• Головна
  • «Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова
11:01, 17 листопада 2022 р.
Надійне джерело

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова

Ринок «Барабашово» став своєрідної визитівкою Харкова початку 21 століття. Найбільший промислово-речовий ринок не тільки в України, але і у Східній Європі. ТЦ “Барабашово” займає 14-е місце у рейтингу найбільших ринків світу.

Він дуже сильно постраждав від обстрілів під час російською агресії. 16 листопада мер Харкова Ігор Терехов оголосив про плани кардинальної перебудови всього району ринку.

Так що через деякий час назва «Барабашово» буде символізувати перебудову післявоєнного Харкова і можливо буде візитівкою, але ні розвитку капіталізму нульових, а сучасного модернового європейського міста. Саме час згадати, як зʼявився ринок, який здається для покоління ровесників української незалежності був завжди, але це на так.

Як це було — народження «Барабашово»

Історія «Барабашово» починається власне у 1995 році, коли на незабудованому майданчику на захід від станції метро «Академіка Барабашова» зʼявився перший торговельний центр.

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-1

Носив з початку досить радянську назву «Речовий ринок по пр. 50-річчя ВЛКСМ біля станції метро ім. „Ак. Барабашова». Залишки цього першого ринку залишилось сьогодні у вигляді перебудованих «Кам'яні рядах» («Кам'янки»).

Наступним етапом розвитку стало розширення території до вул. Амурської — «Барабашова» «розвернувся» до двох виходів станції метро.

Почалося розширення до вул. Академіка Павлова (тут розмістився авторинок) і поступове освоєння нового оптового майданчика «Лужники» (також званого «Ямою») між вул. Якіра (нині Тюрінська), вул. Амурською та вул. Ак. Павлова.

У 2005 році був побудований і відкритий додатковий вихід зі станції метро «Ім. Ак. Барабашова», що веде на територію торгового майданчика «Лужники». Тоді ж на території «Барабашова» з'явився гіпермаркет «Нове століття» — єдина будівля площею понад 20 тисяч квадратних метрів.

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-2

Вже у 2008 році площа ринку становила вже понад 70 га, займаючи таким чином друге місце у Східній Європі, поки в 2009 році не був закритий Черкізовський ринок у Москві, який мав площу в 200 га.

У 2011 році відкрито новий гуртовий торговельний майданчик, на територію нового майданчика переїхав і дитячий ринок

У планах власників ринка перед війною було проєкт будівництва сучасного торговельно-розважального центру вздовж Ювілейного проспекту.

У 2019 році мерія оголосила плани про будівництво дороги, яка частково повинна була пройти територією ринка, що визвало конфлікти з власниками та частково арендаторами “Барабашово”.

Тоді ще віце-мер Ігор Терехов  звернувся до орендаторів з закликами розв'язувати питання цивілізовано.

«Ми її однозначно збудуємо, і це не обговорюється. Головне питання полягає в тому, як нормально та цивілізовано переселити підприємців, які потрапляють до зони будівництва. Ще раз повторюю, що нічого не зноситиметься, поки ми не збудуємо павільйони на новому торговому майданчику – на території колишнього таксопарку в районі пр. Ювілейного. Цей майданчик ми будуємо повністю за кошти міського бюджету», - зазначив тоді Терехов.

Російська агресія фактично знищує частину “Барабашово”

24 лютого 2022 року російська армія почала повномасштабну агресію. А вже 17 березня 2022 року в ході боїв за Харків російські війська обстріляли ринок із систем залпового вогню «Град». що спричинило пожежі в різних його місцях. Під час гасіння вогню нападники обстріляли ринок удруге, вбивши одного пожежника. Вогонь охопив майже весь ринок і перекинувся на сусідні приватні будинки.

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-3

Через тиждень росіяни обстріляли ринок вдруге. Ще один обстріл стався 21 липня.

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-4

Після цих обстрілів значна частина ринка була знищена.

Майбутнє “Барабашово” — на місці ринка збудують Харків-сіті

А 16 листопада стало відомо про плани масштабної перебудови «Барабашово». На місці згорілої від обстрілів частини ринку «Барабашово» збудують торговельне місто європейського типу з будівлями торговельного, офісного, житлового та соціально-культурного призначення. Про це повідомила пресслужба ТЦ «Барабашово».

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-5

«Концерн «АВЕК та Ко» завершив розробку концепції відновлення ТЦ Барабашово. Вона передбачає перетворення на торговельне місто європейського типу з будівлями торговельного, офісного, житлового та соціально-культурного призначення», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що концепція реконструкції розробляється у тісній співпраці з харківським міським головою Ігорем Тереховим і відповідними структурами Харківської міської ради та буде інтегрована до загальноміського плану повоєнного відновлення Харкова.

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-6

У проєкті передбачено багаторівневий комплекс із торгівельним центром, житловими та комерційними зонами, офісами, центрами відпочинку, закладами освіти, каналами, парками, дитячими майданчиками та зонами для заняття спортом.

Мер Харкова Ігор Терехов також прокоментував плани перебудови ринку.

За його словами, деяка частина ринку йтиме під знесення і на цьому місці буде збудовано дорогу, житловий мікрорайон, офісні центри.

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-7

“Барабашово у глобальному сенсі прибираємо. Якщо ви зараз поїдете туди, ви побачите, що там уже багато немає. Там буде житловий мікрорайон, велика дорога, офісні приміщення для ІТ, тому що ІТ це гроші для бюджету та трохи торгівлі", - заявив Терехов.

«Барабашово» - історія та майбутнє: що збудують на місті ринка, який став символом Харкова, фото-8

Єдине питання, на яке зараз, мабуть, не зможе відповісти ні міська влада, ні інвестори проєкту, коли ж почнеться масштабна перебудова. Зрозуміло, що це станеться, як мінімум вже після закінчення гарячої фази російсько-української війни.





Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Харків #ринокБарабашово #Терехов #перебудова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...