В цілому у магазинах Харкова ціни на товари бакалійної групи залишаються стабільними, а ось м’ясні продукти стрімко дорожчають. Чому це відбувається і які прогнози, розповіли аналітики.
Ціни на бакалію
У Харкові ціни на бакалію не змінилися, хоча на деякі товари цієї групи є зрушення: гречка подорожчала приблизно на 2%, соняшникова олія - на 5%. Водночас на 15% подешевшало пшоно, на 3% - рис довгозернистий, повідомили в Департаменті адміністративних послуг та споживчого ринку Харківської міської ради.
Так, гречана крупа в середньому коштує 33,1 грн/кг,
- рис довгозернистий - 51,1 грн/кг,
- рис круглозернистий - 56,9 грн/кг,
- пшоно - 21,8 грн/кг,
- манна крупа - 25,3 грн/0,8 кг.
- цукор - 32,8 грн/кг,
- пшеничне борошно - 25,4 грн/кг,
- соняшникової олії - 74,7 грн/850 мл,
- макаронні вироби - 34 грн/кг.
Крім того, порівняно з квітнем 2025 року на 10% подешевшали яйця. Зараз вони коштують в середньому від 55 до 85 грн/10 шт.
У сегменті бакалійних товарів, таких як крупи, макаронні вироби, борошно, сіль та цукор, ціни за останній місяць залишаються стабільними. Це зумовлено кількома чинниками, пояснили в Українському клубі аграрнго бізнесу.
Відповідно до оновленого продуктового моніторингу УКАБ, у червні в Україні спостерігається суттєве зростання цін на м'ясо, тоді як вартість молодої городини та яєць знижується. Ціни на овочі минулого врожаю продовжують зростати. Індекс борщу за місяць знизився на 12%, проте в річному вимірі зріс на 27%, досягнувши позначки 196 грн. Це на 26 грн дешевше, ніж минулого місяця, коли вартість страви становила 222 грн.
Ціни на м'ясо
Найвідчутніші зміни зафіксовано на ринку м’яса, де ціни стрімко пішли вгору. Зокрема, яловичина (гуляш) зросла в ціні на 6% за місяць до 336 грн/кг, що на 20% дорожче, ніж торік.
Ще більш стрімке зростання продемонструвала курятина:
Зокрема, яловичина (гуляш) зросла в ціні на 6% за місяць до 336 грн/кг, що на 20% дорожче, ніж торік.
Ще більш стрімке зростання продемонструвала курятина:
- філе здорожчало на 11% до 222 грн/кг (+39% за рік),
- стегно — на 28% до 154 грн/кг (+39% за рік),
- тушка — на 25% до 110 грн/кг (+42% за рік).
Натомість ціна на свинячий ошийок залишилася стабільною на рівні 330 грн/кг, що, однак, на 31% перевищує минулорічний показник.
Ціни на овочі
Тут простежується сезонна динаміка: продукція нового врожаю дешевшає, а старого — дорожчає.
Овочі нового врожаю:
- Молода капуста – подешевшала на 66% до 25 грн/кг (проте на 64% дорожча, ніж торік);
- Огірки – зниження на 18%, середня ціна – 65 грн/кг (-11% у річному вимірі);
- Помідори – стабільно на рівні 99 грн/кг (+12% до минулого року).
Овочі минулого врожаю:
- Цибуля ріпчаста – +33% за місяць до 40 грн/кг;
- Картопля стара – +10% до 38 грн/кг (+33% за рік).
Індекс борщу, що розраховується УКАБ на основі вартості ключових інгредієнтів, знизився на 12% за місяць – до 196 грн. Однак у річному розрізі зростання становить 27%.
Ціни на "молочку"
Сегмент молочної продукції за останній місяць демонструє сталу цінову динаміку, що пояснюється збільшенням пропозиції сировини. Наприклад, молоко подешевшало на 2% до 54,3 грн за 900 мл, вершки — на 6% до 33,3 грн за 200 г, а твердий сир незначно додав у ціні (+1%) і коштує 631 грн/кг.
Нагадаємо, борщовий набір: що сталося з цінами на овочі та прогнози.