• Головна
  • Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО
ТОП від 057
11:00, 12 червня 2022 р.

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО

ТОП від 057

Сім божевільних фейків Кремля про Харківську область за час війни.

З початку повномасштабного російського вторгнення пропагандисти РФ вигадали безліч фейків про Україну, ЗСУ і саму війну. З креативом в них було як завжди не дуже, але деякі "сенсації" від рашистів вражали. В хід йшли і "біолабораторії США з птахами та кажанами", і "бандероавтомобілі з летючими ескадронами смерті", і навіть "плани київського режиму завдати ядерного удару по місту Брянськ в РФ". При цьому досить велика частина "плодів хворої фантазії" кремлівських рупорів прийшлася на Харків та область.

Редакція сайту 057 розповідає про сім божевільних російських фейків щодо Харківщини за час війни.

"Складання зброї ЗСУ"

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО, фото-1

Фейк

27 лютого під час брифінгу офіційний представник Міністерства оборони РФ Ігор Конашенков заявив, що у Харківській області 302-й зенітно-ракетний полк ЗСУ, оснащений комплексами ППО "Бук М-1", нібито "добровільно склав зброю та здався".

"Зброю склав 471 український військовослужбовець полку. Усім їм виявляється шанобливе ставлення та допомога. Після письмової відмови від ведення бойових дій їх відправлять до родин", - запевнив Конашенков.

Правда

В той же день голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов спростував цю інформацію і повідомив, що жоден боєць ЗСУ не склав зброю.

"Усі українські військові на своїх бойових позиціях. Росія активно розповсюджує фейк про те, що у Харківській області затриманий 302-й зенітний полк. Це фейк. Росія намагається похитнути віру в наші сили. Але нічого не вийде", - зазначив очільник ХОВА.

"Студенти з Індії в заручниках"

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО, фото-2

Фейк

2 березня російський диктатор Володимир Путін у телефонній розмові з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді розповів йому про нібито "захоплених в заручники індійських студентів у Харкові".

"Обговорили евакуацію індійських громадян з України. Російський президент сказав, що військові РФ роблять все можливе, щоб забезпечити повернення громадян Індії на батьківщину, зокрема намагаються організувати евакуацію індійських студентів з Харкова через гуманітарний коридор до Росії. Водночас, за останньою інформацією, індійських студентів фактично взяли в заручники українські силовики, які використовують їх як живий щит", - стверджував Кремль.

Правда

Того ж дня у Центрі протидії дезінформації при РНБО спростували цей фейк і заявили, що Україна максимально сприяє евакуації іноземців.

"«Укрзалізницею» для них організували евакуаційні коридори. Залізниця формує іноземні групи для здійснення їх перевезення окремими вагонами, а на вокзалах працюють волонтери зі знанням іноземних мов. Поширюючи фейки, загарбник прагне досягти зниження підтримки України на міжнародній арені", - підкреслили в ЦПД.

"Викрадення представника ООН"

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО, фото-3

Фейк

3 березня бойовики "ДНР" заявили, що нібито "українські націоналісти викрали представника ООН у Харкові".

Правда

В той же день у Центрі протидії дезінформації при РНБО повідомили, що вони звернулися до представників ООН, які спростували цю інформацію.

"Проект «Ядерна Україна»"

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО, фото-4

Фейк

6 березня російське пропагандистське видання "РИА Новости" з посиланням на представника "компетентного відомства Росії" повідомило, що Україна нібито "планувала розробити ядерну зброю". Фейк підхопили інші рупори Кремля і однією з головних його тез стало те, що "ядерний пристрій зібрали на базі Харківського фізтеху".

Правда

Того ж дня у Центрі протидії дезінформації при РНБО спростували цей фейк і нагадали, що в 2010 році президент-втікач Віктор Янукович продав США за 250 мільйонів доларів останні 90 кілограм збагаченого українського урану.

"У Харківського фізтеху після "торгів" Януковича не залишилось урану навіть на звичайне калібрування обладнання", - зазначили у ЦПД.

"Десятки тонн хімічної зброї"

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО, фото-5

Фейк

9 березня під час брифінгу офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков заявив, що вночі того ж дня в селище Золочів на північний захід від Харкова нібито "українські націоналісти завезли близько 80 тонн аміаку".

"За словами мешканців Золочева, націоналісти вчать їх, як правильно діяти при хімічній атаці. Все це свідчить про підготовку українськими націоналістами провокації з використанням отруйних речовин для звинувачення Росії у нібито застосуванні хімічної зброї", - сказав Конашенков.

Правда

На наступний день у Центрі протидії дезінформації при РНБО спростували цю інформацію і повідомили, що публікації інформаційних терористів на подібну тему з'явилися ще до війни.

"Як і завжди РФ залякує своє населення за допомогою вигаданих фактів та цифр. Так вони намагаються виправдати свої злочини хоча б перед власним населенням, якого бояться набагато більше, ніж санкцій. Схожу тактику РФ вже застосовувала у місті Алеппо Сирія в 2013 році", - наголосили у ЦПД.

"Біолабораторії США"

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО, фото-6

Фейк

17 березня під час брифінгу офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков повідомив, що у Харкові нібито "в біолабораторіях США вивчали шляхи передачі захворювань через кажанів і птахів".

"Російські фахівці військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту дослідили оригінальні документи, які розкривають подробиці реалізації США в Україні секретного проекту з вивчення шляхів передачі людині через кажанів захворювань у Харкові. Згідно з документами, ці дослідження велися у Харкові на системній основі та під безпосереднім контролем фахівців із США на протязі кількох років. В рамках американського проекту харківський Інститут ветеринарної медицини вивчав також диких птахів з метою поширення пташиного грипу. Одночасно в лабораторіях оцінювали умови, за яких процеси передачі можуть набути некерованого характеру, завдавати економічних збитків і створити ризики продовольчої безпеки", - сказав Конашенков.

Правда

Вже на наступний день у Центрі протидії дезінформації спростували цей фейк і заявили, що всі лабораторії в Україні створювалися для звичайних досліджень і забезпечувалися малопотужним обладнанням, якого недостатньо для центру виготовлення біологічної зброї.

"При цьому створення подібних об’єктів військового спрямування та ще й значних масштабів не можуть пройти поза увагою розвідувальних служб. А версії про "бойових голубів" чи пандемію внаслідок спожитої летючої миші - лише фантастичні сюжети пропагандистів", - зазначили у ЦПД.

"Летючі ескадрони смерті"

Фейк VS правда. ТОП-7 божевільних російських вигадок про Харківщину за час війни, - ФОТО, фото-7

Фейк

30 березня під час брифінгу начальник Національного центру управління обороною Росії Михайло Мізінцев заявив, що нібито "бойовики з українських нацбатальйонів створили летючі ескадрони смерті".

"Бойовики нацбатальйонів вилучають у мирного населення автомобілі підвищеної прохідності, переробляючи в "бандероавтомобілі". Роз'їжджають вулицями міста і з метою залякування городян ведуть безладну стрілянину з великокаліберних кулеметів по житлових будинках", - сказав Мізінцев.

Правда

Вже через два дні у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростували цю інформацію і пояснили, що в такий спосіб держава-агресор вкотре намагається перекласти на Україну відповідальність за гуманітарну катастрофу та воєнні злочини у зоні бойових дій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#правда #фейк #російські #харківщина #війна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...