Головне завдання лабораторії – здобуття правильних результатів дослідження. Неточний результат може призвести не тільки до постановки неправильного діагнозу, а й до матеріальних витрат. Внутрішньолабораторний контроль дозволяє гарантувати отримання точних результатів та складається з кількох складових:

  • Виконання перевірки отриманих результатів аналізу з використанням стандартних зразків;
  • Перевірка процедури аналізу, який проводиться відповідно до плану або за ймовірності відхилень від стандартизованого ходу робіт;
  • Відстежування стабільності результатів аналізів на базі прийнятих норм;

Якщо в результаті проведених заходів результат виявився неприйнятним, то відповідальна особа має провести перевірку причин отримання незадовільного результату. Спеціалісти проводять заповнення журналу оперативного виконання робіт, пишуть графіки проведення перевірки, проводять роботу зі співробітниками.

Основні положення проведення внутрішньолабораторного контролю

  • Подана процедура вказує на порядок дій проведення контролю точності в лабораторії;
  • Це метод проведення оцінювання якості робіт кожного фахівця;
  • Як об'єкт виконуваної процедури буде перевірка результатів вимірювань;
  • Начальник несе відповідальність за проведення підготовки та організації процедури;
  • Як зразки можуть використовуватися стандартні зразки;

Референтні зразки – метод виміру, поданий у вигляді зернового матеріалу. Його показники встановлені при проведенні аналізів у кількох лабораторіях із заслуженою репутацією. Представлені зразки вважаються способом вимірювання та витратним засобом. Вони використовуються в системі забезпечення єдності вимірів:

  • З метою виконання повірки, калібрування лабораторного обладнання для перевірки метрологічних показників;
  • Для перевірки показників хибності вимірювань при їх використанні відповідно до вимог;

Внутрішньолабораторний контроль результатів досліджень проводиться методом перевірки достовірності одержаних розрахунків, правильності округлень та показника помилки. Також, до уваги береться багаторазове дослідження показників однакового матеріалу. Для виконання поданої процедури потрібно лабораторне обладнання в Україні, представлене в https://intermedica.com.ua.

Особливості лабораторного устаткування

Для перевірки роботи лабораторії необхідно дотримуватись ходу процедури. Для отримання позитивного результату потрібно купити якісне обладнання, що не має похибок в роботі, і функціонує відповідно до стандартів якості. Потрібно проводити сервісне обслуговування обладнання відповідно до графіка для зниження ймовірності отримання помилки. Воно може проводитися тільки в спеціалізованих центрах, які мають дозвіл на проходження процедури. Графік обслуговування розробляється відповідно до технічних особливостей.