Скільки коштує спекти паску вдома? Ціни та базовий рецепт

Випікання пасок на Великдень є однією з найдавніших християнських традицій. Паска символізує Воскресіння Христа, перемогу життя над смертю та оновлення. Традиційно її печуть напередодні свята, а потім освячують у церкві разом з іншими великодніми стравами.

Кругла висока форма паски нагадує про вічність, а пишне солодке тісто — про небесну радість. Родзинки, горіхи, мед та глазур символізують щедрість Божої благодаті.

На сьогодні існують сотні рецептів пасок — від класичних дріжджових до сучасних безглютенових та навіть сирних варіацій. Рецепти відрізняються за способом приготування, складом тіста, начинками й оформленням.

У різних регіонах України випікають свої особливі види пасок: від простих сільських варіантів до складних, багатоетапних рецептів із цукатами та спеціями.

Сами базовий рецепт - борошно, дріжджі. яйця, масло, молоко, цукор, родзинки, ваніль. За ціною це буде так: 

  • Борошно - 2 кг - 50 г600рн
  • Яйця - 16 шт - 100 грн
  • Молоко - 800 мл - 30 грн
  • Масло  - 400 гр - 160
  • Цукор - 600 гр - 20 грн
  • Дріжжі - 12 грн/або сухі 50-80 грн
  • Родзинки - 400 гр - 40 грн
  • Ваніль - 10 грн
  • Глазур та декор - 40 грн

Таким чином, домашня паска буде двічі дешевша за покупну. Ціна однієї вагою 500-600 гр коштуватиме 55-60 грн, в той час, як магазинах вироби за таку ціну стартують від 100 гривень щонайменше, 057.ua проводили моніторинг цін. 

Випікання пасок удома, особливо коли є діти, це не лише економія. Це допомагає зберігати сімейні традиції, навчає малечу кулінарним навичкам, розвиває їхню уважність і творчість. Це можливість провести час разом, створити теплі спогади, контролювати якість продуктів і прищепити дітям любов до святкових обрядів. Спільна праця над паскою об'єднує родину та наповнює дім атмосферою справжнього Великодня.

Й не вірте, що випікати паски складно. Це прощі за торти та тістечка, головне робити все з любов'ю.