приватному житловому будинку в центрі села Піски-Радьківські Ізюмського району окупанти розмістили свій штаб. У похідному підвалі з кімнатою глибиною 2 метри і розміром 1,5 на 2,5 метри військові РФ облаштували приміщення для катувань, де утримували полонених у нелюдських умовах та піддавали тортурам.

Мешканці села розповіли, що неодноразово з території домоволодіння чули галас та крики про допомогу, а після - звуки автоматних черг. Попередньо правоохоронці встановили, що одним із методів знущання було примушування до викопування могил та застосування протигаза з тліючою ганчіркою. На початку жовтня поліція вилучила протигаз для катування, зубні протези з металів жовтого та срібного кольорів із залишками зубів, дроти, мотузки, жетон військовослужбовця ЗСУ, вирізки з прізвищами з кітелів та лист із опитуванням бійця Нацгвардії.

Масове поховання в Ізюмі

Катували і вбивали. ТОП жахливих "знахідок" на звільненій Харківщині, - ФОТО, фото-7

16 вересня в Ізюмі правоохоронці виявили масове поховання людей - 450 могил з хрестами. На більшості могил навіть не були вказані імена, вони мали лише позначку з номером. Серед похованих були і діти. Також тут виявили братську могилу військовослужбовців ЗСУ. Всього із могил дістали 447 тіл загиблих: 215 жінок, 194 чоловіка, 5 дітей і 22 бійця української армії. Крім того виявили рештки 11 людей, стать яких наразі неможливо визначити.

Усі тіла мали пізні гнилісні зміни та були частково муміфіковані. На окремих трупах виявили ознаки катування: фрагменти мотузок на шиї та інших частинах тіла, переломи кінцівок, вогнепальні поранення, колото-різані рани, у декількох чоловіків ампутовані геніталії. Деякі тіла були зі зв'язаними за спиною руками.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію виникнення проспекту Науки у Харкові. Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#катівні #поховання #колони #розстріляні #харківська
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...