Ця стаття — про подорожчання покрівельних матеріалів в Україні. Зокрема мова піде про металочерепицю, фальцеву покрівлю та профнастил. Чому про них? Ці покрівельні матеріали виготовляються з однієї сировини — рулонної сталі з полімерним покриттям. Через повномасштабну війну, яку росія розгорнула в Україні, значно подорожчала доставка рулонної сталі. Також ми поговоримо про те, чи буде подорожчання покрівельних матеріалів у майбутньому.

Ситуація з металочерепицею склалася наступна. На початку року заводи-виробники металочерепиці мали на своїх складах обмежену кількість рулонної сталі. Сировина завжди закінчується в кінці року з приходом холодів. Справа в тому, що металочерепиця — сезонний матеріал. Він найбільше затребуваний влітку-восени, коли люди активно будуються. Тому в кінці кожного року трейдери укладають контракти на нові поставки рулонної сталі з Китаю, Індії та Південної Кореї. В листопаді Україна платить за бухти металу і чекає доставки, яка зазвичай відбувається на початку наступного року. У цей час кораблі допливають до Одеси та інших портів України і вивантажують там бухти металу.

У 2022 році напрацьована роками логістична структура порушилася. Через обстріли мирних українських міст росією рулонна сталь не дісталася пунктів призначення. В Україні виник дефіцит сировини. Почалися активні пошуки перевалочних пунктів в інших країнах. Такі знайшлися в Туреччині. Звідти рулонну сталь вивантажили з кораблів і відправили автомобілями в Україну.

Що отримали в результаті? Доставка подорожчала, бо транспортувати бухти металу автодорогою дорожче, ніж морем. Плюс до того зросла вартість пального. Ціна на металочерепицю піднялася більш як на 40% у 2022 році. У лютому, березні, квітні подорожчання ще не було так відчутно. А з середини травня почалося подорожчання. Покрівельний ринок України ожив завдяки тому, що люди почали повертатися на деокуповані території і ремонтувати свої будинки. Адже зима 2023 року почнеться скоро.

Фальцева покрівля подорожчала на 30%

Ріст вартості фальцевої покрівлі має ті ж самі причини, що й у металочерепиці. Щоправда, цей покрівельний матеріал у процентному відношенні подорожчав менше порівняно з металочерепицею. Вся різниця — у формі двох виробів. Металочерепиця хвиляста, тому для прокату квадратного метра потребує більше рулонної сталі. А фальцева покрівля — це рівний лист металу, без ребер жорсткості. Тому для її виробництва треба менше сировини.

Ціна на фальцеву покрівлю виросла на 30% порівняно з довоєнними часами. Крім подорожчання доставки, чинником підняття вартості став високий курс долара і євро відносно гривні.

Профнастил зріс в ціні на 35%

Ситуація з профнастилом на 100% така сама, як і з металочерепицею. Він теж виготовляється з рулонної сталі. Ціна на профнастил виросла на 35% з довоєнних місяців. Ситуація погіршується ще й через те, що 60% готового покрівельного матеріалу в Україні виготовляється з китайської сировини. Зараз у Китаї складна політична ситуація, до того ж економічна криза. Це теж впливає на ціну готового матеріалу.

Чого очікувати в подальшому від покрівельного ринку? Ціна на металочерепицю, профнастил чи фальцеву покрівлю буде підвищуватися, якщо курс долара та євро буде підніматися. Якщо курс стабілізується, то ріст вартості зупиниться. А перемога України — той чинник, що й зупинить подорожчання іноземної валюти. Тому вірмо в ЗСУ та працюймо далі!