• Головна
  • Деколонізація під час війни. ТОП демонтованих об'єктів у Харкові, - ФОТО
ТОП від 057
15:00, 23 жовтня 2022 р.

Деколонізація під час війни. ТОП демонтованих об'єктів у Харкові, - ФОТО

ТОП від 057
Деколонізація під час війни. ТОП демонтованих об'єктів у Харкові, - ФОТО

Дев'ять найзначущих об'єктів, деколонізованих у Харкові під час війни.

Декомунізація - одна з найскандальніших тем останніх років у Харкові. Місцева влада довгий час саботувала і відмовлялася демонтувати певні об'єкти - погруддя Жукову, серп та молот на будівлі мерії, радянську символіку на станціях метро і так далі. Однак з початком повномасштабної російсько-української війни цей процес зрушився з мертвої точки: в місті почали позбавлятися не тільки від залишків комуністичного минулого, а й від об'єктів, пов'язаних з країною агресором. Тому поряд з декомунізацією у Харкові стартувала дерусифікація, що об'єдналося в одне поняття - деколонізація.

Редакція сайту 057 розповідає про найбільш значимі об'єкти, які деколонізували у Харкові під час війни.

Дошка Блюхеру

Дошка на честь маршала СРСР та радянського партійного діяча Василя Блюхера розташовувалася на вулиці Сумській, 71. В цьому будинку Блюхер жив з 1928 по 1929 рік.

Пам'ятник Невському

Пам'ятник на честь новгородського князя Олександра Невського знаходився на розі Салтівського шосе та вулиці Академіка Павлова. Його встановили у 2004 році до 350-річчя Харкова.

Серпи та молоти на Харківському мосту

Серпи та молоти були на Харківському мосту, який розташовується на проспекті Героїв Харкова. "Сучасний" Харківський міст збудували у 1954 році до 300-річчя Переяславської ради.

Георгіївська стрічка та радянський орден на муралі

Георгіївська стрічка та радянський орден були частиною мурала, який намалювали на честь кулеметника Червоної армії Петра Набойченко. Мурал розташовується на будівлі по вулиці Полтавський Шлях, 1/3.

Серпи та молоти на станції метро "Індустріальна"

Серпи та молоти були на платформі станції метро "Індустріальна", яка є кінцевою станцією Холодногірсько-Заводської лінії і розташовується в однойменному районі Харкова. Станцію відкрили у 1978 році.

Погруддя Щербініна

Погруддя на честь державного діяча Російської імперії, першого губернатора Слобідсько-Української губернії та російського імперіаліста Євдокима Щербініна знаходилося по вулиці Сумській, 64. Його встановили у 2004 році. Погруддя Щербініна "демонтували" російські окупанти, вдаривши ракетою по будівлі ХОДА.

Дошка Бажанову

Дошка на честь маршала артилерії Радянського Союзу і партійного діяча СРСР Юрія Бажанова розташовувалася на фасаді Північного корпусу Харківського національного університету імені Каразіна. Корпус знаходиться на площі Свободи, 6.

Дошка Конєву

Дошка на честь маршала СРСР і радянського партійного діяча Івана Конєва також знаходилася на фасаді Північного корпусу Харківського національного університету імені Каразіна. Її відкрили у 2010 році.

Погруддя Жукова

Один з найскандальніших пам'ятників Харкова - погруддя на честь маршала Радянського Союзу і партійного діяча СРСР Георгія Жукова - розташовувався на проспекті Петра Григоренко, 17. Його встановили у 1994 році. Погруддя Жукова вже зносили у 2019 році, але міськрада відновила пам'ятник.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію легендарної 92-ї бригади ЗСУ, яка захищає Харківщину. Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#деколонізація #дерусифікація #декомунізація #харків #об'єкти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...